Skip to main content

Irland - den gröna juvelen med UNT Mera ✈

Avresa: 27/5-3/6 samt 1-8/7 från Arlanda

 
 

Irland - den gröna juvelen

Följ med till den sagolikt gröna ön där vi kommer att få uppleva en serie av enastående natur- och kulturäventyr. Det keltiska arvet, den livliga folkmusiken, trädgårdskonst och mäktiga landskapsvyer väntar oss på denna välkomponerade resa. Resan är en odyssé in i den irländska själen och efter en veckas enastående rundresa förstår vi vilken stolthet irländarna bär på. Under vår resa runt den gröna ön över böljande frodiga hedar möts vi av magnifika vyer längs dramatiska kuster, av spännande slott och herresäten. Med början i den vibrerande huvudstaden Dublin där vi även möter magiska Powerscourt House & Garden, kommer resan att ge oss inslag som ölets Kilkenny, Rock of Cashel, Killarney, storslagna Ring of Kerry och de magiska Cliffs of Moher. Vi lär oss mer om fårhundsvallning på en farm innan det pittoreska landskapet Connemara och folkmusikens Galway.
 

Dagsprogram

Dag 1: Dublin

Flyg till Dublin: Vi lämnar Arlanda, flyger över Storbritannien och landar i Irlands huvudstad Dublin. Vår Scandoramaguide väntar på oss för att direkt inleda denna härliga vecka med huvudstadens bästa höjdpunkter. Efter vi fått vårt bagage och mött veckans chaufför inleder vi med njuta av en panoramatur genom Dublin. Turen idag tar oss till alla sevärdheter inklusive den berömda "Doors of Dublin", de eleganta georgiska torgen samt stadens övriga sevärdheter vars ofta märkliga historia vi får berättad för oss. Vi passerar Trinity College med Book of Kells. Trinity College är det äldsta universitetet i Irland. Det grundades 1592 av Elizabeth 1st. Inom dess murar med dess 1700-talsbyggnader finns bland annat det gamla biblioteket där Book of Kells finns med över tjugo tusen handskrivna manuskript med Keltisk historia gjorda av munkar på 800-talet.

Vi gör ett stopp i centrumkärnan där vi får möjlighet att strosa runt, avnjuta en god lunch på någon av stadens caféer och restauranger eller varför inte en av de berömda pubarna. Därefter gör vi ett besök på det magnifika Powerscourt House and Gardens. Till och med avenyn som leder till slottet känner man av storhetens glans och är en mile lång och kantad av över 2 000 bokträd. Dessutom finns 47 tunnland magnifika trädgårdar! Efter detta storslagna möte checkar vi sedan in på vårt hotell strax söder om Dublin på eftermiddagen på vår väg söderut på den gröna ön. Vi får tid för lite avkoppling innan välsmakande gemensam irländsk middag serveras på kvällen.

Dag 2: Dublin - Glendalough - Kilkenny

Efter en stärkande frukost fortsätter vår resa söderut mot Glendaloughs sjöar och det berömda klostret som började uppföras på 500-talet av St Kevin, en mytomspunnen herre omgärdad av massvis av sägner. Vi får höra dess historia från vår guide och vill man kan man göra ett besök i klostret på egen hand (ingår ej) eller bara njuta av dess robusta arkitektur inbäddad i naturens skönhet.

Resan fortsätter mot Kilkenny, för många mest känt från den ölsort som tillverkas i området och som finns representerad på de flesta pubar i Sverige och på Systembolaget. Nu är det inte bara ölet som produceras här som gjort staden känd utan staden har en rik och medeltida historia som vi vid ankomst ska stifta närmare bekantskap med under vår guidade stadsvandring. Kilkenny kallas ofta ”Marmorstaden” och är den mest intressanta och bäst bevarade av de medeltida irländska städerna. Stadens charm är påtaglig tack vare de olika imponerande historiska monumenten. Staden har ca. 24000 invånare och kännetecknas av dess många vackert restaurerade byggnader som ligger på slingrande sluttningar. Den är liten och kompakt nog att utforska till fots och förutom fascinerande historiska byggnader finns idag moderna butiker, designgallerior och restauranger i mångfald. Staden domineras av Kilkenny Castle från 1100-talet, byggt av normanderna. Efter tid på egen hand intar vi vårt hotell och kvällen är vigd för egna strövtåg. Med promenadavstånd in till stadens historiska centrum finns alla möjligheter att botanisera på egen hand och ge sig in för att avnjuta en god middag med kanske en Kilkenny att släcka törsten med.

Dag 3: Kilkenny - Rock of Cashel

Först en god frukost och sedan åker vi vidare mot nya spännande möten i jakten på den irländska själen. På vägen till landskapet Kerry gör vi dagens historiska stopp vid Rock of Cashel, troligen den mest fotograferade platsen i Irland och en av landets ledande attraktioner. Den imponerande fästningen och slottet har inspirerat många författare till många målande berättelser och historier. St. Patrick besökte berget år 450 och Brian Boru kröntes här som den första höga kungen av Irland. Kyrkan tog över på 1100-talet av klanen O'Brien och klippan blev säte för ärkebiskopen av Cashel. Vår guide berättar dess spännande historia och vi får också tid att på egen hand njuta av denna historiska plats. Vår resa fortsätter sedan mot landskapet Kerry och vi checkar in på vårt hotell och efter förtjänt avkoppling bjuds det till bords och en välsmakande gemensam middag.

Dag 4: Ring of Kerry

Idag ger vi oss ut på en av Irlands mest populära och natursköna vägar, Ring of Kerry. Vår resa kommer att innehålla ett antal spektakulära stopp som staden Killorglin, känd för "Puck Fair”, en mässa som hålls varje år och som helt och hållet är koncentrerad kring den manliga getens prestigefyllda hår. Vi fortsätter längs kusten på den breda halvön Iveragh, genom städerna Glenveagh, Cahirciveen, Waterville och Sneem. Landskapet är spektakulärt, med vindsvepta klippor, sjöar som bildats på insidan av klipporna, dalgångar och Irlands ”Rocky Mountains” bildskönt förenade i en härlig blandning. Från Sneem fortsätter resan via "Ladies View" mitt inne i Killarney Nationalpark, en utsiktspunkt med ytterligare imponerande vyer och kanske får vi lära oss hur namnet kom till? Vi återvänder till hotellet på eftermiddagen med garanterat många bilder i kameran! Middag på egen hand.

Dag 5: Cliffs of Moher - Fårhundsfarm - Lisdoonvarna

Vår rundresa fortsätter åter norrut, förbi Limerick, Shannons mynning och mot Cliffs of Moher, ett av våra huvudmål för dagen. Cliffs of Moher, är kanske de mest majestätiska klipporna i Irland som stiger upp från Atlanten med en höjd på som mest 215 meter längs en sträcka på sju kilometer. Från denna höjd på vår utsiktspunkt kan vi beundra Aranöarna, Connemarabergen och de många havsfåglarna som koloniserar på platsen.

Landskapet Burren i grevskapet Clare är en unik region i Europa. "Burren" betyder "stora stenar" och i själva verket beskriver namnet på detta imponerande landskap perfekt. Ofta beskrivet som lunar är Burren en hög platå av porös kalksten. Inga träd växer här, ingen landmark täcker stenen, kalkstenen är bar. Men Burren är inte så öde som vi tror. Sprickorna tillåter olika typer av blommor att växa året runt.

Efter denna mäktiga uppvisning av naturen tittar vi till fårens speciella värld och plats i irländarnas hjärta. Vi besöker Caherconnell fårfarm och får en visning i den extrema kommunikationen mellan människan som hanterar fåren och sin fårhund som gör jobbet. Signalerna kan ofta vara osynliga men deras förståelse för varandra är imponerande när de driver sina får över hedarna. Detta är kommunikation på extremt hög nivå som utvecklats mellan människa och hund i hundratals år. Vi fortsätter sedan mot Lisdoonvarna och ska få uppleva det lokala livet på Irland på ett äkta sätt. Här finns vårt hotell som omgärdas av blott ca. 800 invånare. En speciell plats och miljön unik i denna lilla Spa-ort som är en del av dess historia. På kvällen sätter vi oss till bords tillsammans för en gemensam middag.

Dag 6: Galway och Connemara

Dagen ska vi ägna åt en utflykt i det vackra och pittoreska landskapet Connemara och staden Galway. Galway är känt för sin vänliga charm och sin livliga irländska folkmusik. Vi inleder med en guidad stadspromenad där vi tittar närmare på den spanska bågen, Galway-katedralen och Eyre, stadens praktfulla torg omgärdat av vackra byggnader och den faktiska centrala punkten i Galway. Därefter ges möjlighet till egna strövtåg. Kanske lockar floden Caribb där man från bron Salmon Wei kan följa stora stim av lax som kämpar för att ta sig längre upp för att leka innan man kan avjuta en lunch på en av stadens restauranger eller pubar.

Efter lunch går resan österut längs Galway Bay-kusten och vi ska nu få njuta av det magiska landskapet i Connemara bland små sjöar och bäckar insprängda mellan jättelika bergsformationer och de pittoreska byarna. Första anhalt är den lilla byn Spiddal, känd som ett fäste för Gaeilge, det speciella irska språket som härstammar från keltiska tiden och som fortfarande talas här. Längs kusten når vi allt djupare in i Connemararegionen och gör nedslag i Carraroe och Lettermore, två städer kända för sina lägen i det robusta steniga landskapet med majestätiska lugna vattnet som omger dem. Efter en dag fylld av underbar natur och upplevelser av det irländska vardagslivet beger vi oss åter till vårt hotell utanför Lisdoonvarna för en god middag.

Dag 7: Åter mot Dublin

Under återresan mot Dublin går vår resa till resterna av katedralen Clonmacnoise Abbey. Den grundades av St Ciaran i mitten av 600-talet och blev ett stort centrum för religion och lärande, besökt av forskare från hela världen. Många historiska manuskript, inklusive 1100-talets annaler av Tighernach och 1100-talets bok av Dun Cow, skrevs här. Idag finns platsen som en bevarad ruin under ledning av Office of Public Works, en betydande del och äkta känsla av Irlands historia. På eftermiddagen når vi åter Dublin här ges möjlighet att under eftermiddagen och kvällen på egen hand njuta av denna vibrerande stad med sin härliga gamla arkitektur i symbios med de nya moderna skapelserna. En avslutande härlig pubmiddag till levande musik rekommenderas varmt. Njut av folklivet och möt irländaren som generöst delar med sig av sin historia över nationaldrycken Guinness.

Dag 8: Hemresa från Dublin

Fyllda av intryck och minnen avnjuter vi en sista frukost innan transferbussen tar oss ut till flygplatsen för hemresan till Arlanda.

Hotell under rundresan

Hotell

Under resan ”Irland - den gröna juvelen” bor vi på följande hotell och orter. Notera att hotell kan komma att ändras till hotell av samma eller bättre klass.

Dag 1-2 Parkview Hotel, County Wicklow

Se bilder från hotellet här!

Dag 2-3 Kilford Arms, Kilkenny

Se bilder från hotellet här!

Dag 3-5 Killarney Heights Hotel, Killarney

Se bilder från hotellet här!

Dag 5-7 Whites Hotel, Lisdoonvarna (länk till bilder kommer inom kort)

Dag 7-8 Wynns Hotel, Dublin

Se bilder från hotellet här!

 

 

 

Information

I priset ingår

 • Flygresa Arlanda - Dublin t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • Rundresa i helturistbuss
 • 7 övernattningar i dubbelrum av god mellanklass
 • 7 frukostar (dag 2 - 8)
 • 5 middagar
 • Scandoramaguide
 • Samtliga utflykter, arrangemang och inträden under rundresan enligt dagsprogram
   

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa vid Arlanda.

Enkelrumstillägg 2 095:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö