Skip to main content

Illyriens rike - 6 länder på Balkan med HD-passet & Stjärnklubben ✈

Avresa: 5 - 12 maj från Köpenhamn

 

Illyriens rike - 6 länder på Balkanhalvön med HD-passet & Stjärnklubben

En av Europas äldsta civilisationer är det antika Illyriska riket från omkring år 4000 f.Kr. Illyrien låg på Balkanhalvön och omfattades av det tidigare Jugoslavien samt Albanien. Det illyriska namnet finns med i historian på många ställen. William Shakespeares pjäs Trettondagsafton utspelas i ”en stad i Illyrien”. I både bibeln och Iliaden omnämns Illyrien och många av de romerska kejsarna kom också därifrån. Ända fram till år 1849 fanns det Illyriska kungariket utsatt på europakartan innan det försvann.

En resa i Illyrien är en ”smaka på resa” av vad balkanhalvön kan erbjuda. I detta område har civilisationen gått framåt i över sex tusen år. Självklart har detta satt sina spår. Här finns en stolthet över den egna historian som på få andra platser. Balkanbon möter dig med blicken, välkomnar dig omfamnande och vill verkligen visa just sitt land. Trots att området är relativt litet och många av länderna varit förenade för inte så länge sedan finns det ändå klara kontraster mellan folken. Varje land visar upp sin charm, historia och kultur. En sak kan man dock säga att alla länderna fått gemensamt och det är den enastående storslagna naturen, maten och livsglädjen. Låt oss visa dig skönheten i sex av Balkans länder, det som tidigare var Illyrien.

 

 

Dagsprogram

Dag 1, tisdag: På vingar mot ett spännande äventyr

Flyg till Dubrovnik: Välkommen till Kroatien och Dubrovnik! Efter vår flygresa till Adriatiska havet möter vår guide oss och inleder denna resa genom fem länder. Vår första upplevelse blir den charmerande staden Dubrovnik vars skönhet är mångomtalad. Stadens vita kalkstensgator, barockbyggnader och det oändliga skimret från havet gör det magiskt. Vi får en inspirerande guidad promenad längs och innanför de gamla stadsmurarna som skyddade en civiliserad och sofistikerad republik i århundraden.

Efter den guidade stadsrundturen finns tid att på egen hand avnjuta Dubrovniks skönhet och charm. På eftermiddagen fortsätter resan och det är redan dags för nästa land när vi tar sikte på Bosnien och Hercegovina där vi checkar in för vår första natt i Illyrien. Middag väntar och en skön natts sömn. Dagsetapp ca 6 mil.

Dag 2, onsdag: Kotorbukten och Montenegro

Bosnien Hercegovina - Kotorbukten - Podgorica: Efter en stärkande frukost fortsätter vår färd i Illyrien. Vi tar sikte på nästa land och den bildsköna Kotorbukten i Montenegro. Vi besöker staden Kotor där historien samexisterar med nutiden och räknas som en av de mest välbevarade medeltidsstäderna längs Adriatiska havet. Kullerstensgatorna ringlar sig fram bland byggnader med månghundraårig historia och tvätten hänger ute mellan de smidesjärnsförsedda balkongerna. Efter besöket i denna historiska och vackra stad väntar en unik upplevelse. Vi ska klättra den sceniska och underbart vackra vägen med 27 serpentiner upp på berget. Det blir garanterat en del fotostopp med utsikten över Kotor Bay.

Närmast på programmet står Kung Nikolas slott i Cetinje. Detta till storleken lilla slott uppfördes i slutet av 1800-talet och blev sätet för det montegrinska kungahuset. Idag har det blivit ett museum och räknas sedan 1980 som Montenegros Nationalmuseum. I hallen kommer vi att möta de montegrinska kronjuvelerna och den underbara kungliga trädgården uppskattas av varje besökare. Efter detta mäktiga besök fortsätter vår resa till Podgorica där vi checkar in på vårt hotell efter en dag med underbar natur och mötet med det montegrinska kungahuset. En välsmakande middag serveras på kvällen i goda vänners lag. Dagsetapp ca 16 mil.

Dag 3, torsdag: Kosovo

Podgorica - Prishtina: Idag väntar en spirituell dag med härliga upplevelser av den illyriska naturen. Vi startar vår resa mot nordost och får en underbar färd i den storslagna naturen området mot staden Rozhaje där vi korsar gränsen mellan Montenegro och Kosovo. Precis efter gränsen får vi möta The White Drin Waterfall, ett naturskönt område som idag är nationalpark. Vi njuter av naturen innan det spirituella inslaget tar vid. Nästa stopp är kanske en av de största höjdpunkterna i Kosovo, Decaniklostret. Klostret och kyrkan uppfördes under 1300-talet och är idag skyddade som Unescos världsarv. Vi möter en kyrka med vacker arkitektur och fantastiska interiörer. Vi får även lära känna den djupare historien och till viss del konflikten med Kosovo beläget mellan Serbien och Albanien vilket gör det intrikat. Än idag lever 25 munkar här totalt isolerade från omgivningen. Efter detta andliga och vackra besök fortsätter vår resa till dagens slutmål Prishtina och vi checkar in efter en spännande dag. Middag serveras på kvällen. Dagsetapp ca 33 mil.

Dag 4, fredag: Mot Makedonien

Prishtina - Skopje - Ohrid: Efter frukost inleder vi dagen med en stadsrundtur i huvudstaden i Kosovo. Prishtina med sina blott 150.000 invånare ligger inte långt från där den antika staden Ulpiana låg under romartiden. På något sätt har läget gjort att man faktiskt befinner sig centralt i det som en gång var Illyrien. Serbien i norr, Albanien i söder och Kroatien och Montenegro i väster. Vi får en inblick i stadens historia och självklart besöker vi stadens sevärdheter. Efter Prishtina väntar Makedonien. Vi når strax huvudstaden och startar en stadsrundtur där vi bland annat ser det så mäktiga fortet Kale och den heliga frälsarens kyrka med berömda ikoner som är några av de bästa exemplen på handskuren konst i valnötsträ. Den underbara gamla basaren får ett minnesvärt besök och naturligtvis skall vi se stadens kända stenbro.

År 1963 inträffade en förödande jordbävning där 80% av all bebyggelse ödelades. Vi kommer ständigt att påminnas om denna händelse under vår stadsrundtur, inte minst när vi kommer till det som var en av Europas vackraste järnvägsstationer. Klockan på fasaden finns kvar och har stannat exakt på det klockslag då jordbävningen inträffade, lite kusligt men en väldigt tydlig historisk koppling.

Agnes Gonxha Bojaxhiu är en person vi nu närmare ska stifta bekantskap med. Det är inte så många som känner igen namnet men säger man Moder Teresa vet nog alla vem det är. Moder Teresa föddes i Skopje år 1910. Ett museum är upprättat kring hennes gärningar och en markering visar oss idag var hennes dåvarande hus fanns i staden. Efter detta spännande och intressanta besök fortsätter vi till den underbara sjön Ohrid dit balkanborna vallfärdar för avkoppling och njutning. Vi checkar in på vårt hotell för de kommande två nätterna, blir serverade en god middag och kan njuta av omgivningarna vid denna vackra sjö. Dagsetapp 27 mil.

Dag 5, lördag: Magiska Ohrid

Ohrid: Staden Ohrid har funnits sedan antiken men då under namnet Lychnidos och låg då längs den romerska vägen Via Egnatia. Staden blev under en kort period huvudstad i Makedoniens första slaviska rike och i samband med detta också ärkebiskopssäte. Det var under denna period ett stort antal av stadens många kyrkor och kloster kom till. Staden blev samtidigt ett kulturellt centrum då många skrifter producerades i den kända ”Ohrid Literary School”. Dagen ägnar vi åt att besöka stadens och dess omgivningars alla sevärdheter. Vi ser bland annat St Sofia som räknas till det bäst bevarade medeltida monumentet i Makedonien och har magnifika bysantinska fresker.

Under eftermiddagen gör vi en kort tur till St Naums kloster vid Ohridsjön daterat till 900-talet. Från klostret har man en vacker utsikt över sjön hela vägen till Albanien på andra sidan. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet. Efter middagen erbjuds ett myllrande folkliv bland de smala gränderna i Ohrid. Basaren erbjuder udda varor för endast några få denarer och konstnärerna tävlar om din gunst och vill naturligtvis att du skall köpa just deras mästerverk. Njut av Ohrid när solen sakta sänker sig över sjön och med vyn över de mäktiga Albanobergen i väster. Dagsetapp ca 6 mil.

Dag 6, söndag: Albanien

Ohrid - Tirana - Shkoder: Från Ohrid kör vi nu västerut mot nästa land i gamla Illyrien och passerar gränsen vid Cafasan till Albanien. Gränsövergången är verkligen speciell. För att komma över till den albanska sidan måste man köra på en mycket smal bro över floden och det är precis att vår buss får plats.

Efter en scenisk resa över Albanobergen kommer vi fram till huvudstaden Tirana. Redan under antiken var platsen bebodd men staden grundades officiellt år 1614 av den osmanske generalen Süleyman Pascha. Han lät uppföra en moské, ett bageri och ett turkiskt bad och döpte det till Teheran efter en militär seger i Persien. I Tirana kretsar mycket kring det gigantiska torget Skanderbeg som vi naturligtvis besöker. Öster och norr om detta torg får vi uppleva de gamla stadsdelarna med sina idag historiska byggnader. Den kända moskén Et’hem Bey besöker vi självklart och beskådar Kulla e Sahatit vilket är torgets vackra klocktorn från början av 1800-talet. För att verkligen uppleva Albaniens långa historia går vi in på nationalmuséet. Här får vi en mycket bra och överskådlig bild av Albanien och vad som hänt under årtusenden, från det Illyriska riket till dagens moderna historia.

Vi färdas sedan norrut och kommer att få en unik middagsupplevelse med ”Slow food” som förtecken i byn Fishtë. Vi fortsätter sedan till Shkoder och vårt hotell. Dagsetapp ca 25 mil.

Dag 7, måndag: Åter mot Dubrovnik

Shkoder - Dubrovnik: Cirkeln ska slutas men först en sista häftig upplevelse av Illyrien. Shkoder är en av Europas äldsta städer, ursprungligen en illyrisk bosättning, som blev huvudstad i kungariket Illyrien under Gentius. Den antika Rozafa-fästningen i staden har en fantastisk utsikt över sjön Shkodra och med en samordnad insats att renovera byggnaderna i Gamla stan har det gjort det till en fröjd för ögat att vandra genom Shkodra. Vår guide tar oss med på en spännande resa från illyrisk tid till idag. Det är dags att sluta cirkeln. Resan går vidare från Shkodra via kusten i Montenegro och Budva med stopp till Dubrovnik i Kroatien igen. Vi checkar in och avnjuter en god middag inför sista natten. Dagsetapp ca 18 mil.

Dag 8, tisdag: Hemåt med fantastiska minnen i bagaget

Flyg till Skandinavien: Resan genom Illyrien har säkert medfört att många sinnen fått sin beskärda del. Ögats fröjd att se underbar natur, dofter och smaker, känslan att ta på flertusenårig historia i palats och kyrkor och höra historiens vingslag av detta en gång så mäktiga rike. Bussen tar oss till flygplatsen och vi checkar in för resan tillbaka till nära och kära med ett helt bagage av ljuvliga minnen från Balkan och Illyrien. Dagsetapp ca 2 mil.

Information

Allt detta ingår

  • Flygresa Köpenhamn - Dubrovnik t/r
  • Flygskatter och flygplatsavgifter
  • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
  • Bussrundresa med Scandoramaguide
  • Engelsktalande lokalguide
  • 7 övernattningar i dubbelrum
  • 7 frukostar (dag 2 - 8)
  • 7 middagar (dag 1 - 7)
  • Program, inträden och arrangemang enligt dagsprogram


Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö.

Enkelrumstillägg 1 495:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Vi reserverar oss för att andra likvärdiga hotell kan förekomma utan att vi blir informerade om detta i förväg.

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö