Skip to main content

Genuina Toscana med Bo Hagström från Solens mat ✈

FLYGRESA - Italien - Rundresa flyg & buss - 7 dagar

 

- En resa för alla sinnen

Toscana är för många drömmen om Arkadien, det idylliska och oförstörda landskapet där historiens vingslag hela tiden är närvarande. Vår ciceron i detta mytomspunna landskap är Bo Hagström, känd från TV-succén Solens mat. Bo tar oss med till flera av de platser som vi mötte i de populära programmen.

– Jag vill visa det genuina Toscana, säger Bo. Ett fantastiskt vackert landskap med ett rikt kulturarv och människor som fortfarande är stolta över sin jord och sitt bröd. Det blir en resa för alla sinnen, men naturligtvis lägger jag stor vikt vid den goda maten och de berömda vinerna. Här är matkultur en kultur lika viktig som litteratur, konst eller musik.

Vår utgångspunkt blir den lilla staden Montevarchi, cirka sex mil söder om Florens. Härifrån gör vi utflykter in i det berömda Chianti-distriktet, men också till gamla städer som Siena, San Gimignano och Arezzo. Vi äter på ställen som är utvalda av Bo. Han känner personligen alla kockar på de restauranger vi besöker och står också bakom de menyer som vi kommer att bjudas på.

– På mina resor vill jag att man ska känna smaken av den plats där man befinner sig. Det är så man förstår vilket fantastiskt kulturarv maten faktiskt är, säger Bo.

Avresa:1/6 - 7/6

 

Dag för dag

Dag 1, lördag 1/6: Sverige – Florens – Montevarchi

Med bekväm avresetid mitt på dagen från Arlanda flyger vi vid lunchtid från Sverige och efter en kort mellanlanding i Frankfurt landar vi mitt på eftermiddagen på Florens flygplats. Här möter Bo Hagström upp och vi åker buss till Montevarchi där vi checkar in på fyrstjärniga familjehotellet Hotel Valdarno. Här blir det välkomstdrink innan vi tar en kort promenad till restaurang Castellucio där vi äter en klassisk toscansk meny. Restaurangen är vida känd för sin kolgrillade T-benstek, bistecca alla fiorentina, som är måltidens höjdpunkt.

Dag 2, söndag 2/6: Certaldo – Lunch på lantgård – San Gimignano

Den lilla staden Certaldo, som ligger vackert på en kulle ovanför dalgången Valdelsa, förknippas med två kändisar: författaren Boccaccio – och traktens speciella rödlök. Boccaccio har skrivit om både Certaldo och rödlöken i sin berömda novellsamling Decamerone. Rödlöken finns avbildad i Certaldos stadsvapen sedan 1200-talet, och en marmelad på löken säljs i stans delikatessaffärer. Vi tar en stilla promenad i de små gränderna, kantade med välbevarade byggnader från medeltiden. Mellan Certaldo och San Gimignano ligger bondgården Agriturismo Tre Stelle, där Bo spelade in ett av sina program Solens mat. Gården drivs av mamma Maria och hennes två döttrar Antonella och Donatella. Här sätter vi oss verkligen vid bondens bord: alla råvaror som används i köket kommer från den egna gården! Det blir en typisk lantlig lunch med gårdens egna viner, vita vernaccia di San Gimignano, en klassisk Chianti och flaggskeppet Ciliegiolo, flerfaldigt prisbelönt. Efter långlunchen hos Tre Stelle åker vi vidare till San Gimignano, staden som brukar kallas ”Medeltidens Manhattan” med tanke på de höga försvarstornen som kringgärdar staden. Under medeltiden fanns det 72 försvarstorn, i dag finns 13 kvar. Staden är också känd för sitt vita vin Vernaccia och sin saffran. Vi gör en promenad på egen hand genom historiska centrum. Tid för shopping innan vi återvänder till Montevarchi. Kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3, måndag 3/6: Siena

Siena har ingen storstadspuls som Florens. Här andas en annan tid på en mycket förtrollad plats. På promenad i de backiga smala gränderna känner du hur historien sträcker ut sina händer från de gamla vackra byggnaderna. Här går du nu och på samma stenar trampade sienabor för tusen år sedan – ett skäl till att Sienas historiska centrum finns på Unescos världsarvslista. Vi går genom de charmiga gränderna ner till det berömda snäckformade torget Piazza del Campo där tävlingen i barbackaridning, palion, äger rum två gånger om året. Längs affärsgatorna trängs skoaffärer och trendiga modebutiker. Siena är också känt för sina konditorier där man säljer den speciella kakan panforte. På restaurang Mille Vini sätter vi oss till bords med Medicifamiljen. Restaurangen ligger i den enorma Mediciborgen, som också rymmer Enoteca Italiana, en vinkällare som visar upp Italiens mest kända viner. Vi äter antingen i en av de storslagna salarna i borgen eller på terrassen om vädret tillåter. Restaurangens kock heter Alberto De Gortes och är son till den ryttare som vunnit flest palion genom tiderna. Efter lunchen finns tid på egen hand innan vi återvänder till Montevarchi.

Dag 4, tisdag 4/6: Chianti

Så åker vi in över böljande blå kullar till Chianti där cypresserna reser sig som vaktposten upp i himlen och prydliga rader med vinrankor täcker landskapet så långt ögat når. Här har man gjort vin sedan etruskernas tid, och vinet spelar fortfarande en central roll i den lokala ekonomin. I Chianti finns 29 berömda vinslott och över tusen producenter. Vår första anhalt blir Greve in Chianti i hjärtat av Chianti. På det triangelformade torget Piazza Matteotti står Giovanni da Verrazzano staty, sjöfararen som upptäckte New Yorks hamn. Och här ligger också Italiens äldsta charkuteriaffär, Macelleria Falorni, grundad 1729. Affären dukar upp några av sina specialiteter och vi får prova chiantiviner. Därefter finns möjlighet att köpa butikens utsökta produkter. Från Greve åker vi upp till den lilla byn Panzano. Här tittar vi in hos Italiens mest berömde slaktare, Dario Cecchini. Han hugger upp sina kalvkotletter till ackompanjemang av Mozarts pianokonsert och bjuder alla kunder på ett glas Chiantivin. Vi äter lunch på Trattoria Oltre il Giardino. Från terrassen med en pergola täckt av vildvin ser man ut över Conca d´Oro, den gyllene dalgången, en toscanabild som hämtad från renässansens målningar. På vägen tillbaka till Montevarchi gör vi ett stopp i den medeltida staden Radda in Chianti. Här kan man shoppa i de små butikerna eller bara ströva runt i de charmiga gränderna.

Dag 5, onsdag 5/6: San Gusmé – Fattoria Felsina – Monte San Savino

Vi börjar med att fånga dagen i den lilla byn San Gusmé. Det är en gammal borg omgärdad av en stadsmur som är helt intakt från medeltiden. De flesta av husen har också anor från medeltiden och är bebodda. Vi promenerar genom de små gränderna och tar kanske en kopp kaffe eller ett glas vin på någon av barerna. Fattoria Felsina i Castelnuovo Berardenga hör till Italiens mest prestigefyllda vinproducenter. Vi blir guidade genom deras fantastiska vinkällare och provar därefter deras mest kända viner och olivoljor. Så fortsätter vi mot Monte San Savino och hittar fram till Ristorante Belvedere som ligger på en högplatå med en fantastisk utsikt. I klart väder ser man ner till Trasimenosjön i Umbrien. Kocken heter Massimo Rossi och är välkänd i Slow Food-kretsar för sitt sätt att förvandla traktens enkla råvaror till utsökta delikatesser.

– Jag bjuder er inte på en måltid utan serverar en upplevelse för hela livet, säger Massimo.

Dag 6, torsdag 6/6: Arezzo – Loro Ciuffenna

Arezzo är provinsens huvudstad, bara tre mil från Montevarchi. I de branta gatorna här spelade man in filmen La vita è bella med Roberto Benigni i huvudrollen, en film som vann Oscars 1999. Arezzo är också känt för Piero della Francescas fresker i basilikan och det berömda torget Piazza Grande. I den centrala delen är det gott om affärer och det finns tid för shopping på egen hand. Bo tipsar om restauranger för en lättare lunch. På eftermiddagen samlas vi i Montevarchi inför kvällens avskedsmiddag. Vi tar bussen upp till bergsbyn Loro Ciuffenna som har en självklar plats på listan över Italiens vackraste borgar. Byn har etruskiska anor och här finns Toscanas äldsta och fortfarande fungerande bykvarn från 1100-talet. Efter en kort sightseeing sätter vi oss till bords på Trattoria Dimicla där kocken Brunero Terzini, välkänd från Solens mat, dukar fram en storslagen Toscansk avskedsmiddag.

Dag 7, fredag 7/6: Hemresa

Vi åker under senförmiddagen ut till flygplatsen i Florens varifrån avresan mot Arlanda via Frankfurt avgår kring lunchtid. Många minnen rikare lämnar vi Italien som vår ciceron Bo Hagström lärt oss älska genom sina program och genom vår resa!

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Hotel Valdarno
Hotel Valdarno
Detta 4-stjärniga hotell och konferenscenter ligger centralt i Montevarchi och Toscana. Personalen är mycket trevlig och ger utmärkt service. Läge: Centralt beläget i Montevarchi med gångavstånd till...