Skip to main content

Information om coronaviruset

Trygghet och Covid-19

Med anledning av coronaviruset (Covid-19) har många självklart en del frågor inför sina resor. Här nedan ger vi mer information och har sammanställt svaren på de vanligaste frågorna.

Scandorama följer Folkhälsomyndigheten rekommendationer, UD:s rekommendationer och eventuella rekommendationer på resmålet. Vi arrangerar inga resor till länder som UD avråder att resa till. Vi vill att du ska känna att du är i trygga händer när du reser med oss.

På grund av corona är det många länder som med kort varsel inför eller ändrar restriktioner som kan påverka din resa. För en del resor utomlands kan vi därför i dagsläget inte ge fullständig information om vad som kommer att gälla när just din resa ska avgå. Regelverk och rekommendationer förändras löpande och vi meddelar dig ca 1-2 veckor före avgång vad som gäller för just din resa, om du reser utanför Sverige, Danmark och Norge. Inför varje resa planerar vi och förbereder vi för att göra det så tryggt som möjligt för alla resenärer. Europeiska rådet har sammanställt information om rådande restriktioner i EU med tanke på coronaviruset.
Läs mer här reopen.europe.eu/sv

Hur genomförs resorna i våra bussar?

Just nu finns det inga krav på att uppvisa Vaccinationsbevis/Tillfrisknandebevis till något av de länder vi har resor till.

Kom ihåg att det är landet du reser till som avgör vilka regler som gäller där. Det är ditt ansvar att kontrollera om du uppfyller kraven för att få resa in.

Vi arbetar aktivt med att säkerställa att vi följer de rekommendationer som ställs av våra myndigheter. Vi följer också rekommendationer hos lokala myndigheter på våra resmål. Så länge situationen kräver vidtar vi och våra samarbetsparters lämpliga åtgärder.

Våra bussar rengörs noga inför och under varje resa. Du som resenär har ett stort individuellt ansvar. Vi förväntar oss i linje med myndighetsrekommendationer att var och en som tar plats på resan är ytterst noga med hygienen. Tvätta händer frekvent med tvål och vatten, använd handsprit och nys/hosta i armvecket i förekommande fall.

Om du inte känner dig helt frisk vid resans start förväntar vi oss att du avbokar din resa. Att införskaffa handsprit och eventuella munskydd åligger den enskilde resenären. Vi har inga krav på munskydd i bussen men restriktioner kan förekomma baserat på olika länders bestämmelser. Bussarna är utrustade med toaletter men dessa bör användas sparsamt i den mån det är möjligt.

Ventilationen i dagens bussar är mycket effektiv och innebär att luften genom en temperaturstyrd funktion byts 1-5 gånger/varannan minut. Ventilationen styrs via ett automatiserat system, vilket betyder att föraren kan lägga hundra procent av sitt fokus på att framföra bussen trafiksäkert.
Vidare så är alla bussar som används utrustade med mycket effektiva filter. Dessa har så pass hög effektivitet att över 99% av partiklar med storlek på 0,3- 10 mikrometer tas upp.

När det gäller rundresor med flyg från Skandinavien har alla flygbolag vidtagit extra åtgärder. Bland annat finns krav på munskydd, förändringar kring matservering och extra rengöring. För eventuella regler hänvisar vi till respektive flygbolag.

Vi ser till alla våra resenärers bästa!

 

 

Kommer min resa att bli av?
Just nu råder ingen avrådan till något land som vi har resor till. I skrivande stund kommer din resa att genomföras som planerat, och därmed ska också slutbetalningen erläggas enligt Allmänna och Särskilda villkor för paketresor, enligt det datum som står på din bekräftelse. Om situationen visar att vi inte kan genomföra resan kommer du att bli kontaktad av oss och du får då boka av din resa med full återbetalning eller fri ombokning till senare avresa.

Om du önskar avbeställa din resa utanför ovanstående tidsram gäller våra vanliga allmänna villkor: https://www.scandorama.se/allmanna-villkor-for-paketresor

Vad ska jag göra som ska ut och resa?
Vi rekommenderar alltid att du som resenär inför en resa ser över din hemförsäkring, eventuell reseförsäkring och dess villkor som gäller om en olycka eller sjukdom skulle uppstå. Vi rekommenderar en reseförsäkring från ERV som täcker mer än många hemförsäkringar och kortförsäkringar. Här kan du läsa mer om ERV:s reseförsäkring: https://www.scandorama.se/erv

Du kan hålla dig uppdaterad på t.ex. Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/
eller på WHO:s hemsida www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Utrikesdepartementet rekommenderar att du laddar ner deras app, Resklar, och skriver upp dig på Svensklistan: www.swedenabroad.se/en/svensklistan

Om förutsättningarna förändras för en redan bokad resa?
Vi följer noga utvecklingen på alla våra resmål och bevakar beslut från UD och lokala myndigheter. Vi står i nära kontakt med våra lokala samarbetspartners och vi kan tvingas förändra planerad aktivitet/utflykt t.ex. om en sevärdhet håller stängt.

Jag vill avboka min resa, vad gäller?
När du bokar en resa med Scandorama är du skyddad av paketreselagen. Det betyder att om myndigheterna avråder från resor till ett land eller en region vid tidpunkten för avresa kommer vi att ställa in resan och du får tillbaka dina pengar. Om du vill avboka en resa som inte omfattas är det våra ordinarie avbokningsregler som gäller. Dem hittar du i våra resevillkor: https://www.scandorama.se/allmanna-villkor-for-paketresor

Om du har ytterligare frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på telefon: 040- 600 00 00 eller e-post: info@scandorama.se.

Senast uppdaterad: 2022-08-26 kl. 13.00

Sista minuten
4/10Spansk vinresa från Arlandafrån 9 695:-
4/10Spansk vinresa från Kastrupfrån 9 495:-
6/10Berlin Weekendfrån 3 595:-
6/10Stettin Weekend Radisson Blu Hotel Szczecinfrån 3 595:-
6/10Rom från Arlandafrån 8 095:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö