Skip to main content

Cypern 15 dagar med Hemmets Journal och ICA-Kuriren ✈

Avresa: 4-18 oktober 2022 från Arlanda, Göteborg och Köpenhamn

 

Lämna mörker, höstblåst och kyla för solvarma Cypern.

Ayia Napa har blivit omtalat tack vare sina fantastiska vita sandstränder och har utvecklats till en populär semesterort. Under senhöst, vinter och vårvinter är tempot avsevärt lugnare än under sommaren. Lugnet infinner sig men fortfarande är det många restauranger, kaféer, barer och butiker som är öppna. Klimatet är tveklöst Europas bästa under vintermånaderna. Inte på någon annan plats i Europa kan man stoltsera med så många soldagar per år som på Cypern. Det är därför inte så underligt att så många väljer att spendera några veckor i östra Medelhavet i den ca 20-gradiga dagstemperaturen när mörkret och kylan bitit sig fast som mest här hemma.

Fyra intressanta utflykter ingår i resans pris liksom ett bekvämt 4-stjärnigt boende på Callisto Holiday Village med ett utmärkt läge i Agia Napa.

Dag för dag

Dag 1: Mot solen, värmen och en rofylld långsemester

Mot Cypern: Vi flyger till den soldränkta ön i östra Medelhavet, ett miljöombyte som gör gott för kropp och själ. Njut av trevligt umgänge med nya bekanta och de högintressanta utflykter som ingår i resan. På flygplatsen välkomnas du av Scandoramaguiden som visar dig till transferbussen för gemensam transfer österut från Larnacas flygplats till Ayia Napa, där vi checkar in på vårt trevliga Callisto Holiday Village, vackert beläget nära havet med kort promenadavstånd till centrum och med praktiskt litet pentry om man vill laga något själv under dessa dagar. Avkopplande dagar väntar och Cypern är redo att upptäckas!

Dag 2-14: Härliga dagar på Cypern

Cypern: Under våra tre veckor på Cypern väljer du själv i vilket tempo din semester ska avlöpa. Det utmärkta promenadstråket in till Ayia Napas centrum gör det lätt att få till den där dagliga motionen om man önskar. Det trivsamma poolområdet och utomhusterrassen på hotellet är som skapt för att man ska kunna avnjuta en god bok och någon läskande att dricka. Under resan har vi valt att inkludera fyra varierade heldagsutflykter, alla i olika riktningar på ön. Dessa ligger tidsmässigt spridda över de två veckorna på resmålet. Vi besöker under en heldag den europeiska kulturhuvudstaden Paphos, Aphrodites födelseplats. Givetvis tittar vi under en dag också lite närmare på världens enda tvådelade huvudstad Nicosia. Spökstaden Famagusta på norra Cypern står som värd under en av dagarna liksom Troodosbergen med alla sina charmerande och pittoreska bergsbyar.

Dag 15: Hemresa

Efter en livgivande semester är det dags att vända hemåt igen med nya bekantskaper och fina minnen.

Utflykter


Utflykterna ingår i resans pris

Paphos med Kourion

Vi tar oss till den västra änden av Cypern och tillbaka i tiden till den antika grekiska civilisationen! Vårt första stopp är Kourion, en av de viktigaste arkeologiska platserna på ön. Där kommer du ha en chans att se den gamla grekromerska teatern där gladiatorspel hölls. Nästa stopp är Petra tou Romiou, den legendariska Afrodites födelseplats, skönhetens och kärlekens grekiska gudinna. Enligt den grekiska mytologin framkom Afrodite från havet ur ett vitt skum som tog henne från Kythera i Grekland till Cypern. En gammal legend säger att alla som simmar där kommer att föräras evig skönhet! När vi väl når Pafos får vi möjligheten att besöka Dionysos hus, känd för sina unika mosaik. Vi kommer också få ledig tid att koppla av och njuta av området kring Pafos hamn, en av de mest besökta och vackra turistorterna på ön. Innan vi återvänder till våra hotell i öst, slutar vi i Yeroskipou, där vi får besöka en av de mest intressanta bysantinska kyrkorna på Cypern, Ayia Paraskevi.

Världens sista delade huvudstad Nicosia

Nicosia, den sista delade huvudstaden i världen, är en stad av kontraster. Inte bara skiljer sig norra och södra sidan åt, men också gamla stan vid den venetianska muren och den moderna staden visar upp skiftande ansikten. Vi börjar vår utflykt med ett besök i St John's Cathedral från 1700-talet med sina fantastiska fresker. Njut av en promenad i Laiki Yitonia, den gamla staden, innanför stadsmurarna, innan vi besöker Leventis kommunala museum, huvudstadens enda museum som presenterar stadens sociala och historiska utveckling
Via Ledrakorsningen når vi över till den ockuperade delen av Nicosia. Här besöker vi Ayia Sophia-katedralen, som idag kallas Selimiye-moskén, ett sant mästerverk. På vägen tillbaka till söder kommer vi att passera från ett utmärkt exempel på osmanisk arkitektur, Büyük Han, som byggdes som logi åt förbipasserande handlare.

Notera att under denna utflykt måste man ha med sig giltigt pass.

Troodosbergens byar med vinprovning

En minnesvärd dag väntar som kommer att ta oss genom idylliska bergsbyar som lämnats oförändrade i flera generationer. Vi börjar vår utflykt med ett kort stopp i Peristerona känd för kyrkan tillägnad Saints Barnabas och Hilarion. Kyrkan anses ha byggts på 9- eller 10-talet och är ett utmärkt exempel på cypriotisk bysantinsk arkitektur. I byn Kakopetria äter vi lunch. Därefter får vi möjlighet att promenera runt på egen hand i den lilla traditionella byn, som fortfarande behåller sin charm och skönhet. I utkanten av byn besöker vi kyrkan Agios Nikolaos tis Stegis. Kyrkan är helt målad med väggmålningar från 11- till 17-talet och anses vara en av de mest intressanta bysantinska kyrkorna på ön. Vi passerar precis under Mount Olympus - den högsta toppen på Cypern, med en höjd av 1951 meter - och hänförs av panoramautsikten från Troodos torg.
På eftermiddagen fortsätter vi till Platres där vi besöker en lokal vingård för provsmakning och slutar i Omodhos, en by som betraktas en av de äldsta vinproducerande byarna på Troodosbergens södra sluttningar. Omodhos är en by med smala kullerstensgator och en vacker by torg omgiven av "Kafeneia" (små kaféer) och det kända klostret i Heliga Korset.

Spökstaden Famagusta

En känslomässig och nostalgisk upplevelse väntar idag i och med besöket i Famagusta där vi kommer att se några av områdets många skatter. Vårt första besök idag är St. Barnabas kloster. Klostret byggdes i 477 f Kr. Byggnaden fick sin nuvarande struktur 1756 under den ottomanska regimen. Platsen var välbevarad och skyddad i sin ursprungliga form varför den kunde öppnas för besök. Olika ikoner, väggmålningar och andra föremål visades i kyrkan inom klosterområdet. Vi fortsätter till Salamis-ruinerna, som grundades omkring 1184 f.Kr. av Tefkros, en av Trojas hjältar. Vi tittar på den fascinerande gamla staden Salamis med amfiteater och gym. Vi kör till Famagusta, där vi kommer att se de venetianska väggarna, som omger den gamla staden och St. Nicolas-katedralen, byggd av Lusignans mellan 1298-1312. Det var i denna magnifika katedral som Lusignan-kungarna på Cypern kröntes till "kungar av Jerusalem" och Drottning Catherine Cornaro abdikerade till förmån för venetianerna. På vägen tillbaka kör vi nära den s k "Spökstaden", där vi får en glimt av det område som har övergavs vid invasionen 1974 och där tiden har bokstavligen stått stilla sedan dess.

Notera att under denna utflykt måste man ha med sig giltigt pass.

Avgångar, priser och övrig information

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris från
4/10ArlandaCallisto Holiday Village, Ayia NapaMer än 818 500:-Boka
4/10KastrupCallisto Holiday Village, Ayia NapaMer än 818 500:-Boka
4/10LandvetterCallisto Holiday Village, Ayia Napa818 500:-Boka

Information

I priset ingår

 • Utflykt: Paphos med Kourion
 • Utflykt: Världens sista delade huvudstad Nicosia
 • Utflykt: Troodosbergens byar med vinprovning
 • Utflykt: Spökstaden Famagusta
 • 14 övernattningar i dubbelrum på 4-stjärniga Callisto Holiday Village i Ayia Napa
 • Halvpension (frukost och middag) under hela resan
 • Engelsktalande lokalguide under utflykterna
 • Svensktalande Scandoramaguide
 • Flyg till Larnaca t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Transfer flygplats-hotell i Ayia Napa t/r


Övrigt

Det finns möjlighet att boka övernattning före samt efter din resa vid Arlanda och Landvetter samt i Malmö.
Valuta: Euro

Hotell

Destinationshotell


Destinationshotell

Callisto Holiday Village, Ayia Napa
Populärt semesterhotell med ett härligt läge, inom- och utomhuspool, närhet till havet och med bekvämt promenadavstånd till ortens centrum. Hotellet: På hotellet finns dygnsöppen reception, restaurang...
Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö