Skip to main content

Australien ✈

FLYGRESA - Australien & Nya Zeeland - 21 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

Australien - En fulländad resa till landet ”Down Under”

Förverkliga drömmen om stora upplevelser under en resa till Australien. Bocka av flera av Unescos världsarv och upptäck mångfalden i aboriginernas förlovade land. Denna resa tar oss via Melbourne, Great Ocean Road, Kangaroo Island, Adelaide och vindistrikten till Alice Springs i Outback och heliga Ayers Rock vidare mot Sydney för att avsluta i tropiska Cairns och Stora barriärrevet. Ett genuint äventyr och en resa för livet!
 

Rundresan i korthet

Dag 1-2:  Skandinavien - Melbourne
Dag 3-5:  Melbourne
Dag 6:  Melbourne - Mount Gambier
Dag 7: 
Mount Gambier - Kangaroo Island
Dag 8
Kangaroo Island - Adelaide
Dag 9-10: 
Adelaide
Dag 11:  Adelaide - flyg till Alice Springs
Dag 12: 
Alice Springs - Ayers Rock
Dag 13: 
Ayers Rock - flyg till Sydney
Dag 14-15: 
Sydney
Dag 16:  Sydney - flyg till Cairns
Dag 17-19:  Cairns
Dag 20-21: Cairns - Skandinavien


Utöver nedanstående datum kommer resan även att genomföras 2021 den 12/3.
Dessa datum blir möjliga att boka när vi erhållit flygstolarna.

Höjdpunkter på resan!
 • Melbourne & Adelaide
 • Explorer's Way & Great Ocean Road
 • Kangaroo Island
 • Outback med Alice Springs & Ayers Rock
 • Sydney
 • Stora barriärrevet

   

Dagsprogram

Dag 1-2: På väg mot ”Down under”

Flyg till Melbourne: Flygen lyfter mot Singapore där vi landar nästa dag. Här väntar flighten till Australien och på kvällen landar vi i Melbourne. På flygplatsen väntar guide och transferbuss för transport till fräscha Ibis Hotel & Apartments i centrum.

Dag 3-5: Melbourne i Victoria

Melbourne: Vi inleder med Australiens näst största stad. Med sina ca 4,5 miljoner invånare var Melbourne fram till 1927 Australiens huvudstad men de två konkurrerande storstäderna Sydney och Melbourne gjorde att man utsåg en ny huvudstad när federationen bildades, mittemellan de två giganterna, och valet föll på Canberra. Melbourne grundades 1835 vid floden Yarra och är huvudstad i delstaten Victoria. Alltjämt flyter Yarra genom staden och den gamla kolonialstaden är överskådlig och det är lätt att hitta i Melbourne. Staden är omtalad för sina trädgårdar, restauranger, kaféer och marknader, arkader och shoppingstråk, gallerier och sin avslappnade och eleganta charm. I dag är staden bebodd av människor från världens alla hörn vilket ger en härlig kosmopolitisk känsla.

Vi gör en orienterande rundtur med sevärdheter och stadsdelar som St Kilda, Fitzroyträdgården, South Yarra, Toorak och Brighton. Vi får också gott om tid att på egen hand utforska Melbourne. Staden har världens största spårvägssystem vilket gör det både enkelt och effektivt att ta sig fram samtidigt som man får kontakt med det lokala livet. Om du vill uppleva något utöver det vanliga har du under den ena eftermiddagen och kvällen möjlighet att följa med på ett extra arrangemang till Phillip Island och pingvinparaden (läs mer under Extra arrangemang).

Dag 6: The Great Ocean Road

Melbourne - Mount Gambier: Efter frukost inleder vi en etapp som under två dagar tar oss längs en av världens vackraste och mest omtalade vägar, kustvägen från Melbourne till Adelaide. Vi inleder med den berömda vägen The Great Ocean Road. Denna sträcker sig officiellt mellan Torquay och Allansford och byggdes av hemvändande soldater efter första världskriget som en hyllning till de som ej återvände. Detta gör att vägen räknas som världens största krigsmonument. Under dagen gör vi flera stopp längs denna sceniska vägsträcka. Port Campbell National Park är världsberömd för sin extraordinära samling av vågformade bergformationer och De tolv apostlarna, en kalkstensformation utöver det vanliga. Vi besöker Otway Ranges National Park, Lorne och Apollo Bay innan färden går norrut mot Allansford där spektakulära The Great Ocean Road tar slut. Vidare längs kusten når vi dagens slutmål Mount Gambier, ca 55 mil. Stadens anor går tillbaka till mitten av 1800-talet och vi befinner oss i ett vulkaniskt landskap. I en av dessa vulkaner har det i den gamla kratern bildats en sjö. Vi tittar närmare på detta fenomen som blivit känt som ”Blue Lake” eftersom vattnet blir klarblått under sommarmånaderna. Färgen är ett resultat av kombinationen av solen och kalkstensbergarten som dominerar området. Övernattar gör vi på Quality Inn Presidental Motel.

Dag 7: Vackra Explorer’s Way

Mount Gambier - Kangaroo Island: I dag färdas vi norrut längs den omtalade Explorer’s Way. Här färdas vi genom ett magiskt landskap och gör strandhugg från landsidan. Vi besöker den historiska badorten Robe som erbjuder ett överdåd av fisk och skaldjur, lokala viner, en vacker strandpromenad, pubar, kaféer och trendiga konstgallerier. Efter en minnesvärd och intressant resa längs den australiska kusten når vi hamnstaden Cape Jervis och färjeläget. Efter en kort seglats landstiger vi i Penneshaw på Kangaroo Island. Vi checkar in på Kangaroo Island Seafront Motel, på ön med utsikt över havet, och äter middag tillsammans, ca 55 mil.

Dag 8: Kangaroo Island

Kangaroo Island - Adelaide: Nu ska vi upptäcka Australiens tredje största ö, Kangaroo Island. Det mesta av ön utgörs i dag av nationalparker med ett unikt djurliv och enastående natur. Under dagen får vi ta del av öns höjdpunkter som Admirals Arch, Hanson Bay Wildlife Sanctuary, enastående klippformationer längs kusten och en strandtur på Seal Bay. Djurlivet är speciellt med bland annat jättekänguru, pungräv, kortnäbbad myrpiggsvin, nyzeeländsk pälssäl och den utrotningshotade glanssotkakaduan men i dag finns här även av människan inplanterade djur som koalan. Det blir garanterat en spännande dag i djurens och naturens tecken. På kvällen tar vi färjan från Penneshaw och åter på fastlandet är det inte långt till Adelaide och uppskattade Holiday Inn Express Hotel City Centre, ca 13 mil.

Dag 9-10: Adelaide, Cleland Wildlife Park & Barossa Valley

Adelaide: Nu har vi två dagar framför oss i Adelaide och efter frukost inleder vi med en rundtur. Staden grundades 1836 av nybyggare som insåg klimatfördelarna med varma somrar och milda vintrar där temperaturen sällan understiger 15 grader. Staden har gjort sig ett namn genom de många festivalerna, mat, vin och de långa vidsträckta stränderna. Vi inleder stadsrundturen i centrum med boulevarderna North Terrace och King William Street. Vi ser bland annat stadens kulturella centrum, de många frodiga trädgårdarna och självklart strosar vi på strandpromenaden i Glenelg. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Adelaide.

Andra dagen beger vi oss en liten bit utanför Adelaide för att komma nära djur och natur samt prova välsmakande vin. Vi inleder med Cleland Wildlife Park som ligger i ett naturligt bushland i vad som kallas Adelaide Hills. Närheten till djuren är påtaglig och självklart ser vi både känguru och koala under vårt besök men även många andra djur. Vi fortsätter sedan norr om Adelaide till välrenommerade och välkända Barossa Valley, berömd över hela världen som en av Australiens ledande vinregioner. Här finns fler än 60 vingårdar, från små lokala gårdar till internationellt erkända vinmakare. Vi färdas genom den vackra vindalen och passar på att besöka berömda Jacob's Creek Winery för en rundtur och provsmakning. Resan fortsätter sedan till Chateau Tanunda för ännu en vinprovning innan vi besöker den historiska byn Tanunda. Med sina blott drygt 4 500 invånare har den en lång historia bakom sig och ett starkt tyskt arv som vi får höra berättas om. Efter en dag fylld av djur, natur, vin och lite historia återvänder vi till Adelaide.

Dag 11: Mot Australiens Outback

Adelaide - Alice Springs: Vi lämnar den sydöstra kusten för de centrala delarna av Australien. Vi tar flyget från Adelaide till Alice Springs som ligger som en centralpunkt i Australien och härifrån är det ungefär lika långt till Darwin i norr som till Adelaide i söder. Staden omnämns ofta som Porten till det röda landet. Vid ankomst gör vi en stadsrundtur och självklart besöker vi Royal Flying Doctor Service of Australia, en av världens största och mest omfattande organisationer när det gäller service inom medicin och läkarvård. Den ideella organisationen tillhandahåller vård till människor som inte kan komma till läkare eller sjukhus på grund av de stora avstånden. Efter rundturen checkar vi in på bekväma Mercure Resort Hotel. Kanske lockas du av ett dopp i hotellets trevliga pool?

Dag 12: Ayers Rock & Kata Tjuta

Alice Springs - Ayers Rock: Efter frukost väntar en intressant dag i Uluru-Kata Tjuta National Park och spännande upplevelser i the Australian Outback. På vägen gör vi ett besök på en kamelfarm vilka är vanligt förekommande i området. Vyerna som möter oss under dagen blir nästan som en liten filmupplevelse tack vare alla de filmer som spelats in i denna unika australiska miljö med den röda sanden i kontrast mot den gröna buskvegetationen och de enorma vidsträckta ytorna. Vi gör fotostopp vid Mount Connor, den klassiska klippan med sin flata topp. I dessa trakter finns inga bosättningar, bara ett ensamt dramatiskt berg och ett omgivande kargt landskap. Innan förmiddagen är över har vi dessutom hunnit med den märkliga saltsjön Lake Amadeus, 160 km lång och 35 km bred vid högt vattenstånd men vid torrperioder finns det inget vatten alls. Då återstår bara en vit yta av salt. Eftermiddagen ägnar vi åt Kata Tjuta, även kallat the Olgas. Detta är en mäktig bergsformation inte långt ifrån Uluru där vi har möjlighet att vandra och upptäcka bushen. Känslan av att verkligen befinna sig Outback Australia blir garanterat påtaglig. Sen eftermiddag styr vi mot det mest berömda i denna del av Australien, Uluru. Detta är det ursprungliga namnet som aboriginerna gav åt den för urbefolkningen heliga klippan. Det finns en anledning att spara detta till tidig kväll för nu kommer vi att uppleva något som många drömmer om, solnedgången över Ayers Rock med mousserande vin och tilltugg. Att i text beskriva detta är omöjligt, det måste upplevas på plats! Efter detta skådespel styr vi mot genuina Outback Pioneer Hotel i den lilla orten Yulara, ca 65 mil, mitt ute i den australiska bushen med utsikt över Ayers Rock. Efter att vi checkat in väntar en grillkväll där vi själva får tillaga maten över öppen eld, precis som det ska vara i bushen.

Dag 13: Från gryning vid Ayers Rock till skymning i Sydney

Ayers Rock - Sydney: I arla morgonstund lämnar vi hotellet för att uppleva den lika berömda soluppgången över Ayers Rock. Det kommer att vara väl värt den tidiga uppstigningen! Efter denna höjdpunkt serveras frukost på Ininti Café där vi passar på att besöka kulturcentret innan vi får möjlighet att promenera vid foten av Ayers Rock. Många hävdar att man i de här omgivningarna och genom de fantastiska vyerna får själslig ro och verkligen inser naturens mäktighet.

Överväldigade av de senaste dygnens intryck lämnar vi centrala Australien för ytterligare upplevelser i söder. Via inrikesflyg förflyttar vi oss till Sydney och väl framme skjutsas vi till centralt belägna Travelodge Hotel Wyndyard där vi stannar under de kommande tre nätterna. Kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 14-15: Mäktiga Sydney

Sydney: Huvudstaden i delstaten New South Wales är också den största staden i Australien. Det var här som den första brittiska kolonin i Australien grundades 1788 i Sydney Cove av Arthur Phillip, kommendör i First Fleet, en straffkoloni. Staden är byggd på kullarna som omger Port Jackson, allmänt känd som Sydney Harbour, där det berömda operahuset och Sydney Harbour Bridge har blivit världsberömda. Staden är omgiven av nationalparker och utmed kusten återfinns spektakulära vikar, floder och stränder som berömda Bondi Beach och Manly Beach. I staden finns många kända parker, bland annat Hyde Park och Royal Botanic Garden väl värda ett besök. Under vår stadsrundtur får vi en utmärkt introduktion till Sydney och bekantar oss snabbt med de stora sevärdheterna samtidigt som vi får höra om kolonialhistoria, enastående arkitektur, frodiga parker och det dagliga livet.

Andra dagen i Sydney spenderar var och en på egen hand. Kanske lockar botaniska trädgården, Taronga Zoo, operahuset eller en båttur i Sydney Harbour? Du kan även följa med på ett extra arrangemang till Ku-ring-gai Chase National Park (läs mer under Extra arrangemang).

Dag 16: Cairns & Queensland

Sydney - Cairns: Vi tar oss till flygplatsen och via inrikesflyget når vi Cairns, Queensland i nordöstra Australien. Väl framme väntar buss som tar oss till härliga Hotel Grand Chancellor i Palm Cove norr om Cairns för de kommande fyra nätterna. Dags att borsta av sig resdammet och förbereda sig på havets magiska under! Här väntar Stora barriärrevet, regnskog och mycket mer.

Dag 17-19: Stora barriärrevet & regnskog

Cairns: Nu har vi tre dagar framför oss vid Stillahavskusten och vi inleder med den av Unesco världsarvslistade regnskogen i norra Queensland, the Wet Tropics vilken Barron Gorge National Park är en del av. Regnskogen är en av världens äldsta och har ett otroligt omfång av växter och djur. 1 200 arter av växter, 800 olika regnskogsträd, spektakulära orkidéer, exotiska palmer och hundratals unika djurarter bor i denna frodigt gröna värld. Här lever alla våra sinnen upp av dofter och det dova ljudet av djurens läten i den täta regnskogen. I detta paradis ligger orten Kuranda som blir dagens mål på ett speciellt sätt. Vi färdas med gondol i luften genom regnskogen och får uppleva makalösa vyer av djup regnskog, häftiga bergsformationer och spektakulära vattenfall. Väl i Kuranda får vi ta del av ursprungsbefolkningens dagliga liv och traditioner. Returen sker via en spektakulär tågresa till basstationen. Detta är en regnskogsutflykt med annorlunda och perfekt arrangerade transportsätt som ger natur, djur, möten med lokalbefolkningen och en härlig tropisk känsla från en av världens äldsta regnskogar.

Andra dagen hägrar en härlig dag på havet med Stora barriärrevet. Packa lätt klädsel för dagen går i vattnets och värmens tecken. I hamnen bordar vi ett fartyg som tar oss ut på en minnesvärd heldagsseglats vid Stora barriärrevet. Målet är den grunda lagunen Michaelmas Cay som erbjuder vita korallsandstränder och är ett perfekt ställe för snorkling i lugnt vatten. Vi njuter av havets verkliga mirakel med korallrev, färgglada fiskar och äter en tropisk lunchbuffé mittemellan havet, solen och snorklingsäventyren.

En dag är vikt för egna äventyr i tropiska Palm Cove. Passa på och njut!

Dag 20: Goodbye Australia

Flyg från Cairns: Det stora äventyret är nästan till ända och vi samlar ihop bagage, bilder och intryck. Transferbussen kör oss till flygplatsen och vi inleder hemresan via Singapore för mellanlandning och byte av flyg.

Dag 21: Hemkomst Skandinavien

Hemkomst till Skandinavien: Så småningom landar vi åter i Skandinavien fyllda av starka intryck, nya vänner och oförglömliga minnen för livet!

Extra arrangemang

 

UTFLYKTSPAKET
Pris 2 060:-
(ordinarie pris 2 290:-)

Upplev mer! Beställ utflyktspaketet senast 1 månad före din resa, förutom rabatt får du poäng i Poängjakten.

Om du ej bokar utflyktspaketet måste de enstaka utflykterna du väljer att deltaga i förbokas minst 1 månad före avresa.


Phillip Island & pingvinparaden

Phillip Island är berömd för sitt unika djurliv och i synnerhet de små pingvinerna som huserar här. Vi besöker under eftermiddagen det stora naturområdet beläget knappt 15 mil söder om Melbourne. Varje dag vid solnedgången blir det livligt värre, då återvänder nämligen de små pingvinerna till ön efter en dag till havs. Det är intressant att beskåda detta fenomen som i folkmun kommit att kallas för the Penguin Parade, pingvinparaden. De små liven vaggar över stranden upp till sina bon i sanddynerna och det är en härlig upplevelse att få ta del av.
Pris ca 1 495:-

Ku-ring-gai Chase National Park  & Manly Ferry

Ett par mil norr om Sydney breder Ku-ring-gai Chase National Park ut sig. Parken är frodigt grön och full av aboriginsk historia. Vi njuter av naturen och imponeras av vyerna innan vi fortsätter till semester- och surfsamhället Manly. Huvudstråket kallas The Corso och vi får tid för egna strövtåg. Kanske lockar ett dopp eller lunch på stranden? På eftermiddagen går vi ombord på den ikoniska Manly Ferry för att ta oss tillbaka till Sydney vattenvägen. Den ungefär halvtimmeslånga seglatsen är en upplevelse som bjuder på imponerande vyer över stadens stora sevärdheter - Sydney Harbour, det berömda operahuset och Sydney Harbour Bridge. En dag med många härliga vyer!
Pris ca 795:-

Bra att veta

Visum
För svenska medborgare krävs visum för att resa till Australien. Du ansvarar för och ansöker själv ditt visum. Ett elektroniskt visum eVisitor (subclass 651) är kostnadsfritt och du ansöker via https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651. Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa. För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Tullregler
Australien tillämpar ett strikt förbud mot införsel av frukt, grönsaker, frön, nötter, färsk mat med mera. Inför ankomsten fyller du i ett formulär gällande produkter av detta slag. I samband med passerandet av tullgräns, sker en rigorös kontroll.

Fysisk form & hälsokrav
Du måste kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (ex. rullator eller rullstol). Våra resor är generellt ej lämpade för rörelsehindrade. Genomsnittlig god fysisk form krävs. Som resenär måste man kunna gå till och från sevärdheter, ibland i otillgänglig miljö på ojämnt underlag, på egen hand samt ta sig ombord på bussar, tåg och båtar.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Språk: Engelska.
Klimat: Ta reda på vilken väderlek som råder på resmålet innan avresa. Väderprognoser hittar du bland annat på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Årstiderna i Australien är de motsatta jämfört med det norra halvklotet. Eftersom Australien är en kontinent är det stora lokala variationer i klimatet.
Tid: Beroende på var i Australien man befinner sig och om Sverige har sommar- eller vintertid varierar det mellan svensk tid +6 timmar och +10 timmar).
Valuta: Australiska dollar (AUD). Du kan växla pengar hemma eller ta ut i bankomater på plats i Australien.
Kreditkort: Kreditkort kan användas som betalningsmedel i de flesta större butiker oc hpå restauranger. Uttagsautomater för internationella kreditkort finns i städerna i ungefär samma utsträckning som hemma.
Elektricitet: 220V/240V, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till Melbourne, Adelaide - Alice Springs, Ayers Rock - Sydney, 
  Sydney - Cairns samt Cairns - Skandinavien
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under de internationella långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande och/eller svensktalande lokalguide
 • 18 övernattningar i dubbelrum
 • 18 frukostar (dag 3 - 20)
 • 2 luncher (dag 8 och 18)
 • 2 middagar (dag 7 och 12)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda, Landvetter eller Gardermoen.

Enkelrumstillägg från 10 995:-

Kända hotelländringar

Avresa 30/10 bor vi på Aurora Ozone Hotel i Kingscote på Kangaroo Island dag 7-8 och på Desert Gardens Hotel i Ayers Rock dag 12-13.

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö