Skip to main content

Här är vinnarna i reseberättelsetävlingen 2019!

STORT TACK till alla er som medverkat i Scandoramas reseberättelsetävling!

Så många bra, inspirerande, roliga och värmande reseberättelser vi har fått ta del av! Det var minsann inte lätt, men efter mycket övervägande har vi nu utsett följande vinnande bidrag:

1:a pris – 1.000:- presentkort

Gardasjön - Josefine Roske

En helt underbar vecka i slutet av augusti tillbringades vid Gardasjön med familjen, en resa jag fick av mina föräldrar i födelsedagspresent.

Gröna vyer över Alperna och Brennerpasset på vägen dit och hem, ljumna kvällar på hotellbalkongen, båttur till Limone längst med bergen. Utflykter med otroliga naturupplevelser, italiensk glass, ostar, panini, och mousserande vitt vin. En vecka av upplevelser med alla sinnen, där jag kunde lämna vardagen för att fokusera "här och nu" och samla ny energi och tillbringa tid med familjen.

Tack Scandorama.

2:a pris – 800:- presentkort

Alsace, Bourgogne & Champagne - Helén Rosner

Under en blå himmel, sol, varmt och skönt står vi på ett vinfält i Chablis och ser ut över de vackra vinfälten. Vi provar de goda vinerna från William Fevres vinhus och jag känner en känsla av lycka och harmoni att få stå där i denna stund. Lycka är små korta stunder och det var en sådan. Höjdpunkten på en också för övrigt underbar resa med "the dreamteam" vår reseledare Malin och vår chaufför Micke.

3-5:e pris – 500:- presentkort

Nyår i Berlin - Gunilla Turesson

Nyår i Berlin med upplevelser för alla sinnen

Ett av de bästa nyårsfirande jag varit med om. Det säger inte så lite eftersom jag inte är 15 år.

1. Skratt och Gott humör Hela vägen ner till Berlin underhöll guiden och busschauffören med historier och skämt så skrattmusklerna fick träningsvärk. Det ska ju vara kul att resa!

2. Ljus och Glitter Julmarknaden dröjde sig kvar över nyåret och späddes på med nyårspynt. Hela Berlin var som en gigantisk välsmyckad julgran!

3. Mur och Kultur Tänk om torg och byggnader hade kunnat tala! På stadsrundturen gjorde guiden sitt allra bästa för att vara dess talesman. Vi imponerades av Berlins storslagenhet och gladdes åt att muren var riven.

4. Fest och Fyrverkeri Berlin är bästa stan i Europa för nyårsfirande. Hundratusentals människor i Tiergarten och vi satt mitt i alltihop - på en liten restaurang alldeles bredvid Brandenburger Tor och bredvid den stora scen där världsartister framträdde hela nyårskvällen, Vem brydde sig att bussen inte fick köra in på festplatsen och vi fick gå nästan 1 km i högklackat…

5. Mat och Konsert Nyårsdagen bjöd på en lyxig galamiddag på Schloss Charlottenburg med runda bord, vita dukar, kandelabrar, proffsig servering och inte minst god trerätters. Efter att sedan njutit av klassisk nyårskonsert på slottet var nyårsfirandet fulländat……..och vi beredda att ta oss an 2019 med nya reseäventyr med Scandorama.

England & Skottland - Odd Arild Arntzen

Årets reise, den 9 med Scandorama gikk til England og Skottland. En grunn var damptogreisen til Mallaig med West Coast Railway. Vel framme i Fort Williams, sto damptoget og pustet slik jeg husker det fra 50 årene. Det luktet nostagi, og med litt hjelp, fant vi våre plasser. Vi delta bord og seter med amerikanske turister. Toget startet, det dumpet, humplet og skranglet i skinnene, men hva gjorde vel det, vi var på vei. Ved Harry Potterviadukten fløytet toget til de mange som hadde samlet seg for å se toget. Ved Glenfinnan hørtes sekkepipemusikk, som varmet ørene.De rundt bordet begynte å spille kort i hvite jakker, mens toget duret inn i flere tuneller. Vinduene var åpne, så delige togdamp, full av kullstøv, seg inn og la seg på bordet. Vel ute i dagslyset, hjalp vi til med å "rense bordet" med papir, børste jakker og sammenliknet det med Wild Vest på 1890 tallet. Ingen sure miner. På toalettet kunne vi titte ned på sviller som føk forbi, som i gamle dager. Hjemtur med buss til Dalmally hotell, en unik opplevelse, langt fra stress og mas, litt knirk i dør og gulv, med fin service. Nest best på reisen var avslutningsshowet i Edinburgh, topp underholdning, tok også sjansen på dans med ei skottedame, dansen ganske nær norsk gammeldans, derfor ingen knuste tær. Kan det bli bedre ??

Grekland Runt - Håkan & Ethel Andersson

- Hej, sa vännen när vi stötte på varandra utanför ICA-butiken. Och välkommen hem, hörde ni varit ute och rest.

- Stämmer bra, vi har varit en vecka i Grekland med Scandorama.

- Låter skönt. Rhodos, Kreta, Kos eller… - Nej, vi var på Peloponnessos, åkte ”Grekland runt”. - Pelo…vad för något?

- En halvö på södra fastlandet, väster om Aten. - Aha, låter intressant…

- Det var det verkligen, inte lik någon av alla de resor vi tidigare gjort runt om i Europa. Vi bussades runt till olika platser och det var nya upplevelser varje dag, det var som att kliva rätt in i den grekiska antika historien. Från den myllrande miljonstaden Aten till höga berg och djupa dalar, vi färdades över två bergskedjor och i en alldeles fantastisk och sagolik natur.

- Låter spännande, berätta mer…

- Kanske var det den lilla staden Olympia som verkligen engagerade. Här, precis som på magnifika Akropolis i Aten, känner man historiens vingslag, man ”möter” gudar som Zeus, Hermes och Nike och det som var olympiska spelens vagga. Och då har jag inte nämnt något om oraklet i Delfi och Apollons tempel, inte heller om ruinstaden Mystras och Korintkanalen.

- Du, jag ska gå in och ”googla” på allt det där. Som jag sa, det låter intressant.

- Gör det, men än bättre, åk dit! Det här var nämligen en alldeles fantastisk upplevelse!

Håkan och Ethel Andersson – Höör (Som gjorde resan september-oktober 2018)
./.

Till toppen

 

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö