Skip to main content

Det okända Balkan ✈

FLYGRESA - Kosovo - Nordmakedonien - Albanien - Rundresa flyg & buss - 9 dagar

 

Det okända Balkan
- Genuint & traditionsrikt

En resa fullspäckad med ännu oupptäckta pärlor! Nordmakedonien, Kosovo och Albanien. Skopje, Tirana och Vlora. Undersköna Ohrid vid sjön med samma namn och underbar medelhavskust. Som en tidsresa med orörda byar, osmanska hus och mäktig natur. Följ med och upptäck det okända Balkan!
 


Snabba fakta!
 • En oförglömlig rundresa!
 • Kultur, historia och sevärdheter i en perfekt kombination.
 • Missa inte utflykten till vackra Ohridsjön – en av världens allra äldsta sjöar!
   

Dagsprogram

Dag 1, tisdag: Flyget till Nordmakedonien

Flyg till Skopje - Prizren: Under dagen flyger vi till Nordmakedoniens huvudstad Skopje. Efter en mellanlandning med byte av flyg hälsas vi på Skopjes flygplats välkomna av vår Scandoramaguide och transferbuss. Vi sätter kurs mot gränsen till Kosovo och tar sikte på Prizren och Hotel Centrum, med utmärkt läge i Gamla stan, ca 18 mil. Vi hinner bekanta oss med landets näst största stad innan vi på kvällen samlas för en gemensam middag.

Dag 2, onsdag: Via Kruja till Tirana

Prizren - Tirana: Efter frukost sätter vi kurs mot den albanska gränsen och väl på andra sidan väntar ett av Europas mest outforskade länder. Här möter vi en del hästskjutsar men även Mercedesbilar, en betydande statussymbol i Albanien. Vi inleder vårt albanska äventyr med ett besök i byn Kruja, belägen bland höga grönklädda berg vilket gett den smeknamnet Balkongen över Adriatiska havet. Här föddes Albaniens krigshjälte Skanderbeg vilket bidragit till ryktet som Skanderbegs stad. I närheten av slottet finner vi den gamla basaren, hantverksmarknaden, med marknadsstånd och små butiker. Vi fortsätter sedan till Albaniens huvudstad Tirana och centralt belägna Hotel International, ca 21 mil. I kväll erbjuder vi ett middagsarrangemang med traditionella rätter från det albanska köket.

Dag 3, torsdag: Albaniens huvudstad

Tirana: Fram till för tjugo år sedan var det näst intill omöjligt för utomstående att besöka Tirana men nu får vi möjlighet att lära känna denna ganska okända huvudstad. Större delen är uppbyggd under efterkrigstiden och ännu har inte de stora affärs- och restaurangkedjorna nått hit och gatubilden skiljer sig från den vi ser på andra håll i Europa. Följ med på en rundtur och lär känna spännande Tirana! Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder.

Dag 4, fredag: Ardenica & Apollonia

Tirana - Vlora: I dag beger vi oss söderut och inleder med att besöka det vackra ortodoxa klostret i Ardenica. Därefter väntar ruinerna efter den antika staden Apollonia. Vidare färdas vi mot kusten och Vlora, ca 20 mil. Här checkar vi in på moderna Hotel Partner och äter middag tillsammans.

Dag 5, lördag: Albaniens riviera

Vlora: Albanien har en lång och härlig medelhavskust som anses vara allra vackrast mellan Vlora och Grekland, därav namnet Albaniens riviera. Den moderna och livliga hamnstaden Vlora ligger på gränsen mellan Adriatiska havet och Joniska havet. Staden är berömd som platsen där Albanien fick sin självständighet från det Ottomanska riket i början av 1900-talet. I dag kan du följa med på en härlig båtutflykt och verkligen njuta av den vackra kusten! 

Dag 6, söndag: Osmanska Berat

Vlora - Ohrid: Efter frukost sätter vi kurs österut mot Nordmakedonien, ett ungt land med flertusenåriga anor. Landet anses vara ett av Europas mest prisvärda och på riktig frammarsch! Genuint och ännu oupptäckt! Innan vi passerar gränsen gör vi en avstickare till den charmiga albanska staden Berat med sina hus från den osmanska tiden som klättrar på klipporna mot stadens fästning. Dessa hus har stora fönster, därav brukar staden benämnas De tusen fönstrens stad. En trevlig blandning av kullerstensgator och små trånga gränder väntar oss. Vi besöker också den medeltida fästningen innan vi fortsätter till Ohrid och trevliga Park Lakeside Hotel med vackert läge direkt vid sjön söder om Ohrid, som bjuder på middag, ca 24 mil.

Dag 7, måndag: Magiska Ohrid

Ohrid: Staden brukar omnämnas som Nordmakedoniens pärla och vi förstår snart varför! Den Unescodiplomerade staden har fått smeknamnet Balkans Jerusalem då här en gång i tiden fanns 365 kyrkor. Med sina kullerstensgränder och stenstränder är den mycket charmig. Den vackra insjön med samma namn är en av Europas största och kanske lockar ett svalkande dopp? Ohrid är en underbar stad att bara flanera i så passa på och njut. Du vill inte heller missa den härliga båtutflykten!

Dag 8, tisdag: Nordmakedonskt vin

Ohrid - Skopje: I dag styr vi mot huvudstaden Skopje och på vägen passar vi på att bekanta oss med den nordmakedonska vinproduktionen. I dag kanske inte Nordmakedonien i första hand ses som en vinnation men landet har en lång tradition av vinmakning vilket arkeologiska fynd tydligt påvisar. Vi besöker en vingård i regionen Tikvesh, nära lämningarna av den antika staden Stobi. Vår slutdestination för dagen är Skopje, en verkligt kosmopolitisk stad, ca 25 mil. Genom Skopje flyter floden Vardar och skiljer Gamla stans kullerstensgränder och minareter från ett modernt centrum med centraleuropeisk puls. Följ med på stadsrundturen och lär känna staden! Vi övernattar på moderna Hotel Bushi Resort & Spa som serverar kvällens middag.

Dag 9, onsdag: Äventyret lider mot sitt slut

Flyg från Skopje: Efter frukost checkar vi ut och med underbara upplevelser i bagaget sätter vi kurs mot Skopjes flygplats. Efter en mellanlandning med byte av flyg landar vi snart på hemmaplan, fyllda av härliga minnen från vår rundresa genom det okända Balkan!

Utflykter


UTFLYKTSPAKET
Pris 2 115:-
(ordinarie pris 2 350:-)

Upplev mer! Beställ utflyktspaketet före din resa. Förutom rabatt får du poäng i Poängjakten

Albanska köket

På en restaurang som serverar traditionell albansk kokkonst provar vi lokala specialiteter. En kväll att minnas!
Pris inkl middag ca 425:-

Rundtur i Tirana

Följ med på en intressant guidad tur i den albanska huvudstaden. Vi färdas längs stadens stora paradgator och fascineras av pampiga palats, marknader och moskéer medan vi lyssnar på vår lokalguide som berättar om stadens spännande historia.
Pris ca 265:-

Båttur Karaburun & Sazan

I dag ser vi fram emot en dag till sjöss för att utforska Albaniens vackra riviera! Vi går i land på ön Sazan, Albaniens största ö och gränsen mellan Adriatiska och Joniska havet. Här kan du stanna vid stranden och koppla av eller upptäcka ön som fram till 2015 var militärt område och därmed stängd för allmänheten. Ön är ännu obebodd men har snabbt blivit ett populärt besöksmål. Både Sazan och halvön Karaburun har numera nationalparkstatus. En härlig dag på den albanska rivieran!
Pris ca 435:-

Underbara Ohridsjön

Den magiska sjön ligger på gränsen mellan Nordmakedonien och Albanien. Den närmare 300 meter djupa sjön anses av många forskare vara äldst i Europa och dessutom en av världens allra äldsta sjöar. Den täcker en yta av närmare 360 kvadratkilometer och det klara vattnet är fullt av unika arter som inte finns någon annanstans på jorden. Från en båt njuter vi av den av Unesco världsarvsdiplomerade sjön och besöker klostret Saint Naum, grundat av aposteln Sveti Naum i början av 900-talet. En härlig dag med underbara vyer!
Pris ca 435:-

Nordmakedonsk folkloreafton

I kväll beger vi oss till en trevlig restaurang i Ohrid för att ta del av den nordmakedonska kulturen med allt vad det innebär av sång, musik och dans. Vi njuter av traditionella maträtter, vin och underhållning. En kväll du inte vill missa!
Pris inkl middag ca 525:-

Rundtur i Skopje

Tillsammans med vår lokalguide upptäcker vi Nordmakedoniens kosmopolitiska huvudstad Skopje. Genom staden flyter floden Vardar som skiljer Gamla stans kullerstensgränder och minareter från ett modernt centrum med centraleuropeisk puls. Stenbron Kamen Most är en symbol för staden som även är Moder Teresas födelsestad.
Pris ca 265:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
22/9ArlandaHotel International, TiranaMer än 812 240:-Boka
22/9KastrupHotel International, TiranaMer än 812 440:-Boka

Information


Allt detta ingår

 • Flygresa till Skopje t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Busstransfer flygplatsen - hotellet t/r
 • Bussrundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 8 övernattningar i dubbelrum
 • 8 frukostar (dag 2 - 9)
 • 6 middagar (dag 1, 3 - 6 och 8)


Bra att veta

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Om flyget landar sent ankomstkvällen serveras ingen middag på hotellet.

Enkelrumstillägg 2 295:-

Andra hotell, med varierande standard och läge, jämfört med dem som nämns i programmet kan förekomma.

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)

Hotell

Destinationshotell


Övernattning Dag 2 - 4

Hotel International, Tirana
Hotel International, Tirana
Stort komfortabelt hotell i klassisk stil som delvis renoverades 2015. Hotellet är ett av Albaniens största konferenshotell och har varit platsen för flera stora toppmöten med bland annat EU och Nato...

Övernattningshotell


Övernattning Dag 1 - 2

Hotel Centrum, Prizren
Hotel Centrum, Prizren
Trevligt, mindre småstadshotell med modern komfort som består av en nyare och en äldre del. Här finns en trivsam restaurang med bar som har rustika trämöbler, stenväggar och takfönster. Utmärkt centra...

Övernattning Dag 4 - 6

Hotel Partner, Vlora
Hotel Partner, Vlora
Modernt stadshotell med en fräck och något kitschig design och trendig arkitektur. Hotellets lobby, lounge och restaurang har en enhetlig stil med en färgskala i svart, rött och vitt som accentueras a...

Övernattning Dag 6 - 8

Park Lakeside Hotel, Ohrid
Park Lakeside Hotel, Ohrid
Komfortabelt semesterhotell som består av både hotellrum och semesterlägenheter. Här finns en modernt och ljust inredd restaurang med stor sommarterrass där du kan njuta av middagen medan solen går ne...

Övernattning Dag 8 - 9

Hotel Bushi Resort & Spa, Skopje
Hotel Bushi Resort & Spa, Skopje
Trevligt och bekvämt litet hotell byggt kring en stenmursomgärdad innergård med planteringar och springbrunn. Vid ankomst till hotellet möts man av den imponerande lobbyn med marmorgolv, mörka träpane...
Sista minuten
8/8Baltikum Runtfrån 6 295:-
8/8Bad Gasteinfrån 6 995:-
8/8Alsace, Bourgogne & Champagnefrån 7 995:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö