Skip to main content

Flodkryssning i Rysslands hjärta med LAND från Kaspiska havet till Moskva ✈

Avresa: 30/9 - 12/10 från Arlanda och Köpenhamn

 

Spektakulär flodkryssning på Volga från Kaspiska havet till Moskva

Följ med på en klassisk kryssning på Europas längsta flod i kontrastrika Ryssland! Under resan gör vi stopp i majestätiska städer och på historiska platser. Det vankas härliga naturupplevelser och avkoppling när vi kryssar fram på floden. Ombord på kryssningsfartyget ingår helpension, alla utflykter och aktiviteter ombord.

LANDs läsarrabatt på denna är 1 000:- per person.
Ange kampanjkod
LARYS när du bokar resan.

 

Dagsprogram

Dag 1, onsdag: Nattflyg till Ryssland

Flyg till Astrachan: Vi flyger från vår Skandinaviska flygplats i riktning mot Moskva. Här passerar vi rysk gränskontroll och efter några timmar går vårt inrikesflyg till Astrachan, vackert beläget vid Volgadeltat, i närheten av världens största sjö Kaspiska havet. Vi anländer till Astrachans flygplats efter midnatt och möts av vår Scandoramaguide som tar oss till Azimut Hotel som väntar med bekväma sängar.

Dag 2, torsdag: Störfarm & ombordstigning på MS Rossia

Ombordstigning i Astrachan: Efter en god frukost checkar vi ut från hotellet. Förmiddagen ägnar vi åt vad denna region kanske är mest känd för - belugastören! Vi åker till en störfarm där fiskfarmaren visar oss runt vid de olika bassängerna som används för uppfödningen. Vi får veta mer om hur man gör för att få ut kaviaren, det svarta guldet, från fiskarna och serveras sedan en fiskbaserad lunch på plats. Därefter åker vi tillbaka till Astrachan och stiger ombord på det bekväma flodkryssningsfartyget MS Rossia som blir vårt hem de nästkommande elva nätterna. Vi checkar in och tar plats i våra trevliga hytter och kan se fram mot en riktigt god kvällsmåltid i gott sällskap!

Dag 3, fredag: Astrachan

Astrachan: Under förmiddagen gör vi en gemensam stadsrundtur i Astrachan, belägen på floden Volgas delta i närheten av Kaspiska havet. Astrachan är cirka 1 000 år gammal och bjuder på mycket spännande historia - bland annat har staden varit en del av Gyllene horden, den mongolstam som erövrade stora delar av östra Europa. 1556 erövrade Ivan den förskräcklige staden och sedan dess har den varit en del av olika ryska stater. Under dagen besöker vi bland annat stadens fiskmarknad där vi har möjlighet att köpa med oss äkta rysk kaviar. Under tidig eftermiddag lättar fartyget ankar och vi påbörjar vår kryssning mot Moskva.

Dag 4, lördag: Stridsfrontens Stalingrad

Volgograd: Under eftermiddagen lägger fartyget till i miljonstaden Volgograd, kanske mer känd under sitt tidigare namn - Stalingrad. Här utkämpades ett av de blodigaste slagen under hela andra världskriget och i princip hela staden jämnades med marken. Staden blev dock den vändande punkten under den tyska invasionen av Sovjet. Stora delar av vår rundtur har fokus på slaget och vi får veta mer om striderna som utkämpades här. Vi får bland annat se statyn Fosterlandet kallar, som när den invigdes på 1960-talet var världens största staty - totalt 85 meter hög!

Dag 5, söndag: Volgatyskarnas Saratov

Saratov: Under natten och förmiddagen kryssar fartyget vidare på Volga och lagom till att vi ätit lunch ombord ankommer vi till Saratov som med sina cirka 800 000 invånare är landets 16:e största stad. Området kring Saratov var hem för en relativt stor tysktalande befolkning - volgatyskarna som bott i området sedan 1700-talet. Efter andra världskriget deporterades en stor del av volgatyskarna till Sibirien och många andra flydde utomlands. I dag bor det cirka 12 000 volgatyskar kvar omkring Saratov. Under vår utflykt i staden får vi se många av stadens vackra byggnader, som överlevt sedan tiden före kommunismen. 

Dag 6, måndag: Samara

Samara: I dag ankommer vi Samara som är en av Rysslands mest betydande industristäder på grund av de rika oljekällorna i närheten. Staden var fram till Sovjetunionens fall känd under namnet Kujbysjev efter den sovjetiske politikern Valerian Kujbysjev. Staden var stängd för utländska besökare fram till Sovjets fall i början på 1990-talet - troligtvis eftersom det var här en stor del av landets missiler förvarades. Under kvällen kryssar vi vidare mot Volgas bredaste passage - Kujbysjevreservoaren. Denna reservoar är världens tredje största konstgjorda sjö med en längd på 500 kilometer och bredd på 35 kilometer!

Dag 7, tisdag: Kazan - Tatarernas huvudstad

Kazan: Under eftermiddagen lägger vi till i Kazan, som är ungefär lika stort som Stockholm. Kazan är huvudstad i den ryska republiken Tatarstan och fungerar som centrum för Volgatatarerna som utgör en majoritet av invånarna i republiken. Här talar man utöver ryska även tatariska, ett språk besläktat med bland annat turkiskan. Till skillnad från grannregionerna är majoriteten av invånarna här muslimer och under vår stadsrundtur kommer vi märka att staden skiljer sig åt från många andra i regionen. Vi ser bland annat Söyembikätornet, Kul Sharifmoskén och Peter- och Pauluskatedralen.

Dag 8, onsdag: Nizjnij Novgorod

Nizjnij Novgorod: Färden går i dag vidare mot Nizjnij Novgorod, Rysslands femte största stad. På vägen passerar vi genom republikerna Tjuvasjien och Marij El. Vi åker på en rundtur i staden som ligger vid sammanflödet av floderna Volga och Oka. Staden fungerar som administrativt centrum för Volgaregionen och hette fram till 1990 Gorkij, efter den ryska författaren Maksim Gorkij. I natt ligger båten kvar i hamn så den som vill se mer av staden har möjlighet att ge sig ut på egen hand.

Dag 9, torsdag: Kryssning på Volga

Volga: Vid frukosttid lättar fartyget ankar och resten av dagen ägnas åt att njuta av vacker utsikt, god mat och trevligt sällskap. Vi kan fördriva tiden med ryska språklektioner, lyssna på livemusik i baren eller kanske gemensamt lära oss några ryska sånger som vi kan sjunga för de bekanta hemma som inte hade turen att följa med?

Dag 10, fredag: Jaroslavl

Jaroslavl: På morgonen lägger fartyget till i staden Jaroslavl, vars pittoreska gamla centrum är något vi inte får missa! Staden är både välbevarad, gammal och vacker och har därför hamnat på Unescos världsarvslista. Under vår stadsrundtur färdas vi både med buss och till fots och får bland annat se Profeten Elias kyrka och stadens berömda kloster.

Dag 11, lördag: Pärlan Uglitj

Uglitj: Under morgonen lägger vårt kryssningsfartyg till i den ryska pärlan Uglitj. Denna anrika småstad grundades redan år 1148 och är mycket älskad av ryssarna. Under en stadspromenad tar vi del av atmosfären samtidigt som vi ser på sevärdheter som katedralen. Vi får dessutom lite tid på egen hand innan vi går ombord på fartyget igen för vidare färd.

Dag 12, söndag: Moskva

Moskva: Förmiddagen spenderar vi ombord på vårt fartyg medan vi kryssar in på floden Moskva till Rysslands huvudstad med samma namn. Moskva är en modern metropol med fascinerande historia och vacker arkitektur. Vi stiger av fartyget för en stadsrundtur där vi får se berömda sevärdheter som Röda Torget och Bolsjojteatern. Natten spenderar vi ombord på fartyget. Kanske passar vi på att gå ut på en kvällstur på egen hand?

Dag 13, måndag: Kreml & hemresa till Skandinavien

Landstigning i Moskva - flyg från Moskva: I dag lämnar vi MS Rossia som varit vårt hem de senaste elva nätterna. Innan vi åker till flygplatsen hinner vi dock med ett besök på vad som kan anses vara Rysslands mest betydelsefulla plats - Kreml. Vi får en rundtur innan vi fortsätter till Moskvas flygplats för hemfärd till Skandinavien. På återseende!

Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Samtliga nedanstående utflykter ingår i resans pris.

Rysk störfarm

Vi åker till en liten by utanför Astrachan för att ta del av vad regionen är mest berömt för - sin belugastör! Denna fisk är högt aktad runt hela världen och kanske allra mest dess kaviar. Ett kilo belugakaviar kan kosta över 120 000 kronor! Varje enskild burk kaviar man köper i området kommer med ett speciellt certifikat, vilket krävs för att föra ut den ur landet. Detta för att hindra utfiskning. När vi kommer fram till störodlingen möts vi av en fiskfarmare som visar upp de olika bassängerna där fisken lever, från dess att de är yngel tills de är fullvuxna. Vi får veta mer om kaviaren och dess påstådda hälsoegenskaper. Efter vår guidade tur går vi till bords för en välsmakande lunch bestående av färsk stör.
Ingår i resans pris, inkl lunch.

Stadsrundtur i Astrachan

Astrachan är en gammal stad med intressant historia. Genom århundradena har den varit huvudstad i en självstyrande judisk stat, en del av det mongoliska väldet, styrts av kosackerna samt varit Rysslands språngbräda för kolonialiseringen av Centralasien och Kaukasus. I centrum hittar vi bland annat Astrachans Kreml - en fästning byggd på 1500- och 1600-talet med stenar från Sarai, huvudstaden för den mongoliska Gyllene horden. En spännande stad på korsvägarna mellan öst och väst!
Ingår i resans pris.

Stridsfrontens Stalingrad

I Stalingrad, som numera heter Volgograd, utkämpades det kanske blodigaste slaget i världshistorien, med nära två miljoner offer. Under vår rundtur i staden får vi se flera av de viktiga platserna från andra världskriget - bland annat monumentet Mamajev Kurgan som när det byggdes var det högsta fristående monumentet i världen med sina 85 meter.
Ingår i resans pris.

Volgatyskarnas Saratov

Vi gör en gemensam rundtur i Saratov som tidigare varit hem åt volgatyskarna, etniska tyskar som bott här sedan 1700-talet. Vad som gör staden extra speciell är att den byggdes upp på bara några få dagar! De flesta träbyggnaderna från den tiden byggdes upp norr om staden och skickades sedan i delar längs med Volga för att sedan snabbt byggas upp som försvar mot mongoliska horder.
Ingår i resans pris.

Samara

Under vår rundtur i Samara får vi se flera sidor av staden - klassiska byggnader möter sovjetiska fabrikskomplex och nya moderna byggnader. Staden var under Sovjettiden hem åt en stor del av landets missilförsvar och var därför förbjuden att besöka för utlänningar fram till Sovjetunionens fall. I dag är staden en stor industristad och här tillverkas bland annat satelliter, delar till rymdfarkoster och motorer. 
Ingår i resans pris.

Kazan - Tatarernas huvudstad

Miljonstaden Kazan skiljer sig ganska markant från andra städer vi hittills besökt. Majoriteten av stadens invånare är muslimer och mitt i staden hittar vi därför bland annat en stor moské med vackert blått tak. Staden har också ett eget Kreml, en fästning som staden tidigare styrts från. Kazans Kreml hamnade år 2000 på Unescos världsarvslista och är en av stadens största sevärdheter. Vi ser också Söyembikätornet, uppkallat efter Kazans regent under mitten av 1500-talet. Legenden säger att Ivan den förskräcklige ville gifta sig med henne och därför byggde detta torn. När hon gick upp i det och tittade på utsikten blev hon så överväldigad över hur vacker staden var att hon valde att hellre hoppa mot sin död än att lämna staden.
Ingår i resans pris.

Nizjnij Novgorod

Nizjnij Novgorod är med sina drygt 1,2 miljoner invånare landet Rysslands femte största stad och hette fram till Sovjetunionens fall Gorkij, efter författaren Maksim Gorkij som kommer härifrån. Under vår rundtur i staden ser vi bland annat Chkalovtrapporna, Alexander Nevskijkatedralen, teatern, den vackra bankbyggnaden och Bolsjaja Pokrovskaja, stadens huvudgata.
Ingår i resans pris.

Jaroslavl

I dag ägnar vi staden Jaroslavl ett besök. Stadens centrum är ett av Rysslands bäst bevarade vilket gjort att hela centrum hamnat på Unescos världsarvslista. Vi färdas med buss samt promenerar för att se så mycket som möjligt av staden.
Ingår i resans pris.

Uglitj

Vi besöker den idylliska lilla staden Uglitj och vår guide berättar den sorgliga historien om den unge Tsarevitj Dmitrij. Vi beskådar den unika kyrkan och får dessutom tid att botanisera i stadens butiker. Kanske handlar vi hem något fint konsthantverk?
Ingår i resans pris.

Stadsrundtur i Moskva

Vi gör en fascinerande stadsrundtur i praktfulla Moskva. Vi insuper storstadsatmosfären bland boulevarderna, monumenten och folkmyllret. Självklart får vi bland annat se Bolsjojteatern, Röda Torget och Vasilijkatedralen! 
Ingår i resans pris.

Kreml - Moskvas hjärta

Mitt i centrum av Moskva ligger Kreml - stadens och landets kanske mest betydelsefulla plats. Från detta befästa byggnadskomplex har omkringliggande områden styrts sedan 1300-talet. Här hittar vi regeringsbyggnader, vackra katedraler, stora kanoner och sätet för Rysslands president. Vår guide visar oss runt i området kring maktens centrum. 
Ingår i resans pris.

Visum

För denna resa krävs det visum för svenska och norska medborgare. Ifall du är medborgare i annat land rekommenderar vi dig att kontakta Rysslands ambassad för att ta reda på ifall även du behöver visum. Visum kan sökas i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på ryska centret för viseringsansökningar.

För att få visum till Ryssland krävs följande handlingar vid ansökningsprocessen:

• Pass, giltigt minst 6 månader efter hemresa samt minst två tomma sidor.
• Inbjudan från rysk turistorganisation (detta fås genom att kontakta Scandorama efter bokning av resa)
• Ifyllt visumformulär, undertecknat av den ansökande
• Färgfoto av dig i storlek 3,5x4,5 cm
• Ditt pass i original
• Reseförsäkringsbrev på engelska. Kontakta din hemförsäkring och be om ett så kallat ”Rysslandsbrev”.
• För personer som söker visum i Köpenhamn krävs även fingeravtryck.

Ytterligare specificering av de olika punkterna ovan samt mer information om visumprocessen går att hitta på https://interlinkservice.world/sweden/se samt https://ifs-denmark.com/ beroende på från vilket land du söker visum. Om du bor långt från visumcentren i Stockholm/Göteborg/Köpenhamn går det också att skicka ansökan postledes med rekommenderad post till något av de svenska visumcentren. Information om hur du går tillväga finns på hemsidan i länken ovan.

Rysk visumansökan -steg för steg »

Information för visuminbjudan

Information

Allt detta ingår

  • Flyg till Astrachan samt hem från Moskva
  • Flygskatter och flygplatsavgifter
  • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
  • Scandoramaguide
  • Engelsktalande lokalguide i samband med utflykterna
  • 1 övernattning i dubbelrum
  • 11 övernattningar i dubbelhytt
  • 12 frukostar (dag 2 - 13)
  • 11 luncher (dag 2 - 12)
  • 11 middagar (dag 2 - 12)


Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Det är brukligt att visa uppskattning för båtens besättning genom att lämna dricks. Vi rekommenderar ca 110 Euro per dubbelhytt. Detta är givetvis frivilligt.

Ändrat vattenstånd på Volga kan komma att innebära ändrad resrutt.

Enkelrumstillägg 10 995:-

Tillägg för hytt på mellandäck med balkong 1 000:- per person
Tillägg för hytt på övre däck med balkong 1 700:- per person

Visum ingår ej i resans pris utan söks på egen hand. Scandorama tillhandahåller dock inbjudan som krävs för visumansökningen. Vänligen kontakta Scandorama efter bokning för att få inbjudan.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Ryska Rubel (RUB)

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö