Ljuvliga Istrien med Hemmets Journal

FLYGRESA - Kroatien - Rundresa flyg & buss - 8 dagar

Ljuvliga Istrien -  En livsnjutarresa till kulinariska Kroatien

Kroatiska halvön Istrien liknas närmast vid ett Italien i miniatyr. Silverglänsande olivlundar, välskötta vinodlingar och uråldriga byar avlöser varandra. Utmed kusterna finner vi stadspärlorna Pula och Rovinj med ett rikt arv efter venetianare och romare. Avstånden är korta och kunskapen om vad jorden har att erbjuda i form av mat och dryck är utbredd. Till detta lägger vi den öppna gästfriheten och det bedårande landskapet. Med andra ord - en perfekt semester!

Snabba fakta!
  • Njut av sol, upplevelser och provsmaka lokala specialiteter i Kroatiens Toscana.
  • Vi bor i den populära och gemytliga lilla badorten Rabac.
  • Tre utflykter ingår i resans pris

2022 - Dagsprogram

Dag 1, onsdag 28/9: Vi landar i Pula

Skandinavien - Pula - Rabac: Vi lämnar Skandinavien mitt på dagen och landar på Pula flygplats kl 16:25. Här tar vår reseledare emot och vi åker med vår inhemska buss och chaufför den knappa timmen till Rabac och vårt hotell, den mycket uppskattade fyrstjärniga hotellanläggning tillhörande Maslinica Resorts. Vi installerar oss och till kvällen, liksom alla kvällar under vistelsen, serveras middag.

Dag 2, torsdag 29/9: Rabac

Rabac: Nu kan vi se fram emot några härliga dagar på den triangelformade halvön Istrien som på senare tid blivit uppmärksammad som ett riktigt livsnjutarparadis! Inte undra på det, området har ju allt som man kan önska för en lyckad semester. Det gamla fiskeläget Rabac är beläget vid den vackra Kvarnerbukten. Redan för hundra år sedan lockades besökare hit av bad i Adriatiska havets blåskimrande vatten och av det underbara klimatet. Men Istriens historia går mycket längre tillbaka än så. Rom, Bysans, Venedig, Napoleon och habsburgarna är några av alla makthavare som under seklerna har kämpat om herraväldet över Istrien och satt sina historiska spår. Starkast influenser har nog ändå Italien stått för och mellan de båda världskrigen tillhörde Istrien Italien. Höglänta karstlandskap, bördiga slätter, silverskimrande olivlundar och välskötta vingårdar avlöser varandra och de korta avstånden bjuder på omväxlande naturscenerier. Utmed kusterna möter vi gamla städer där romarnas och venetianarnas avtryck fortfarande är tydliga. I inlandet förädlar man fortfarande det som jorden har att erbjuda på traditionellt vis och kvaliteten på tryffel, olivolja, vin och andra välsmakande läckerheter kommer att överraska oss. Någon har liknat Istrien vid hur Toscana var för femtio år sedan och vi som missade Toscana då får en ny chans nu!

Dag 3, fredag 30/9: Tryffel & befästa städerna

Rabac - Hum - Motovun : Efter frukost sätter vi kurs mot den inre delen av Istrien. Vi besöker uråldriga byar, med byggnader och miljö med mycket historia i väggarna. Under dagen provar vi också på tryffel, som är en viktig ingrediens i den lokala matlagningen. Lättare lunch med dryck ingår under vår utflykt.

Dag 4-5, lördag-sönda 1-2/10: Undersköna Istrien

Rabac: Dessa dagar är till för att riktigt njuta och bara göra det man själv vill på plats. Underskönt att bara få koppla av! 

Dag 6, måndag 3/10: Historiska Pula

Rabac - Pula: Staden Pula ligger på södra Istrien - en knapp timme från vår nuvarande hemvist. Detta är en av hela Kroatiens största sevärdheter. Det är som att förflyttas två tusen år tillbaka i tiden, till flera olika epoker. Vi går på en trevlig rundtur och har även tid att utforska staden på egen hand.

Dag 7, tisdag 4/10: Rovinj och vingårdsbesök

Rabac - Rovinj: Vår utflykt går idag till Rovinj - precis rakt över Istrien till dess västra strand vid Adriatiska Havet. Rovinj är en bedårande kuststad och en promenad här känns som om tiden står stilla. Hisnande vyer och vingårdsbesök med provsmakning är ett trevligt inslag under dagen.

Dag 8, onsdag 5/10: Oförglömliga minnen

Rabac - Pula - Skandinavien: Lite efter lunch är det så tid att ta farväl av Rabac och åka till flygplatsen i Pula. Många härliga minnen och säkerligen vänner rikare, lyfter vi kl 17:05 från Pula.

2022 - Utflykter

     
 


SAMTLIGA TRE UTFLYKTER INGÅR I PRISET

AM
     

Tryffel & de befästa städerna

I dag utforskar vi Istriens inland. På slingrande vägar letar vi oss fram genom uråldriga byar, uppflugna på höjderna och befästa av illyriska folkstammar som levde här redan innan romarna erövrade områdena. Hum blir vårt första stopp under förmiddagen innan vi fortsätter till Motovun, omgärdad av bastanta murar. Tryffel är ett exklusivt inslag i den lokala matlagningen och vi får prova på olika delikatesser där denna underjordiska svamp används på fantasifulla sätt.
Ingår i resans pris inkl lättare lunch med dryck 

Rovinj & vingårdsbesök

Den bedårande kuststaden Rovinj, på italienska Rovigno, tar emot oss i dag. Ursprunget till dagens Rovinj uppfördes på en ö och under drygt femhundra år styrdes staden av sjöfararrepubliken Venedig. Influenserna från denna era märks fortfarande, bland annat genom den ståtliga kampanilen, de vindlande gränderna och de milt färglagda husfasaderna. Att vandra runt i Rovinj är verkligen en upplevelse som får tiden att stå stilla! Norr om staden skär Limbukten ett djupt hack i kalkstensmassivet och vi fascineras av de hisnande vyerna. Vin från Istrien är på frammarsch och vi tar tillfället i akt att hälsa på hos en vingård för provsmakning.
Ingår i resans pris

Historiska Pula

Utan tvekan tillhör Pula inte bara en av Istriens utan hela Kroatiens största sevärdheter. Med Sergiusbågen, tempelruinerna och den intakta amfiteatern känns ett besök i Pula som att förflytta sig två tusen år tillbaka i tiden! Men det är inte bara minnena från romarrikets glansdagar som får besökare att vallfärda hit. Spåren från andra historiska epoker, exempelvis från den bysantinska eran och från tiden då Pula utgjorde en viktig flottbas i det habsburgska väldet, gör besöket extra spännande. Vi tas med på en trevlig rundtur innan vi får möjlighet att ströva på egen hand.
Ingår i resans pris

 

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
28/9ArlandaMaslinica Hotel & Resort: Hotel Mimosa/Hotel Hedera/Hotel Narcis, Rabac611 495:-Boka
28/9KastrupMaslinica Hotel & Resort: Hotel Mimosa/Hotel Hedera/Hotel Narcis, RabacMer än 811 495:-Boka
28/9LandvetterMaslinica Hotel & Resort: Hotel Mimosa/Hotel Hedera/Hotel Narcis, Rabac411 495:-Boka

Information

Allt detta ingår

  • Flyg Arlanda/Landvetter/Kastrup - Pula t/r
  • Resa i inhemsk buss med Scandoramaguide
  • 7 övernattningar i dubbelrum
  • 7 frukostar (dag 2 - 8)
  • 7 middagar (dag 1 - 7)
  • Utflykterna Tryffel & de befästa städerna, Rovinj & vingårdsbesök samt Historiska Pula.
  • Representant för Hemmets Journal vid fler än 25 bokningar


Bra att veta

Resan startar på flygplatserna Arlanda, Landvetter och Kastrup. Det finns möjlighet att boka övernattning i samband med ut- och hemresa på Arlanda, Landvetter och i Malmö.

Enkelrumstillägg 2 395:-

Vid ankomst till Rabac meddelas vilka gäster som blir placerade på semesteranläggningen Maslinica Resorts olika hotellalternativ: Hotel Hedera, Hotel Mimosa eller Hotel Narcia. Det går ej att förboka specifikt hotell.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Kroatiska Kuna (HRK)

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Maslinica Hotel & Resort: Hotel Mimosa/Hotel Hedera/Hotel Narcis, Rabac
Maslinica Hotel & Resort: Hotel Mimosa/Hotel Hedera/Hotel Narcis, Rabac
Mycket uppskattad fyrstjärnig hotellanläggning tillhörande Maslinica Resorts med boende på antingen Hotel Mimosa, Hotel Hedera eller Hotel Narcis. De tre hotellen är belägna granne med varandra i en l...