Skip to main content

Costa Rica ✈

FLYGRESA - Centralamerika - 14 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Costa Rica
- En exotisk & unik resa

En av världens mest artrika naturmiljöer bjuder på regnskogar, varma källor och paradisstränder. Från huvudstaden San José mot Tortugueros amazonasliknande floder till de mäktiga Arenal- och Rincón de la Viejavulkanerna och den dimhöljda molnregnskogen i Monteverde. Avslutningsvis smälter vi intrycken under några avkopplande stranddagar på Stilla havsstranden vid Punta Leona.

Ingen annanstans på jorden kan du uppleva en motsvarande biologisk och zoologisk mångfald. Det lilla centralamerikanska landet är en föregångare när det gäller naturvård och ekoturism. En tredjedel av landets yta består av skyddade naturområden som rymmer fem procent av världens totala flora och fauna. En resa till Costa Rica bjuder på unika upplevelser och minnen för livet!
 

Rundresan i korthet

Dag 1: Skandinavien - San José
Dag 2:
San José - Tortuguero
Dag 3: Tortuguero
Dag 4: Tortuguero - Arenal
Dag 5:
Arenal
Dag 6: Arenal - Rincón de la Vieja
Dag 7: Rincón de la Vieja
Dag 8: Rincón de la Vieja - Monteverde
Dag 9: Monteverde
Dag 10: Monteverde - Punta Leona
Dag 11-12: Punta Leona
Dag 13:
Punta Leona - flyg från San José
Dag 14: Landar i Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 28/1 samt 4/3.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Tortugueros tropiska regnskog
 • Arenals nationalpark
 • Monteverdes dimhöljda regnskog
 • Det rika djurlivet
 • Avkoppling på beach resort

Dagsprogram

Dag 1: Flyget till huvudstaden

Flyg till San José: Vi lämnar Skandinavien och efter en mellanlandning med byte av flyg fortsätter vi över Atlanten. Vi landar på kvällen lokal tid och på flygplatsen väntar Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden. Transferbussen tar oss den korta vägen till utmärkta Barceló Hotel i stadsdelen Uruca i Costa Ricas huvudstad San José.

Dag 2: Mot Costa Ricas Amazonas

San José - Tortuguero: Tidigt på morgonen påbörjar vi vår resa mot den nordöstliga kusten. Vi färdas genom vackert skiftande natur över skogstäckta berg, genom nationalparken Braulio Carrillo och förbi bananplantager. Vid floden Caño Blanco kliver vi av bussen och fortsätter med båt genom kanalsystemet den sista biten till Tortuguero, i folkmun kallat Costa Ricas Amazonas. Mängder av fågelarter, ödlor och apor lever i djungeln som vi färdas genom på vägen till vårt bungalowhotell Pachira Lodge där vi kommer att stanna under två nätter, ca 26 mil. Efter incheckning och lunch kan du ta det lugnt vid poolen eller ta båten till den lilla byn Tortuguero med sina traditionella färgglada träbyggnader. På kvällen äter vi middag tillsammans i lodgens restaurang.

Dag 3: Tortugueros nationalpark   

Tortuguero: I dag ska vi utforska Tortugueros nationalpark, ett av Centralamerikas största områden med tropisk regnskog. I gryningen kan vi njuta av soluppgången och se regnskogen vakna till liv. Efter frukost ger vi oss ut på Tortugueros kanalsystem och färdas längs vattendragen i den stora nationalparken. Under kanalturen genom regnskogen upptäcker vi det enorma växt- och djurlivet på nära håll. Här kan vi bland annat få se apor, sengångare, kajmaner och åtskilliga fågelarter som hägrar, aror och tukaner. Dessutom lever här sju arter av landsköldpaddor. En bättre helhetsbild går inte att få! Under eftermiddagen besöker vi Caribbean Conservation Center, sköldpaddsmuseet, och får lära oss mer om de djur som gett området sitt namn. På kvällen äter vi middag tillsammans i lodgens restaurang.

Dag 4: Vulkanen tornar upp sig

Tortuguero - Arenal: Från sköldpaddornas land styr vi efter en välsmakande frukost kosan vidare, inledningsvis med båt längs Tortugueros kanaler till Caño Blanco och därefter med buss vidare mot vulkanen Arenal. Resan tar oss genom ett vackert landskap med böljande kullar, fruktplantager och charmiga byar till trakten av den lilla staden La Fortuna. Staden är belägen i närheten av ett av landets verkliga landmärken, vulkanen Arenal med sin spännande historia och något skrämmande silhuett. Här checkar vi in på trevliga Hotel Los Lagos, ca 28 mil. Efter incheckning är det dags för avkoppling i heta källor vilket sägs vara närande för kropp och själ. Vi besöker Eco Termales med sina naturliga varma källor som sägs ha terapeutiskt positiv inverkan på kroppen. Temperaturen i källorna varierar mellan 35 och 40 grader. På Eco Termales är man måna om att upplevelsen ska vara riktigt behaglig och därför är antalet besökare per dag noga reglerat. I en rogivande och vacker miljö kopplar vi av och njuter!

Dag 5: Arenals nationalpark

Arenal: I och runt La Fortuna finns mycket att upptäcka och dagen är fri för var och en att ge sig ut på upptäcktsfärder. Själva byn La Fortuna är både vacker och gemytlig. Här finns möjlighet att uppleva det costaricanska vardagslivet på nära håll i en trivsam atmosfär. I den skogsklädda nationalparken runt vulkanen vimlar det av djur, allt från vrålapor till skönsjungande fåglar som hörs från gryning till solnedgång. Vulkanen, som ansågs verkligt aktiv fram till 2010, är känd för sin naturliga skönhet och för de spännande och äventyrliga aktiviteter som parken erbjuder. För dig som vill ha ut så mycket som möjligt av vistelsen rekommenderar vi att du följer med på vårt spännande extraarrangemang (se under Extra arrangemang).

Dag 6: Nästa vulkan tornar upp sig

Arenal - Rincón de la Vieja: I dag fortsätter vår resa mot nästa vulkan, Rincón de la Vieja. Vi tar oss runt landets största sjö, den konstgjorda Arenalsjön som är ett populärt tillhåll för vattensportsutövare, och når nu regionen Guanacaste med sitt torra tropiska klimat. Vårt mål för dagen är rofyllda Hotel Borinquen Mountain Resort, ca 16 mil. Njut av resortens faciliteter och koppla av!

Dag 7: Rincón de la Viejas nationalpark

Rincón de la Vieja: I dag står en morgontur till Rincón de la Viejas nationalpark på programmet. Denna mångfacetterade nationalpark har mycket att erbjuda! Namnet är detsamma som vulkanen vars topp når 1 916 m ö h men där den mest aktiva kratern är belägen 1 985 m ö h. Här finns också tropiska skogar med pumor, jaguarer, vrålapor, sengångare och tapirer för att nämna några. Här finns vackra vattenfall och naturliga varma källor. Kanske vill du utforska nationalparken ytterligare på egen hand under dagen eller utnyttja hotellets faciliteter med varma källor, ångrum och vulkaniska lerbad?

Dag 8: Mot Monteverde

Rincón  de la Vieja - Monteverde: Vi lämnar vulkanen bakom oss och färdas i riktning mot de gröna bergen, Monteverde. I den dimhöljda regnskogen, ett fenomen känt som molnskog, finns fler än 100 olika däggdjursarter, 30 sorters kolibrier och 2 500 växtarter. Efter stigningen upp mot Monteverde kommer belöningen i form av en hänförande utsikt. Denna bergiga region med regnskog bland molnen är bland annat hem åt Sydamerikas vackraste fågel, Praktquetzal. Klimatet förändras till ett svalare bergsklimat. Vi checkar in på vackert belägna El Establo Hotel, ca 14 mil.

Dag 9: Molnregnskog & Selvatura nationalpark

Monteverde: Efter frukost är det dags att utforska den mystiska skogen i Santa Elena Reserve, ett molnskogsreservat och hem för djur som bl.a. Praktquetzal, apor, stora kattdjur och mer än 1 000 olika arter av groddjur och reptiler. Många utrotningshotade djur har sin hemvist här och vår lokala guide ser verkligen till att vi får ta del av denna unika plats. Nästa besök blir Selvatura nationalpark som består av 700 tunnland naturskyddat område. En utflykt med mycket grönska, fantastiska vyer och bergens djurliv. Vi besöker den välkända kolibriträdgården där upp till 30 olika arter av kolibrier i hundratal gör akrobatiska konster när de flyger runt oss.

Dag 10: Från bergen till havet

Monteverde - Punta Leona: Längs den pittoreska och slingriga vägen tar bussen oss sakta nedför bergssluttningarna och vi sätter kurs mot Puntarenas och strandorten Punta Leona. Väl framme på sköna Hotel Punta Leona, ca 11 mil, har du möjlighet att ta det lugnt och bara koppla av på stranden eller vid poolen.

Dag 11-12: Avkopplande dagar

Punta Leona: Vi har nu två dagar framför oss i detta tropiska paradis som med soldränkta stränder och turkost vatten manar till avkoppling och blir ett utmärkt sätt att samla intrycken efter en fantastisk rundresa. För den som önskar ytterligare upplevelser finns det olika aktiviteter att välja mellan på plats.

Dag 13: Minnen för livet

Punta Leona - flyg från San José: Vi lämnar vårt tropiska paradis och färdas åter mot huvudstaden San José och flygplatsen, ca 10 mil. Flygen lyfter och vi lämnar Costa Rica bakom oss.

Dag 14: Åter på hemmaplan

Landar i Skandinavien: Efter en transatlantisk nattflygning mellanlandar vi för byte av flyg och vidare färd till vald flygplats. Med oss har vi minnen från en resa vars intryck etsar sig fast för evigt!

