Skip to main content

I skuggan av Järnridån

BUSSRESA - Tjeckien - Rundresa, 7 dagar

I skuggan av Järnridån - natur & historia i södra Mährens gränsland   Nyhet!

Under 45 år existerade Järnridån vars begrepp myntades av Winston Churchill i ett uppmärksammat tal våren 1946. Nu har det gått tre decennier sedan ridån löstes upp och under vår resa kommer vi att befinna oss på ömse sidor tätt intill denna historiska företeelse. Likheter, skillnader, förändringar och traditioner. Vi följer i spåren och kommer att förfäras och förundras av vår nutidshistoria och fascinerande människoöden samtidigt som vi passar på att njuta av slott, vinodlingar, huvudstäder, mat och dryck, kynnen och livsglädje i skuggan av Järnridån!
 

Snabba fakta
  • Njut av tjeckiska viner, vackra slott och spännande städer.
  • Utflykter till bland annat Wien och Bratislava.

2021 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Genom Tyskland till Tjeckien

Malmö - Ústí nad Labem: Resan börjar på Öresundsterminalen i Malmö och här möter bussen och vår guide upp. Genom Danmark tar vi oss till den väntande färjan i Gedser och ombord har vi möjlighet att äta lunch. Under eftermiddagen passerar vi genom Brandenburg och de första stigningarna gör sig påminda när vi närmar oss Erzgebirge på gränsen till Tjeckien. Framåt kvällen checkar vi in på Hotel Vladimir i Ústí nad Labem och sedan väntar middag och sköna sängar, ca 69 mil.

Dag 2, söndag: Mähriska Brno

Ústí nad Labem - Lednice: Vi inleder dagen med frukost innan vi fortsätter söderut. Under förmiddagen passerar vi Prag och så småningom även gränsen till Mähren, den östra landsdelen i Tjeckien. Mährens centralort, Brno, når vi lagom till lunchtid och här får vi möjlighet att både äta något gott och bekanta oss lite med Tjeckiens näst största stad. Landskapsbilden förändras under eftermiddagen och slättlandet tar vid när vi fortsätter den sista biten mot världsarvet Lednice, belägen precis vid gränsen till Österrike och endast ett fåtal kilometer från Slovakien. Här tar vi in på Relax Hotel Stork som blir vårt hem de kommande fyra nätterna, ca 35 mil.

Dag 3-5, måndag - onsdag: Upplevelsefyllda dagar

Lednice: I det Unescolistade kulturlandskapet runt Lednice och Valtice kommer vi att hänföras av bedårande parker och storslagna slott. En vacker, intressant och ganska okänd trakt som genom århundraden har dominerats av de centraleuropeiska fursteätterna Liechtenstein och Dietrichstein. Decennierna efter andra världskrigets slut löpte Järnridån fram genom området och har delvis bidragit till att utvecklingen stannade av och att de små byarna i trakten är oförändrade och välbevarade. Dessutom trivs vinrankorna utmärkt på de kalkrika sluttningarna och tillsammans med de många soltimmarna har detta lagt grunden till att södra Mähren, den del av Tjeckien som gränsar till Österrike och Slovakien, har utvecklats till ett centrum för vinodling. Vi får så klart möjlighet att titta närmare på allt detta samtidigt som avstånden i Centraleuropa är korta och närheten till de båda huvudstäderna Wien och Bratislava lockar till besök. Med andra ord har vi ett par spännande och innehållsrika dagar att se fram emot!

Dag 6, torsdag: Sachsiska Dresden

Lednice - Dresden: Hotellfrukosten blir en utmärkt start på dagen innan vi åter tar plats i bussen. Nu vänder vi norrut och målet för dagen är Dresden, det tyska förbundslandet Sachsens praktfulla huvudstad, ca 40 mil. Vi installerar oss på Achat Hotel Elbufer och senare under eftermiddagen får vi möjlighet att följa med på en rundtur i Dresdens gamla stad. Vi ser underbara byggnader som barockpalatset Zwinger, Hofkirche och den berömda Semperoperan. Det är lätt att förstå varför Dresden kallas för ”Florens vid Elbe”.

Dag 7, fredag: Hemåt igen

Dresden - Malmö: Efter frukost tar vi åter plats i bussen tillsammans med reskamrater och Scandoramaguide. Vi åker genom Tyskland och med färjan Rostock-Gedser till Danmark innan vi ankommer Malmö ca kl 20.00, ca 62 mil.

 

2021 - Utflykter

     
 

UTFLYKTSPAKET
Pris 2 140:-
(ordinarie pris 2 380:-)

Samma upplevelser till lägre pris!
Våra utflykter berikar och sätter extra guldkant på din resa. Boka Utflyktspaketet före avresa och du sparar pengar. Dessutom skyddas du från eventuella prishöjningar. Du kan även köpa enskilda utflykter av vår guide på plats.

 
     

Mähriska Brno

Tjeckiens näst största stad vaktas som sig bör av en mäktig borg som syns på långt håll och som tillsammans med Unescoskyddade Villa Tugendhat och den välbevarade centrumkärnan lockar besökare. Vår guide visar upp några av stadens sevärdheter innan vi får möjlighet till egna strövtåg.
Ingår i resans pris.

Världsarvet Lednice & Valtive

Vi njuter av det nygotiska praktslottet i Lednice, uppfört efter engelska förebilder på platsen där försvarsbyggnader restes redan under medeltiden. Under rundturen genom de påkostade salarna förs vi tillbaka till svunna tider. Slottets trädgård visar upp en ambitiös symmetri och dess storslagna parklandskap rymmer allehanda överraskningar i form av jaktstugor, ruiner och till och med en minaret! Grannorten Valtice ståtar också med ett imponerande slott och i källaren finns den största samlingen av tjeckiska viner. Under de svala källarvalven botaniserar vi bland utbudet och låter oss smaka av några av de hundra främsta inhemska vinerna som finns representerade här. Njutbara upplevelser för så väl kropp som själ!
Pris ca 325:-

Gränspassage & Mikulov

Vi beger oss till en gammal övergång mellan väst och öst och besöker det informativa gränsmuseet som berättar häpnadsväckande historier. Omtumlade av upplevelserna fortsätter vi sedan till den välbevarade gränsstaden Mikulov för en kortare rundvandring. Uppe från slottets terrasser ser vi ut över var Järnridån löpte fram och vidare in i Österrike. Den pampiga St. Annakyrkan rymmer ätten Dietrichsteins familjegravar och den vackert sgraffitoutsmyckade fasaden på riddarnas hus skvallrar om gediget hantverkskunnande. Små vackra hus från olika epoker kantar de kuperade gatorna och mjukt färglagda fasader med tegelröda tak ger ett vänligt och välkomnande intryck. Vi sätter oss till bords på en trevlig restaurang och låter oss väl smaka av det lokala köket.
Pris inkl middag ca 445:-

Slovakiska Bratislava

Avstånden är korta i Centraleuropa och från Lednice är det inte långt till den slovakiska huvudstaden Bratislava. Väl på plats inleder vi med en orienterande rundtur och vår guide visar bland annat det lika imponerande som välbevarade slottet, den forna kröningskyrkan St. Martin och den eleganta nationalteatern. Vi fortsätter till fots och njuter av många historiska byggnader, gator och torg medan vi hör talas om stadens omväxlande historia, men också om Slovakiens spännande nutid. Efter rundturen får vi tid för egna strövtåg.
Pris ca 295:-

Afton på vingård

Vi beger oss till en lokal vingård för en trevlig kväll. Tillsammans får vi inblick i hur livet på en vingård levs, hur arbetet bedrivs och vad resultatet blir. Efter provsmakning väntar en vällagad middag.
Pris inkl middag ca 495:-

Wien - Österrikes huvudstad

I dag passar vi på att besöka Wien, Österrikes huvudstad och en av Centraleuropas verkliga metropoler. De praktfulla byggnaderna utmed Ringstrasse vittnar än i dag om den elegans som var Wiens kännetecken under kejsarhuset Habsburgs styre fram till 1918. Vi inleder med en rundtur och bekantar oss med bland annat Staatsoper, Hofburg med Spanska ridskolan och konsthistoriska museet. De gamla kvarteren kring shoppinggatan Kärntner Strasse domineras av Stefansdomens mäktiga torn. Denna kulturstad bjuder på en mångfald av konst, museer och vacker arkitektur. Tid ges givetvis även för strövtåg på egen hand. Kanske ett besök på något av Wiens välkända kaféer lockar?
Pris ca 345:-

Dresden - Elbes juvel

Under en ödesdiger natt i slutet av andra världskriget förstördes hela Dresden av de allierades bombningar. I dag kan vi återigen se Dresdens silhuett i dess forna prakt. Under vår promenad i den gamla stadskärnan ser vi bland annat den berömda Semperoperan, barockpalatset Zwinger, Hofkirche, Augustusbrücke över Elbe och Frauenkirche, allt återuppbyggt igen. Vi rundar av rundturen med en god bit mat på en trevlig restaurang.
Pris inkl middag ca 475:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
2/10BussRelax Hotel Stork, LedniceInga tillgängliga platser6 795:-Inga tillgängliga platser

Information

Allt detta ingår

  • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
  • 6 övernattningar i dubbelrum
  • 6 frukostar (dag 2 - 7)
  • 2 middagar (dag 1 - 2)
  • Utflykten Mähriska Brno

Bra att veta

Resan startar på Öresundsterminalen i Malmö. Det finns möjlighet att boka anslutningsresa till och från Malmö i samband med både ut- och hemresa, samt övernattning i Malmö.

Enkelrumstillägg 1 995:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Tjeckiska Koruna (CZK)
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 6

Relax Hotel Stork, Lednice
Relax Hotel Stork, Lednice
Bekvämt och välskött litet mellanklasshotell i modern stil som drivs av familjen Storková, inhyst i en byggnad som har en historia som både malthus, postkontor, vårdcentral och vandrarhem. Här...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Hotel Vladimir, Ústí nad Labem
Hotel Vladimir, Ústí nad Labem
Funktionellt övernattningshotell i tjeckisk stil med bekväma rum beläget i centrala Ústi nad Labem. Hotellet: Byggt 1986 och delvis renoverat 2006. Gruppmatsal, lobbybar, sommarterrass och bast...

Övernattning Dag 6 - 7

Achat Hotel Elbufer, Dresden
Achat Hotel Elbufer, Dresden
Välkomnande hotell med god tysk standard, komfortabla rum och promenadavstånd till floden Elbe. Hotellet: Modernt och bra hotell med restaurang, bar och lobby. Våningar: 5 Hiss: Ja Läge: Lugnt beläget...
Sista minuten
30/9Stettin Weekendfrån 2 995:-
30/9Berlin Weekendfrån 3 695:-
30/9Polsk slottsweekendfrån 3 795:-
2/10Amarone, Barolo & Chiantifrån 8 495:-
2/10Italien Runt med Capri – Jubileumsavgångfrån 19 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö