Dag 1: Vi flyger till Italien
Ankomst till Aeroporto di Palese, Bari, mitt före lunch. Transfer till Lecce och Incheckning på Hotel Risorgimento Resort. Gemensam middag på hotellet.
Dag 2: Onsdagsmarknaden i Otranto
Utflykt till Otranto, den vita staden kring den turkosblå bukten. Vi går på onsdagsmarknaden där man kan fynda olivoljekannor, nyplockad saltinlagd kapris och soltorkade fikon smaksatta med lagerblad. Du känner antikens och Medelhavets dofter!
Efter besöket på marknaden tar vi en promenad ner till hamnen och stannar kanske till för en aperitif före maten. Lunchen äter vi i den lilla byn San Donato di Lecce. Efter lunchen gör vi ett besök hos en av Salentos många vinproducenter, Giovanni Petrelli. . Vi provar ett rött, ett vitt och ett rosé på lokala druvsorter. Återresa till Lecce och kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 3: Gallipoli
Utflykt till Gallipoli vid Joniska havet på Salentohalvöns västkust. På vägen dit besöker vi vinfirman Coppola med anor från 1489. Vi får vara med om en provsmakning med tilltugg. Efter vinprovningen beger vi oss till gamla stan i Gallipoli som ligger på en kalkstensö, sammanbunden med fastlandet med en bro från 1500-talet. Under bron finns Gallipolis fiskmarknad där vi kan provsmaka ostron och sjöborre direkt från fiskstånden. Vi gör en rundvandring på halvön och avslutar med lunch på klassiska restaurang Il Bastione. Återresa till Lecce och kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 4: Trullihusen i Alberobello
Utflykt till Trullihusen i Alberobello, upptagna på Unescos världsarvslista. Efter promenad i Alberobello och en aperitif före maten åker vi vidare till Noci, ett litet samhälle med 19 000 invånare och en mycket charmig äldre stadsdel där de smala gränderna pryds med prunkande blomsterprakt.
Här äter vi lunch på L´Antica Locanda där den passionerade kocken Pasquale Fatalino låter er smaka det genuina apuliska köket. Efter lunch åker vi till Bari och checkar in på Hotel Palace. Shoppingmöjligheter och middag på egen hand.
Dag 5: Bari
Bari är universitetsstad och har en betydande hamn. Härifrån går passagerarfartyg till bland annat Kroatien på andra sidan Adriatiska havet. Ett landmärke för sjöfarare är den fyrkantiga fästningen Castello Normanno-Svevo från 1300-talet. Bariborna promenerar gärna längs den vackra strandpromenaden. På lördagar är det liv och rörelse i centrum, inte minst på den populära shoppinggatan Via Sparano. Efter frukost gör vi en guidad promenad i stadens historiska centrum och längs havet. Vi tittar in hos Salumaio di Nicola Perini, utsedd till Italiens bästa delikatessaffär. Det blir provsmakning av lokala specialiteter och möjlighet till inköp.Efter promenaden lunch på egen hand. Ledig eftermiddag och gemensam middag på berömda fiskrestaurangen La Battigia.
Dag 6: Söndagslunch på Agriturismo Serragambetta
Buona domenica! Vi mjukstartar söndagförmiddagen och känner in den lokala atmosfären. Mitt på dagen börjar vår utflykt till den ekologiska lantgården Agriturismo Serragambetta där vi äter en äkta italiensk söndaglunch. Här gör man sin egen pasta och bakar lantbrödet i vedeldad ugn. Och naturligtvis kommer alla ekologiska produkter från den egna gården. Återresa till Bari och kvällen fri för egna aktiviteter.
Dag 7: Hemresa
Efter frukost har vi lite egen tid innan transfern avgår till flygplatsen i Bari för hemresan. Åter hemma till kvällen – många minnen rikare tack vare Italien som vår ciceron Bo Hagström lärt oss älska genom sina program och genom vår resa!