Skip to main content

Flodkryssning hjärtat av Ryssland med LAND ⛴

Avresa: 4 - 15 maj 2020

 

Flodkryssning i hjärtat av Ryssland
- Från Moskva till Kazan och tillbaka

Att flodkryssa i Ryssland har länge varit en dröm för många - följ med på vår resa och låt drömmen bli verklighet! Vi seglar från Moskva till den vackra staden Kazan innan båten vänder tillbaka mot Moskva igen. Längs vägen gör vi stopp i små pittoreska byar och spektakulära storstäder. I resans pris ingår tre måltider om dagen ombord på kryssningsfartyget, alla utflykter och roliga aktiviteter ombord!


Snabba fakta!
 • Storslagna naturvyer, små byar och pampiga storstäder!
 • Vackra Kazan, där öst möter väst!
 • Besök i Moskva - en av Europas största städer!

LANDs läsarrabatt på denna resa är 1000:- per person.
Ange kampanjkod LARYS när du bokar resan.

 

Dagsprogram

Dag 1: Mot Europas största stad

Under eftermiddagen anländer vi till en av Europas allra största städer, Moskva. Trots att staden är vida känd bland svenskar är det få som ännu haft möjlighet att besöka den och dess sevärdheter som Röda Torget, Vasilijkatedralen och Kreml. Vid ankomst åker vi med buss till vårt bekväma kryssningsfartyg, MS Rossia, som kommer bli vårt hem nästkommande 11 nätter. Vi checkar in och tar plats i våra trevliga hytter och kan se fram mot en riktigt god kvällsmåltid i gott sällskap!

Dag 2: Moskvas höjdpunkter

Idag ska vi upptäcka tolvmiljonerstaden Moskva. Med buss färdas vi längs stadens breda boulevarder och gör ett längre stopp vid Kreml, Moskvas äldsta delar och platsen landet styrs från. Vi stannar för lunch på en trevlig restaurang innan vi fortsätter vår upptäcktsfärd. Under stadsrundturen får vi se sevärdheter som Bolsjojteatern och den charmiga gågatan Arbat.

Dag 3: Uglitj

Under morgonen lägger vårt kryssningsfartyg till i den ryska pärlan Uglitj. Denna anrika småstad anlades redan år 1148 och är mycket älskad av ryssarna. Under en stadspromenad tar vi del av byns atmosfär samtidigt som vi ser på sevärdheter som stadens katedral. Vi får dessutom lite tid att upptäcka staden på egen hand innan vi går ombord på fartyget igen för vidare färd.

Dag 4: Jaroslavl

Idag kommer vi fram till Jaroslavl, vars pittoreska gamla stadscentrum hamnat på Unescos världsarvslista. Under vår stadsrundtur färdas vi både med buss och till fots och får bland annat se Profeten Elias kyrka och stadens berömda kloster. Staden är liten och kompakt och lätt för oss att själva upptäcka på egen hand efter rundturen.

Dag 5: Nizjnij Novgorod

Staden Nizjnij Novgorod är Rysslands femte största stad och ligger vid sammanflödet av floderna Volga och Oka. Den fungerar som administrativt centrum för Volgaregionen och hette fram till 1990 Gorkij, efter den ryska författaren Maksim Gorkij. Vi inleder vårt besök med en rundtur och får bland annat se Chkalovtrapporna, Alexander Nevskijkatedralen, teatern, den vackra bankbyggnaden och Bolsjaja Pokrovskaja, stadens huvudgata. Efter rundturen får vi även möjlighet att vandra runt på egen hand för att ta in de vackra omgivningarna på vårt eget sätt.

Dag 6: Kazan – Tatarernas huvudstad

Kazan är är ungefär lika stort som Stockholm och är huvudstad i den ryska republiken Tatarstan. Staden fungerar som centrum för Volgatatarerna, som utgör en majoritet av invånarna i republiken. Här talar man utöver ryska även tatariska, ett språk besläktat med bland annat turkiska. Till skillnad från grannregionerna är majoriteten av invånarna här muslimer och under vår stadsrundtur kommer vi märka att staden skiljer sig åt från många andra i regionen. Vi ser Söyembikätornet, uppkallat efter Kazans regent under mitten av 1500-talet. Legenden säger att Ivan den förskräcklige ville gifta sig med henne och därför byggde detta torn. När hon gick upp i det och tittade på utsikten blev hon så överväldigad över hur vacker staden var att hon valde att hellre hoppa ner mot sin död än att lämna staden. Dessutom blickar vi ut över Kul Sharif-moskén och Peter- och Pauluskatedralen. Under kvällen underhålls vi av en konsert med klassisk Tatarfolkmusik ombord på båten. Observera att just denna dag pågår det firande i Kazan på grund av Segerdagen, när Sovjetunionen vann över andra världskriget. Programmet kan komma att ändras om av logistiska skäl.

Dag 7: Tjeboksary

Staden Tjeboksary och dess omnejd är hem åt det tjuvasjiska folket, som talar tjuvasjiska, ett turkiskt språk. Namnet på folket kommer från det turkiska ordet Javas, som betyder vänlig. I den tjuvasjiska traditionen blandas kristendom med den gamla folktron Tengriism, som fortfarande har stort inflytande på invånarna.  Staden är den största staden i republiken Tjuvasjien med lite under en halv miljon invånare. Här ser vi bland annat Vvedenskykatedralen och Heliga Treenighetens kloster.

Dag 8: Gorodets

Under morgonen återser vi Nizjnij Novgorod som vi besökt tidigare under resan. Vi får åter tid att upptäcka staden i några timmar innan vi färdas med buss till staden Gorodets, där vi får en kortare rundtur samt besöker ett museum ägnat åt samovarer, en typisk rysk variant av en vattenkokare. Efteråt har vi tid på egen hand att upptäcka Gorodets innan vi åter stiger ombord på fartyget.

Dag 9: Kostroma

Kostroma, som  är en av de vackraste städerna längs den så kallade gyllene ringen, en ring av mindre städer som omgärdar Moskva. Här anses det att den ryska tsarätten Romanov kommer från och det var också här som Mikhail Romanov blev vald till tsar. Kostroma grundades under 1100-talet och fungerade under lång tid som försvarsanläggning för det som idag är Ryssland. Under 1600-talet blomstrade staden och var den fjärde största i hela landet. Sedan 1800-talets början har staden haft stor produktion av linne och än idag är det ett centrum för landets textilindustri. I Kostroma ser vi bland annat Ipatievklostret och Sasaninskajatorget. Efter en inledande rundtur får vi tid att upptäcka staden på egen hand.

Dag 10: Myshkin

Den lilla staden Myshkin är hem åt endast drygt 5 000 invånare, men är fortfarande en av de mest intressanta städerna i regionen och lockar stora mängder turister på grund av sin vackra arkitektur. Under vårt stopp besöker vi Valenkimuseet, som visar upp traditionella ryska vinterskor gjorda i filtad ull. Vi ser också den gamla kvarnen och den vackra Uspenskijkatedralen, byggd under 1800-talets början.

Dag 11: Moskva

Idag har vi möjlighet att upptäcka Europas största stad på egen hand! När båten lägger till i Moskva kan vi passa på att handla på det välkända shoppingcentret GUM, besöka Lenins mausoleum, strosa i Gorkij park eller hänföras av stadens vackra tunnelbanestationer. Möjligheterna är oändliga!

Dag 12: Hemfärd

På morgonen lämnar vi vårt fartyg och färdas med buss till flygplatsen. Efter en trevlig resa tar vi ett sista farväl av våra medresenärer och vår Scandoramaguide. Спасибо и досвидания Россия!

Visum

För denna resa krävs det visum för svenska och norska medborgare. Ifall du är medborgare i annat land rekommenderar vi dig att kontakta Rysslands ambassad för att ta reda på ifall även du behöver visum. Visum kan sökas i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn på ryska centret för viseringsansökningar.

För att få visum till Ryssland krävs följande handlingar vid ansökningsprocessen:

• Pass, giltigt minst 6 månader efter hemresa samt minst två tomma sidor.
• Inbjudan från rysk turistorganisation (detta fås genom att kontakta Scandorama efter bokning av resa)
• Ifyllt visumformulär, undertecknat av den ansökande
• Färgfoto av dig i storlek 3,5x4,5 cm
• Ditt pass i original
• Reseförsäkringsbrev på engelska. Kontakta din hemförsäkring och be om ett så kallat ”Rysslandsbrev”.
• För personer som söker visum i Köpenhamn krävs även fingeravtryck.

Ytterligare specificering av de olika punkterna ovan samt mer information om visumprocessen går att hitta på https://interlinkservice.world/sweden/se samt https://ifs-denmark.com/ beroende på från vilket land du söker visum. Om du bor långt från visumcentren i Stockholm/Göteborg/Köpenhamn går det också att skicka ansökan postledes med rekommenderad post till något av de svenska visumcentren. Information om hur du går tillväga finns på hemsidan i länken ovan.

Rysk visumansökan -steg för steg »

Information för visuminbjudan

Information

I priset ingår

 • Flyg till Moskva t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen-fartyget t/r
 • Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide vid alla utflykter
 • Alla utflykter i resans program
 • 11 övernattningar på kryssningsfartyget
 • Lunch i Moskva dag 2
 • Tre måltider per dag ombord på båten, från middag dag 1 till frukost dag 12
 • En flaska vatten per person och dag
 • Vatten till maten på fartygets restaurang
 • Bagageservice till/från fartyget
 • Välkomstdrink dag 2
 • Ryska språklektioner
 • Ryska sånglektioner
 • En föreläsning om rysk historia
 • Tre konserter ombord
 • Livemusik i baren varje kväll på fartyget
 • Avskedsmiddag med champagne eller vodka under resans sista kväll


Bra att veta

Visum ingår ej i resans pris utan söks på egen hand. Scandorama tillhandahåller dock inbjudan som krävs för visumansökningen. Vänligen kontakta Scandorama efter bokning för att få inbjudan.

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda. Flyger du från Köpenhamn finns det möjlighet att boka anslutningsresa till Malmö dagen före din resa.

Enkelrum kan enbart erbjudas vid specifik förfrågan. Kontakta oss så återkommer vi med pris.

Ändrat vattenstånd på Volga alternativt andra anledningar utanför vår kontroll kan komma att innebära ändrad resrutt.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Ryska Rubel (RUB)
 

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö