Dag 1: Ankomst Florens och välkomstmiddag
Vi flyger från Skandinavien och landar på Florens flygplats mitt på eftermiddagen. Bo Hagström möter här upp och tar oss med till Montevarchi, där vi checkar in på familjeägda Hotel Valdarno. Välkomstdrink på hotellet och middag på välrenomerade ristorante Castellucci.
Dag 2: Utflykt till Chiantis hjärta
Vi reser till Greve in Chianti och besöker världens äldsta charkuteri Falorni med anor från 1806. Provsmakning av salami, ost och vin. Efter besöket åker vi upp till den lilla byn Panzano där det blir lunch på Ristorante Oltre il Giardino med fantastisk utsikt över den ”gyllene dalen”, Conca d´Oro. Åter till hotellet och kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 3: Besök i medeltida Cetaldo och lunch på lantgård
Den lilla staden Certaldo, som ligger vackert på en kulle ovanför dalgången Valdelsa, förknippas med två kändisar: författaren Boccaccio – och traktens speciella rödlök. Boccaccio har skrivit om både Certaldo och rödlöken i sin berömda novellsamling Decamerone. Rödlöken finns avbildad i Certaldos stadsvapen sedan 1200-talet, och en marmelad på löken säljs i stans delikatessaffärer. Vi tar en stilla promenad i de små gränderna, kantade med välbevarade byggnader från medeltiden. Efter besöket i Certaldo åker vi till familjen Troianis lantgård Fontaleoni och åter en typisk toscansk lunch. Åter till hotellet och kvällen fri.
Dag 4: Vingårdsbesök och olivoljeprovning
Vi börjar med att fånga dagen i den lilla byn San Gusmé. Det är en gammal borg omgärdad av en stadsmur som är helt intakt från medeltiden. De flesta av husen har också anor från medeltiden och är bebodda. Vi promenerar genom de små gränderna och tar kanske en kopp kaffe eller ett glas vin på någon av barerna. Fattoria Felsina i Castelnuovo Berardenga hör till Italiens mest prestigefyllda vinproducenter. Vi blir guidade genom deras fantastiska vinkällare och provar därefter deras mest kända viner och olivoljor. Så fortsätter vi mot Monte San Savino och hittar fram till Ristorante Belvedere som ligger på en högplatå med en fantastisk utsikt. I klart väder ser man ner till Trasimenosjön i Umbrien. Kocken heter Massimo Rossi och är välkänd i Slow Food-kretsar för sitt sätt att förvandla traktens enkla råvaror till utsökta delikatesser.
Dag 5: Besök i Orciadalen med ostprovning och lunch
Färgerna, kullarna och fälten i Orciadalen (Val d’Orcia) har hänfört besökare och konstnärer genom århundraden. Idag är hela Orciadalen upptagen på UNESCOs världsarvslista. Många av de ikoniska Toscanabilderna har tagits här, och dalen har också varit inspelningsplats för många filmer.
Vi åker genom det vackra landskapet till Pienza där vi får vara med om en provning av olika pecorino-ostar. Lunchen äter vi på en restaurang i det lilla samhället Trequanda där vi har en fantastisk utsikt över dalgången.
Dag 6: Marknad och lunch på bykrog
Vi startar dagen med ett besök på den folkliga veckomarknaden i San Giovanni Valdarno. Hit vallfärdar lokalbefolkningen för att handla allt från tvättmedel och kläder till lokala delikatesser.
Efter besöket åker vi vidare till den medeltida staden Radda in Chianti. Här kan man shoppa i de små butikerna eller bara ströva runt i de charmiga gränderna. Vill man prova det lokala vinet finns det gott om vinbarer.
Lunchen äter vi i en av Toscanas minsta byar, Lucarelli. Här bor bara 68 personer, men det lokala värdshuset, Osteria Le Panzanelle, är vida känt. Det blir en typisk lantlig toskansk lunch där vi får smaka på flera lokala specialiteter
Dag 7: Medeltidens Manhattan och middag i bergsby
Det är som resa tillbaka i tiden att besöka San Gimignano, staden som med sina fjorton torn brukar kallas medeltidens Manhattan. Vi promenerar längs de slingrande gränderna och kan beundra arkitektur från både romersk och gotisk tid. Här finns gott om affärer, bareroch restauranger, och lunchen intas på egen hand.
På kvällen åker vi upp till bergsbyn Loro Ciuffenna som har en självklar plats på listan över Italiens vackraste borgar. Byn har etruskiska anor och här finns Toscanas äldsta och fortfarande fungerande bykvarn från 1100-talet. Efter en kort sightseeing sätter vi oss till bords på Trattoria Dimicla där man dukar fram en storslagen Toscansk avskedsmiddag.
Dag 8: Hemresa.
Vid lunchtid lämnar vi Montevarchi och åker upp till Florens flygplats för avfärd åter mot Skandinavien.