Extra arrangemang

UTFLYKTSPAKET
Pris 1 965:-
(ordinarie pris 2 185:-)

Upplev mer! Beställ utflyktspaketet senast en månad före din resa, förutom rabatt får du poäng i Poängjakten

OBS att om du inte bokar Utflyktspaketet, måste de enstaka utflykterna du väljer att deltaga i förbokas en månad före avresa.

Upptäck Arenals nationalpark

En heldagstur som inleds med en lättare vandring till La Fortunas vattenfall för ett uppfriskande dopp. Härefter tar vi oss an Arenals nationalpark lite från ovan via det speciella hängbrosystemet som gör att vi kommer verkligt nära både djur och den frodiga växtligheten. Hängbrosystemet är ca 3 km långt med lättillgängliga och säkra stigar som bjuder på vackra vyer över vulkanen och dess omgivningar. Vi avslutar dagen med ett besök på Danaus Ecological Reserve där en naturguide tar oss med på en promenad och visar några av de många olika växter, djur och inte minst fjärilar som finns här.
Pris inkl lunch ca 1 095:-

Sky Trek - zipline i Monteverde

Att åka zipline är ett annorlunda och spännande sätt att uppleva regnskogen på! En zipline är en linbana där åkaren fastspänd i en kroppssele glider fram på vajern i full fart. Vi tar den traditionella linbanan (öppna korgar) till observationsplatsen där vi njuter av vyerna innan vi ger oss ut på ett hisnande äventyr och får nya perspektiv på regnskogen. Via sju olika vajrar, belägna upp till 100 m ö h och med en längd på 750 m, erbjuds vyer omöjliga att uppnå på något annat vis! Att byta från en vajer till nästa är enkelt och går snabbt. Snabbt går även själva turen, det är möjligt att nå hastigheter runt 70 km/h! Kasta loss och följ med!
Pris ca 695:-
 
Arrangörens restriktioner
 • Kids: must be at least 5 years old. Kids of ages 5-6 will not ride alone, they will ride tandem with one of our guides, so kid spaces on tour will be limited by the number of available guides. Kids of ages 7-10 will ride tandem with each other, if guides are not available
 • Child rates apply from ages 5 to 12.
 • Maximum weight: 136kg (300lb).
 • Maximum Waist: 117cm (46in).
 • Maximum Leg Loops: 67cm (26in).
 • High intensity activity not permitted for people with any kind of health problem (back, neck or any pain, bone, muscle or heart problems).

Nattliv i Monteverde

När mörkret lagt sig samlas vi för en vandring där vi tittar på de nattaktiva djuren och insekterna. Tvättbjörnar, bältdjur och sengångare är några av de djur som kommer ut och letar efter mat. Det finns även möjlighet att se spindlar, grodor och många olika sorters insekter. Här får vi verkligen se regnskogen i en annan skepnad.
Pris ca 395:-

Bra att veta

Visum
Behövs ej för svenska medborgare för vistelser under 90 dagar. Passet måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.
För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Före avresa måste vi samla in dina passuppgifter. API (Advance Passenger Information) är information som krävs av myndigheter om samtliga personer som reser till och från landet. Flygbolagen är bundna att enligt lag överföra API/APIS information innan avresa. Denna information skickar du till oss snarast möjligast efter bokningstillfället genom att fylla i blanketten Inreseinformation Inreseinformation för Costa Rica Blanketten kan fyllas i online eller skrivas ut och skickas med post till:
Scandorama ”Flygavdelningen”
Box 4012, SE-203 11 Malmö

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Fysisk form
Denna resa innehåller en del vandring. Resenären måste kunna ta sig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till sevärdheter och hotell, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Spanska.
Klimat & klädsel: Klimatet är tropiskt med temperaturer på runt 25 grader i bergsdalarna och något varmare vid kusterna. I inlandet kan temperaturen sjunka ner mot 10-12 grader. Temperaturskillnaderna är små över året, men kan växla snabbt. Regntiden infaller mellan mars och november, då regnet kommer i korta, kraftiga byar. I delar av landet är klimatet varm och fuktigt. Vi rekommenderar att ta med sig en mindre ryggsäck, bra vandringsskor och vattentät jacka/regnjacka. Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no
Tid: Svensk tid -8 timmar.
Valuta: Costaricansk colón (CRC). I Sverige erbjuder inte växlingskontoren costaricansk valuta, vi rekommenderar att ta med sig US-dollar i små valörer. Växel får man oftast tillbaka i lokal valuta och därmed får man lokal valuta utan att behöva växla.
Kreditkort: Visa kan användas som betalningsmetod på de flesta hotell, restauranger och i större butiker. Det går också att ta ut kontanter i bankautomater. Användningen av Mastercard är inte lika utbredd som Visa.
Elektricitet: 110V, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till San José t/r
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 12 frukostar (dag 2 - 13)
 • 4 luncher (dag 2 - 4 och 13)
 • 4 middagar (dag 2 - 3 och 8 - 9)
 • All inclusive på hotellet dag 10 - 12
 • Arrangemang enligt program

 


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 6 495:-

Sista minuten
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö