Skip to main content

Höstresa till Toscana med Bo Hagström ✈

Avresa: 21-27/10 från Köpenhamn och Stockholm

 

FLYGRESA - Italien - Rundresa med flyg & buss 7 dagar
 

- Bo Hagström guidar till bästa maten, vinet och olivoljan

Oktober är årets viktigaste månad i Toscana. Då skördas regionens stora druva Sangiovese och då plockas oliverna till Italiens bästa olivolja. Vin och olivolja är Toscanas guld, fundamentet i det världsberömda köket.

Bo Hagström tar oss med till sina vänner på vingårdar och olivkvarnar och låter oss smaka på det lokala köket där det är som allra bäst.

En unik resa för alla som älskar livets goda!
 

Dag för dag

Dag 1: Vi flyger till Italien

Vi flyger från Skandinavien vid lunchtid och efter en kort mellanlandning landar vi under eftermiddagen på Florens flygplats. Här möter Bo Hagström upp och vi åker buss till Montevarchi, där vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Valdarno i Montevarchi. Välkomstdrink på hotellet och middag på genuina toscanska Ristorante Castelluccio tvärs över gatan från hotellet.  Restaurangen är vida känd för sin kolgrillade T-benstek, bistecca alla fiorentina, som är måltidens höjdpunkt.

Dag 2: Vin och salami i Chiantis hjärta

Så åker vi in över böljande blå kullar till Chianti där cypresserna reser sig som vaktposten upp i himlen och prydliga rader med vinrankor täcker landskapet så långt ögat når. Här har man gjort vin sedan etruskernas tid, och vinet spelar fortfarande en central roll i den lokala ekonomin. I Chianti finns 29 berömda vinslott och över tusen producenter. Vår första anhalt blir Greve in Chianti i hjärtat av Chianti. På det triangelformade torget Piazza Matteotti står Giovanni da Verrazzano staty, sjöfararen som upptäckte New Yorks hamn. Och här ligger också Italiens äldsta charkuteriaffär, Macelleria Falorni, grundad 1729. Affären dukar upp några av sina specialiteter och vi får prova chiantiviner. Därefter finns möjlighet att köpa butikens utsökta produkter. Från Greve åker vi upp till den lilla byn Panzano. Här tittar vi in hos Italiens mest berömde slaktare, Dario Cecchini. Han hugger upp sina kalvkotletter till ackompanjemang av Mozarts pianokonsert och bjuder alla kunder på ett glas Chiantivin. Vi äter lunch på Trattoria Oltre il Giardino. Från terrassen med en pergola täckt av vildvin ser man ut över Conca d´Oro, den gyllene dalgången, en toscanabild som hämtad från renässansens målningar

Dag 3: Lördagsmarknad och lunch på bykrog

Vi startar dagen med ett besök på den folkliga veckomarknaden i San Giovanni Valdarno. Hit vallfärdar lokalbefolkningen för att handla allt från tvättmedel och kläder till lokala delikatesser.

Efter besöket åker vi vidare till den medeltida staden Radda in Chianti. Här kan man shoppa i de små butikerna eller bara ströva runt i de charmiga gränderna. Vill man prova det lokala vinet finns det gott om vinbarer.

Lunchen äter vi i en av Toscanas minsta byar, Lucarelli. Här bor bara 68 personer, men det lokala värdshuset, Osteria Le Panzanelle,  är vida känt. Det blir en typisk lantlig toskansk lunch där vi får smaka på flera lokala specialiteter.

Efter lunchen avslutar vi dagen med ett besök i Castellina in Chianti. De äldsta delarna av byn är från 400-talet. Här finns också en 800 meter lång tunnel från medeltiden. Ursprungligen hade den en militärisk funktion, men i dag finns här affärer och restauranger.

Dag 4: Olivkvarn och lunch på lantgård

Den lilla staden Certaldo, som ligger vackert på en kulle ovanför dalgången Valdelsa, förknippas med två kändisar: författaren Boccaccio – och traktens speciella rödlök. Boccaccio har skrivit om både Certaldo och rödlöken i sin berömda novellsamling Decamerone. Rödlöken finns avbildad i Certaldos stadsvapen sedan 1200-talet, och en marmelad på löken säljs i stans delikatessaffärer. Vi tar en stilla promenad i de små gränderna, kantade med välbevarade byggnader från medeltiden..

Mellan Certaldo och San Gimignano ligger den lokala olivkvarnen Frantoio Valdelsano. Här får vi provsmaka den alldeles nypressade olivoljan, som vi också kan köpa med oss hem. Helt intill ligger bondgården Agriturismo Tre Stelle, där Bo spelade in ett av sina program Solens mat. Gården drivs av mamma Maria och hennes dotter Donatella. Här sätter vi oss verkligen vid bondens bord: alla råvaror som används i köket kommer från den egna gården! Det blir en typisk lantlig lunch med gårdens egna viner, vita vernaccia di San Gimignano, en klassisk Chianti och flaggskeppet Ciliegiolo, flerfaldigt prisbelönt. Efter långlunchen hos Tre Stelle besöker vi en mindre lokal vinproducent i Colli Senesi. Möjlighet för inköp och producenten erbjuder också spedition av viner direkt till Sverige.  Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 5: Vingårdsbesök och olivoljeprovning

Vi börjar med att fånga dagen i den lilla byn San Gusmé. Det är en gammal borg omgärdad av en stadsmur som är helt intakt från medeltiden. De flesta av husen har också anor från medeltiden och är bebodda. Vi promenerar genom de små gränderna och tar kanske en kopp kaffe eller ett glas vin på någon av barerna. Fattoria Felsina i Castelnuovo Berardenga hör till Italiens mest prestigefyllda vinproducenter. Vi blir guidade genom deras fantastiska vinkällare och provar därefter deras mest kända viner och olivoljor. Så fortsätter vi mot Monte San Savino och hittar fram till Ristorante Belvedere som ligger på en högplatå med en fantastisk utsikt. I klart väder ser man ner till Trasimenosjön i Umbrien. Kocken heter Massimo Rossi och är välkänd i Slow Food-kretsar för sitt sätt att förvandla traktens enkla råvaror till utsökta delikatesser.

”Jag bjuder er inte på en måltid utan serverar en upplevelse för hela livet, säger Massimo”.

Dag 6: Shoppingtur till Arezzo och avskedsmiddag

Provinshuvudstaden Arezzo med cirka 100.000 invånare är en fin gammal köpstad. I de centrala delarna, gamla stan, finns det gott om delikatessaffärer och klädbutiker och det har gjort Arezzo till en populär shoppingstad. Staden har anor från etruskernas tid. Det kryllar av kändisar i stans långa historia: Petraca, Giorgio Vasari, Maecenas och det moderna notsystemets fader Guido av Arezzo är några berömdheter.

Många kanske känner igen miljöerna i stan från filmen ”La vita è bella” med Roberto Benigno; det är i den branta backen vid Piazza Grande som Benigno gör den vådliga cykelfärden i filmen.

Efter shoppingturen är det lunch på egen hand, men de flesta brukar välja Bos stamställe ristorante Saraceno.

På eftermiddagen samlas vi i Montevarchi inför kvällens avskedsmiddag. Vi åker upp till bergsbyn Loro Ciuffenna som har en självklar plats på listan över Italiens vackraste borgar. Byn har etruskiska anor och här finns Toscanas äldsta och fortfarande fungerande bykvarn från 1100-talet. Efter en kort sightseeing sätter vi oss till bords på Trattoria Dimicla där kocken Brunero Terzini, välkänd från Solens mat, dukar fram en storslagen Toscansk avskedsmiddag.

Dag 7: Hemresa

Vi åker under förmiddagen ut till flygplatsen i Florens, med avresa mot Skandinavien kring lunchtid. Många minnen rikare lämnar vi Italien, som vår ciceron Bo Hagström lärt oss att älska genom sina program och genom vår resa!

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
21/10ArlandaHotel ValdarnoInga tillgängliga platser19 500:-Inga tillgängliga platser
21/10KastrupHotel Valdarno119 500:-Boka
21/10LandvetterHotel ValdarnoInga tillgängliga platser19 500:-Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår

 • Flygresa Arlanda/Köpenhamn - Florens t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • 6 övernattningar i dubbelrum på 4-stjärniga Hotel Valdarno i Montevarchi
 • Välkomstdrink
 • Välkomstmiddag på Ristorante Castellucio (dag 1)
 • Lunch på Trattoria Oltre il Giardino (dag 2)
 • Lunch på Osteria Le Panzanelle (dag 3)
 • Lunch på lantgården Agriturismo Tre Stelle (dag 4)
 • Lunch på Ristorante Belvedere (dag 5)
 • Avskedsmiddag på Trattoria Dimicia (dag 6)
 • Utvalda viner till samtliga måltider
 • Ciceron Bo Hagström
 • Alla utflykter och besök i programmet

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning vid Arlanda dagen före din resa samt vid hemkomst.
Enkelrumstillägg 1 900:-

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Hotel Valdarno
Hotel Valdarno
Detta 4-stjärniga hotell och konferenscenter ligger centralt i Montevarchi och Toscana. Personalen är mycket trevlig och ger utmärkt service. Läge: Centralt beläget i Montevarchi med gångavstånd till...
Sista minuten
18/9Budapest, Star Inn Hotelfrån 5 795:-
18/9Budapest, Marmara Hotelfrån 5 995:-
18/9Rhen-Mosel Gästehaus Vis-a-Visfrån 5 995:-
18/9Tysk vin- & ölresafrån 5 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö