Skip to main content

Bland kristallklara vatten och färgglada hus i Sardinien

4 maj 2018

 

Tillbaka

Sardinien Runt - traditionsrikt & njutningsfullt

Följ med på en rundresa fyll med vild natur, antika ruiner och charmiga byar på Italiens näst största ö. Sardinien kallas ibland för Europas Karibien och bjuder på ett böljande landskap i inlandet och en kust med underbara stränder. Alghero, Cagliari och Olbia. Kultur och natur, upplevelser och avkoppling i en perfekt kombination.

Dag 1, tisdag: Vi flyger till ön

Efter ett par timmar i luften landar vi utanför Olbia på Sardinien där din Scandoramaguide hälsar dig välkommen och beger oss till trevliga Hotel Martini.

Dag 2, onsdag: Västerut till Alghero

Efter en lugn morgon tar vi plats i bussen för färd västerut mot Alghero. Staden, som kallas för "Lilla Barcelona", grundades av Genuafamiljen Doria på 1100-talet, men kom senare att befolkas av bosättare från Katalonien vilket lett till att den än i dag är Sardiniens mest spanska stad. Detta märks tydligt på dialekten, som är besläktad med katalanskan, och menyerna där man snarare hittar paella än risotto. Här kan du strosa genom Sardiniens kanske mysigaste historiska centrum, omsluten av de honungsfärgade murarna som en gång i tiden var ett skydd mot pirater och främmande makter. 

Dag 3, torsdag: Underbara kustpärlor

I dag väntar en utflykt där vi upptäcker några underbara pärlor på Sardiniens norra kust. Vi börjar med kalkstensklipporna i Capo Caccia och njuter av den vackra utsikten över berg och hav. Att Castelsardo finns med på listan över Italiens vackraste småstäder är inte förvånande. Innanför de medeltida stadsmurarna väntar en romantisk atmosfär, delikatessbutiker, vackra kyrkor, hantverkstraditioner och charmiga trappstegsgränder. 

Dag 4, fredag: Medeltidsstaden Bosa

Efter frukost lämnar vi Alghero för att färdas den vackra kustvägen söderut. Vi passar på att besöka staden Bosa, belägen vid floden Temos mynning. De pastellfärgade husen i regnbågens alla färger som klättrar upp för en bergsvägg ger staden dess speciella karaktär och i gränderna har mycket lite förändrats sedan medeltiden. Vår färd fortsätter genom det sköna sardiska landskapet till vårt slutmål för dagen, Sardiniens största stad Cagliari.

Dag 5, lördag: Kosmopolitiska Cagliari

Sardiniens regionshuvudstad anses vara en av Medelhavets vackraste hamnstäder, grundad av fenicierna kanske redan på 700-talet före Kristus. Tack vare det strategiska läget har olika makthavare sedan lagt beslag på hamnstaden och lämnat spår i historien - vilket också bidragit till att det än i dag är Sardiniens mest kosmopolitiska stad. Dessutom är Cagliari en av Italiens solsäkraste platser - här kan man kombinera sol & bad, shopping och kultur som t.ex. ett besök på det arkeologiska museet. Missa inte heller den sardiska vinprovningen. 

Dag 6, söndag: Orgosolo - den bemålade staden

I dag lämnar vi södra Sardinien för att ta oss till den nordöstra delen. Vi passerar Barbagiaregionen vars isolerade byar länge hade starkt självstyre och förr förknippades med rövare och banditer. Motviljan mot en utomstående styrande makt lever kvar och i Orgosolo, som vi besöker på vägen, kan man se väggmålningar som kräver sardisk självständighet, men också motiv från vardagslivet. Över hundra fantastiska muralmålningar trängs i den bemålade staden. Vi fortsätter sedan till Olbia och återser Hotel Martini.

Dag 7, måndag: Sardiska njutningar

Idag väntar flera härliga sardiska upplevelser och vi utforskar den vackra La Maddalena-arkipelagen med båt. Vi kryssar mellan öarna, gör strandhugg, äter lunch ombord och njuter av de underbara vyerna. På kvällen kan du följa med och äta en genuin middag på landet med lokalproducerade råvaror och traditionella recept.

Dag 8, tisdag: Hemåt efter upplevelser

Vi beger oss till flygplatsen och efter ett par timmar i luften landar vi snart på hemmaplan, fyllda av härliga minnen från vårt sardiska äventyr. 

Läs mer om resan här.

Sista minuten
4/10Spansk vinresa från Arlandafrån 9 695:-
4/10Spansk vinresa från Kastrupfrån 9 495:-
6/10Berlin Weekendfrån 3 595:-
6/10Stettin Weekend Radisson Blu Hotel Szczecinfrån 3 595:-
6/10Rom från Arlandafrån 8 095:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö