Skip to main content

I de brittiska deckarna och TV-seriernas fotspår ✈

FLYGRESA - Storbritannien - Rundresa flyg & buss - 8 dagar

 

I de brittiska TV-seriernas fotspår

Otaliga är de TV-serier och filmer med brittiskt ursprung som tjusat oss i årtionden och som för många varit självklara programpunkter i TV-tablån när de visats. Följ med på en unik 8-dagars rundresa och upplev atmosfären och miljöerna från serier som Downton Abbey, Midsomer Murders, Inspector Morse, Sherlock Holmes och Pang i Bygget! Intrycken av resan kryddas och förstärks ytterligare genom besök i Shakespeare’s födelsehem i Stratford-upon-Avon och på Beatles Story Museum, ett museum som naturligtvis handlar om de odödliggjorda musikhjältarna från Liverpool.


Snabba fakta!
  • Cotswolds med många filmiska miljöer
  • Oxford med Midsomer Murders, Inspector Morse och Harry Potter
  • Shakespeare's Stratford-upon-Avon
  • Beatles Liverpool
  • London med Sherlock Holmes, James Bond och Pang i Bygget

Dagsprogram

Dag 1: Cotswolds & Oxford

Flyg till London: Redan första dagen har vi en del på programmet i England varför vi startar tidigt från våra resp. flygplatser i Sverige. När vi väl landar på Heathrow möter Scandoramas guide gruppen och den inspirerande resan tar sin början. Vi börjar med att besöka Cotswolds, ett område som används flitigt vid filmatiseringar genom de genuina miljöerna i byarna och städerna. Natten tillbringar vi på hotell i Oxford där vi stannar två nätter och där gemensam middag ingår båda kvällarna. Dagsetapp ca 19 mil.

Dag 2: Midsomer Murders & Kommissarie Morse

En riktig långkörare är deckaren, dramaserien och stundtals även thrillern Midsomer Murders som visats sedan 1997 och nått närmare 120 inspelade episoder. Barnaby har på allvar klivit upp i de svenska TV-sofforna och vi tittar idag närmare på de byar och samhällen som gav liv åt Causton, främst Henley-on-Thames men även Wallingford och Thames. Efter ett stopp för individuell lunch på landsbygden fortsätter eftermiddagen på samma tema innan vi återvänder till Oxford. På kvällen äter vi gemensam middag. Dagsetapp ca 10 mil.

Dag 3: Shakespeare & Stratford upon Avon

Vi börjar dagen med att fortsätta i detektivspåret, nu med Kommissarie Morse, en ännu tidigare deckare som sändes under knappt 15 år med sista originalavsnittet år 2000. De flesta avsnitten utspelare sig i universitetsstaden Oxford med omnejd. Under en promenad i Oxford tittar vi på en del av de scener och platser som figurerat i olika avsnitt ur serien som totalt mäktade med 33 episoder, samtidigt också miljöer som använts vid inspelningar av succéserien om Harry Potter.

Efter individuell lunch fortsätter vi norrut där fler historiska upplevelser väntar. Den mångfacetterade engelske poeten och skådespelaren tillika Englands nationalskald William Shakespeare föddes i Stratford-upon-Avon, vår nästa anhalt på resan. Vi besöker hans födelsehem, det gamla korsvirkeshuset på Henley Street och får lära oss mer om denne världslitteraturens främste dramatiker genom tiderna. Efter detta inspirerande besök fortsätter vi till Birmingham för övernattning. Denna kväll ingår inte någon gemensam middag. Dagsetapp ca 15 mil.

Dag 4: Beatles & Liverpool

Den brittiska pop- och rockgruppen Beatles, odödliggjorda genom sina otaliga hits och listettor, är en av musikhistoriens mest framgångsrika band. De hade en stark koppling till Liverpool där gruppen bildades 1960. I Liverpool går vi på en stadspromenad i centrum som upptagits som världsarv av Unesco så sent som 2004. Efter lunch följer ett intressant besök på Beatles Story Museum nere vid Albert Dock vid floden Mersey. Här får vi höra mer om de fyra polisongprydda unga herrarna och på vilket sätt deras musik förtrollade världen under så lång tid. I Liverpool blir det även fri tid för shopping och egna strövtåg under eftermiddagen. Ikväll avnjuter vi en härlig 3-rätters meny på kvällen i Albert Docks. Övernattning i Liverpool. Dagsetapp ca 16 mil.

Dag 5: Derbyshire Peak National Park och Chatsworth House

Idag tar vi en paus från TV-miljöerna på vår väg fårn Liverpool. Vi kör österut mot Derbyshire's Peak National Park. Vi njuter av de idylliska miljöerna vid Chatsworth House, en stor slottsegendom som ägs av hertigarna av Devonshire. Under eftermiddagen avnjuter vi en typisk engelsk "Afternoon Tea" på vår väg mot Nottingham där vi övernattar och på kvällen äter middag på hotellet. Dagsetapp ca 18 mil.

Dag 6: Sherlock Holmes

På morgonen åker vi mot huvudstaden för en sprakande avslutning. Idag står sir Arthur Conan Doyles fiktive detektiv Sherlock Holmes högst på agendan. I London tittar vi närmare på miljöer och inspelningsplatser som t ex Westminster, Lambeth och Euston innan vi når den välkända adressen 221 B Baker Street, där han hade sin våning och som idag är museum. Efter dagens program checkar vi in på vårt hotell i London. Kvällen på egen hand. Dagsetapp ca 20 mil.

Dag 7: James Bond & Fawlty Towers

Ian Fleming var hjärnan bakom kanske en av vår tids främsta filmhjältar, Agent 007, James Bond med rätt att döda. Det finns få trätoämnen som förgyller en middag så som diskussionerna kring vem som varit bäst av de många skådespelare som sedan första filmen kom 1962 har iklätt sig rollen. Sex olika personer har tillsammans förgyllt vår tillvaro på bioduken och på TV. Under förmiddagen besöker vi ”Bond in Motion” på Londons filmmuseum i Covent Garden. Här finns bl a den största samlingen av originalbilar som förekommit i de olika filmerna. Den sista kvällen på resan slår vi klackarna i taket på allvar genom att besöka ”Fawlty Towers Experience”, en 2-timmars show i bästa Pang-i-bygget anda med tillhörande 3-rätters middag, en minnesvärd avslutning på en spektakulär resa.

Dag 8: London & hemresa

Då hemresan sker först på eftermiddagen finns det möjlighet till shopping och egna strövtåg under denna sista dag innan vi samlas för att ta bussen till Heathrow. Med massor av skratt i bagaget och skarpa minnesbilder som etsat sig fast från olika miljöer under resan tar vi farväl av nyvunna vänner och flyger hem till Sverige. Dagsetapp ca 3 mil.

Hotell

Under resan i England bor vi på följande hotell och orter. Vänligen notera att vi kommer att komplettera med ytterligare hotellinformation för Oxford och Birmingham.

Dag 1-3 Hawkell House Hotel, Oxford

Adress: Church Way, Iffley Village, Oxford OX4 4DZ Storbritannien, Tel +44 1865 749 988
Se bilder från hotellet här

Länk till hotellet hemsida

Dag 3-4 Park Regis, Birmingham

Adress: 160 Broad Street, Birmingham B15 1DT, Storbritannien, Tel +44 121 369 5555
Se bilder från hotellet här

Länk till hotellet hemsida

Dag 4-5 Hotel Radisson Blue, Liverpool

Adress: 107 Old Hall St, Liverpool L3 9BD, Storbritannien, Tel +44 151 966 1500
Se bilder från hotellet här

Länk till hotellet hemsida

Dag 5-6 Hotel Jurys Inn, Nottingham

Adress: Station St, Nottingham NG2 3BJ, Storbritannien, Tel +44 115 901 6700
Se bilder från hotellet här

Länk till hotellet hemsida

Dag 6-8 Hotel Royal National, London

Adress: 38-51 Bedford Way, Bloomsbury, London WC1H 0DG, Storbritannien, Tel +44 20 7637 2488
Se bilder från hotellet här

Länk till hotellet hemsida