Skip to main content

Genuina Apulien med Bo Hagström ✈

Avresa: 3-9/9 från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm

 
 

Genuina Apulien med Bo Hagström

Trots att Apulien med sina långa stränder, kristallklart vatten och vitkalkade små genuina byar kan beskrivas som ett turistparadis så är det faktiskt nästan bara italienarna själva som upptäckt den italienska klacken. Här möter vi ett annorlunda Italien och det är en resa i både tid och rum. Både den romerska och grekiska kulturen har satt djupa spår i den här regionen. I flera byar i Salento-området som vi besöker talas till exempel fortfarande en slags gammalgrekiska. Den förtrollande barockstaden Lecce och den gamla hamnstaden Bari blir våra fasta punkter på resan. Härifrån gör vi utflykter till de unika ”trullihusen” i Alberobello, till vinstaden Salice Salentino, till magiska Gallipoli och charmiga byar på Salentohalvön. På en bondgård utanför Bari får vi uppleva det genuina apuliska köket.


Mat och vin spelar naturligtvis en viktig roll på mina resor. Här bjuds vi på den nyttiga medelhavsdieten med mycket grönsaker, pasta och en underbar olivolja. Och vi provar oss naturligtvis igenom det enorma utbudet av goda viner. Apulien är det största odlingsområdet för vin i Italien. Landskapet är omgärdat av två hav, Adriatiska och Joniska haven, men det är ett utpräglat jordbruksområde. Redan under antiken var Apulien något av Edens lustgård för romarna, vilket väl sätter fantasin i rörelse.

Dag för dag

Dag 1: Vi flyger till Italien

Ankomst till Aeroporto di Palese, Bari. Transfer till Lecce och incheckning på Hotel Risorgimento Resort. Välkomstdrink och middag på hotellet.

Dag 2: Lördagsmarknad och lunch på bykrog

Vi startar dagen med ett besök hos en av Apuliens många olivoljeproducenter strax söder om Lecce. Vi provar deras olja och kan köpa med oss hem. Vi fortsätter till Maglie, en liten stad långt ner på den italienska stövelns klack. Här går vi på lördagsmarknaden där man kan fynda olivoljekannor, nyplockad saltinlagd kapris och soltorkade fikon smaksatta med lagerblad. Du känner antikens och Medelhavets dofter!

Efter besöket på marknaden åker vi vidare till byn Vernole för lunch på krogen Lilith, inrymd i en gammal lantgård. Efter lunchen gör vi ett besök hos en av Salentos många vinproducenter, Giovanni Petrelli. Vi provar ett rött, ett vitt och ett rosé på lokala druvsorter. Återresa till Lecce och kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 3: Gallipoli

Utflykt till Gallipoli vid Joniska havet på Salentohalvöns västkust. På vägen dit besöker vi vinfirman Coppola med anor från 1489. Vi får vara med om en provsmakning med tilltugg. Efter vinprovningen beger vi oss till gamla stan i Gallipoli som ligger på en kalkstensö, sammanbunden med fastlandet med en bro från 1500-talet. Under bron finns Gallipolis fiskmarknad där vi kan provsmaka ostron och sjöborre direkt från fiskstånden. Vi gör en rundvandring på halvön och avslutar med lunch på klassiska restaurang Il Bastione. Återresa till Lecce och kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 4: Trullihusen i Alberobello

Utflykt till Trullihusen i Alberobello, upptagna på Unescos världsarvslista. Efter promenad i Alberobello och en aperitif före maten åker vi vidare till Noci, ett litet samhälle med 19 000 invånare och en mycket charmig äldre stadsdel där de smala gränderna pryds med prunkande blomsterprakt.

Här äter vi lunch på L´Antica Locanda där den passionerade kocken Pasquale Fatalino låter er smaka det genuina apuliska köket. Efter lunch åker vi till Bari och checkar in på Hotel Palace. Shoppingmöjligheter och middag på egen hand.

Dag 5: Bari

Bari är universitetsstad och har en betydande hamn. Härifrån går passagerarfartyg till bland annat Kroatien på andra sidan Adriatiska havet. Ett landmärke för sjöfarare är den fyrkantiga fästningen Castello Normanno-Svevo från 1300-talet. Bariborna promenerar gärna längs den vackra strandpromenaden. I stadens centrum är det liv och rörelse, inte minst på den populära shoppinggatan Via Sparano. Efter frukost gör vi en guidad promenad i stadens historiska centrum och längs havet. Vi tittar in hos Salumaio di Nicola Perini, utsedd till Italiens bästa delikatessaffär. Det blir provsmakning av lokala specialiteter och möjlighet till inköp.Efter promenaden lunch på egen hand. Ledig eftermiddag och gemensam middag på berömda fiskrestaurangen La Battigia.

Dag 6: Lunch på Agriturismo Serragambetta

Vi mjukstartar söndagförmiddagen och känner in den lokala atmosfären. Mitt på dagen börjar vår utflykt till den ekologiska lantgården Agriturismo Serragambetta där vi äter en äkta italiensk långlunch. Här gör man sin egen pasta och bakar lantbrödet i vedeldad ugn. Och naturligtvis kommer alla ekologiska produkter från den egna gården. Återresa till Bari och kvällen fri för egna aktiviteter.

Dag 7: Hemresa

Efter frukost går transfern till flygplatsen i Bari för hemresan. Åter hemma till kvällen – många minnen rikare tack vare Italien som vår ciceron Bo Hagström lärt oss älska genom sina program och genom vår resa! 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
3/9ArlandaRisorgimento Resort, LecceInga tillgängliga platser19 970:-Inga tillgängliga platser
3/9KastrupRisorgimento Resort, LecceInga tillgängliga platser19 970:-Inga tillgängliga platser
3/9LandvetterRisorgimento Resort, LecceInga tillgängliga platser19 970:-Inga tillgängliga platser

Information

I priset ingår

 • Flygresa Köpenhamn/Göteborg/Stockholm - Bari t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • 6 övernattningar i dubbelrum på hotell av mycket god klass
 • 1 välkomstdrink
 • 6 frukostar (dag 2 - 7)
 • 4 luncher inkl dryck på av Bo Hagström noga utvalda restauranger (dag 2 - 4, 6)
 • 2 middagar inkl dryck på av Bo Hagström noga utvalda restauranger (dag 1, 5)
 • Vinprovningar (dag 2 & 3)
 • Ciceron Bo Hagström
 • Alla utflykter och besök i programmet

Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning i Malmö, Landvetter och Arlanda dagen före din resa samt vid hemkomst.
Enkelrumstillägg 3 795:-

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 1 - 4

Risorgimento Resort, Lecce
Risorgimento Resort, Lecce
Förstklassigt deluxe hotell i historisk byggnad med tidsenlig design och ett perfekt läge i Lecces historiska centrum. Hotellet: På hotellet finns bl.a. frukostmatsal, den toppklassade gourmetrestaura...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 4 - 7

Palace Hotel Bari
Palace Hotel Bari
Välkänt hotell i hjärtat av Baris gamla stad med gamla anor och en tidsenligt inredning. Hotellet: På hotellet finns bl.a. restaurang, café och bar. Våningar: 8 Hiss: Ja Läge: Mycket centralt beläget...
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö