Skip to main content

USA – Upplevelser i svenskbygden ✈

FLYGRESA - Nordamerika - 14 dagar

 

På grund av rådande omständigheter och osäkerheten till följd av Covid-19 har vi valt att under 2021 pausa vårt utomeuropeiska reseutbud. Resorna kommer att komma tillbaka i vårt program, fast först när situationen i världen stabiliserats.

USA -
Upplevelser i svenskbygden

Följ med Scandorama på en unik drömresa till USA. Svenskbygderna i Amerika är en odyssé i Vilhelm Mobergs fotspår genom områden som odödliggjordes tack vare Karl-Oskars strävanden och äventyr. Under 14 dagar upplever vi det land som utvandrarna mötte efter sin mödosamma resa över Atlanten. Spåren från de svenska immigranterna är många och berättelserna lever vidare genom alla de svenskättlingar som i dag stolt hedrar minnena av sina förfäder som vågade ta steget mot en bättre framtid för sig och de sina.

Denna fantastiska resa förenar kultur och historia med besök vid flera storslagna sevärdheter som Niagarafallen och historiska platser som Gettysburg. En smakfull kombination med imponerande städer som New York, Washington DC, Detroit, Chicago och Minneapolis. Längs resvägen upptäcker vi charmiga Amish land och samhällen med svenskanknytning.
 

Klicka här för att ansöka om ESTA-visum »
 

7 gäster ger medelbetyg 4,6 av 5

★ ★ ★ ★ ★

Rundresan i korthet

Dag 1:  Skandinavien - New York
Dag 2:  New York
Dag 3:  New York - Philadelphia - Washington DC
Dag 4:  Washington DC
Dag 5:  Washington DC - Gettysburg - Amish land - Williamsport
Dag 6:  Williamsport - Finger Lakes - Niagara Falls
Dag 7Niagara Falls - Detroit
Dag 8:  Detroit - Chicago
Dag 9:  Chicago
Dag 10:  Chicago - Rockford
Dag 11:  Rockford - Minneapolis
Dag 12:  Mobergleden - Lindstrom - Nya Duvemåla
Dag 13-14: Minneapolis - Skandinavien

Höjdpunkter på resan!
 • Storstadspuls i New York
 • Huvudstaden Washington DC
 • Svenskstaden Rockford
 • Vilhelm Mobergs Minneapolis
 • Lindstrom & Nya Duvemåla
   

Dagsprogram

Dag 1: Mot äventyret ”over there”

Flyg till New York: Vi lämnar Skandinavien med siktet inställt på New York där vi landar efter en mellanlandning med byte av flyg. Vår transferbuss hämtar oss på flygplatsen och kör oss till moderna Cambria Hotel & Suites Chelsea, centralt beläget på Manhattan, med shopping, sevärdheter, restauranger och caféer på bekvämt promenadavstånd. Här kommer du definitivt känna New Yorks storstadspuls under inledningen av resan.

Dag 2: ”The Big Apple” ligger för våra fötter

New York: I dag upptäcker vi det bästa av denna världsmetropol. Vi koncentrerar oss på Manhattan som är den äldsta av New Yorks fem stadsdelar. Det finns otroligt mycket att se och uppleva och under vår stadsrundtur får du se många av stadens landmärken och berömda monument, bland annat Rockefeller Center, Wall Street, Chinatown, SoHo och Greenwich Village. Allt under ledning av en svensktalande lokalguide sedan decennier bosatt i området. Även om det är första gången du är här kommer du känna igen mycket från filmens värld och nu får du ta del av allt i verkligheten. Världens huvudstad bjuder på allt du kan önska dig, och lite till!

Dag 3: Självständighetens Philadelphia

New York - Washington DC: Vi lämnar New York och sätter kurs mot Philadelphia, en av USA:s äldsta och mest betydelsefulla städer historiskt sett. Det var nämligen här som den amerikanska självständighetsförklaringen undertecknades den 4 juli 1776. Vi guidas genom staden där USA grundades innan vi fortsätter mot vårt slutmål för dagen, landets huvudstad Washington DC, och moderna Residence Inn Hotel Capitol Hill/Navy Yard, ca 39 mil.

Dag 4: Stolta huvudstaden Washington DC

Washington DC: Amerikas stolta huvudstad byggdes med syftet att bli just huvudstad och är full av pampiga monument, ståtliga byggnader och grönskande parker. På vår innehållsrika stadsrundtur får vi stifta bekantskap med stora sevärdheter som Vita huset, Capitolium och Washingtonmonumentet. En utmärkt introduktion till staden och du får flera tips inför den lediga eftermiddagen.

Dag 5: Gettysburg, Amish & Appalacherna

Washington DC - Williamsport: I dag fortsätter vår resa mot historisk mark. I Gettysburg får vi en guidad tur i den nationella militärparken och vi besöker slagfältet från det amerikanska inbördeskriget. Färden fortsätter mot ett samhälle som domineras av Amishbefolkning. Här äter vi en god lunch på en typisk Amishrestaurang och vi får lära oss mer om människorna och deras levnadssätt. Vår resa fortsätter över Appalacherna och längs floden Susquehanna som bjuder på vackra naturscenerier innan vi når Williamsport, ca 34 mil, och bekväma Residence Inn Hotel, vår hemvist kommande natt.

Dag 6: Fingersjöarna & Niagarafallen

Williamsport - Niagara Falls: Väl utsövda och fulla av energi väntar oss i dag ännu mäktigare upplevelser. Från Williamsport åker vi norrut via Finger Lakes, de fem avlånga sjöarna, för ett besök på en lokal vingård med vinprovning innan vi når dagens höjdpunkt, de spektakulära Niagarafallen, som vi kommer riktigt nära under en magisk båttur ombord på Hornblower. De tre fallen American Falls, Bridal Veil Falls och Horseshoe Falls är obeskrivligt vackra och besöket blir ett minne för livet. Övernattar gör vi på Radisson Hotel & Suites Fallsview i Niagara Falls på den kanadensiska sidan med promenadavstånd till de kända hästskofallen, ca 43 mil.

Dag 7: Forna bilmetropolen Detroit

Niagara Falls - Detroit: Vi åker västerut mot den forna bilmetropolen Detroit i Michigan, ca 38 mil. Här ligger landets största museum, tillägnat Henry Ford, industrimagnaten som gett namn åt det kända bilmärket. Det är ett museum med stort fokus på uppfinningar och här visas flera intressanta utställningar som berättar om teknologins utveckling. Här missar vi inte den stora samling av bilar som Henry Ford samlade på sig i början av förra seklet. I teknologins tecken åker vi naturligtvis också med den monorail, balkbana, som blivit en självklar del av Detroits stadsbild varifrån vi får en utmärkt överblick över staden. Framåt kvällen checkar vi in på centralt belägna Hotel Indigo Downtown.

Dag 8: Mångfacetterade Chicago

Detroit - Chicago: På vår väg mot Illinois huvudstad Chicago passerar vi städer som Jackson och Battle Creek innan vi når den stolta och utpräglade invandrarstaden Chicago, vid södra delen av Lake Michigan, ca 46 mil. Här stannar vi två nätter på välrenommerade Hyatt Place Hotel River North med perfekt läge för att utforska USA:s tredje största stad. Numera förknippas stadens namn starkt med den tidigare amerikanska presidenten Barack Obama då han tillbringat en stor del av sitt vuxna liv i staden. Här finns inte särskilt många gamla byggnader då de flesta förstördes i den stora branden 1871, istället finns här många moderna byggnader som John Hancock Center och Nordamerikas näst högsta byggnad, Willis Tower. Chicago är också känt för att världens första skyskrapa byggdes här. Denna spännande stad var en gång i tiden världens näst största svenskstad efter Stockholm. Chicago var under lång tid det största immigrantcentret för svenskar och man brukar även säga att det var de som byggde staden. Chicago har många stadsdelar, bland annat Andersonville som en gång var fylld med svenska invandrare, men även Chinatown och Little Italy. Staden är också för evigt förknippad med det gangstervälde som härjade i staden under den första hälften av 1920-talet. För den musikintresserade är Chicago ett riktigt mecka och staden räknas som bluesens hemvist.

Dag 9: Arkitektonisk båttur

Chicago: Efter frukost passar vi på att åka på en båttur bland alla fantastiska arkitektoniska mästerverk och får ett annat perspektiv på staden. Att uppleva skylinen från sjösidan är ett måste! Passa på att botanisera i denna världsstad under den lediga eftermiddagen och kvällen. Restaurang-, shopping- liksom nöjesutbudet är närmast obegränsat. Kanske ett besök på den anrika klubben House of Blues lockar?

Dag 10: Västerut mot Rockford

Chicago - Rockford: I dag reser vi vidare mot Rockford, ca 15 mil, en stad där mycket fortfarande är svenskt. Vi besöker Erlandermuseet i huset som byggdes 1871 till John Erlander och hans familj efter att de slagit sig ner i Rockford efter utvandringen från Sverige. Här får vi lära oss mer om den svenska immigrationen till norra Illinois och Rockfords svenska arv. Man kan fortfarande se gamla möbelfabriker med svenska namn i Rockford. Svenskarna var erkänt duktiga hantverkare och många av dem startade möbelproduktion. Vi besöker också Midway Village som bäst kan beskrivas som Rockfords Skansen med många svenska inslag. Vi äter en trevlig lunch tillsammans på svenskklingande Stockholm Inn, en restaurang som många svenskättlingar boende i staden ofta besöker. Övernattar gör vi på välskötta Fairfield Inn & Suites Hotel i Rockford.

Dag 11: Mississippifloden & Minneapolis

Rockford - Minneapolis: Efter frukost fortsätter resan norrut genom den nordamerikanska landsbygden mot Mississippifloden, USA:s näst längsta flod. Vi åker genom ett kuperat jordbrukslandskap, passerar samhällen som Madison och La Crosse med siktet inställt på Minneapolis i Minnesota, ca 56 mil, den stad som starkast förknippas med begreppet svenskbygd. Svenskminnena är många och staden är en utmärkt utgångspunkt för att utforska de omgivande samhällena med svenskanknytning. Minneapolis är en vacker stad och vi bekantar oss med några av stadens sevärdheter under en inledande rundtur. Resans två sista nätter övernattar vi på Country Inn Hotel med utmärkt läge nära ett av USAs största shoppingcentrum, Mall of America i Bloomington utanför Minneapolis. Här får den shoppingintresserade sitt lystmäte och här ges alla möjligheter att fynda.

Dag 12: Mobergleden & Karl-Oskarbygden

Minneapolis: Under den sista heldagen i USA följer vi Mobergleden till Karl-Oskarbygden. I Chisago City missar vi inte Mobergstatyn och i Lindstrom återfinns statyn över Karl Oskar och Kristina. Vi ser också stadens vattentorn som är utformat som en svensk kaffekittel. Vi besöker den svenska kyrkan i Center City innan vi når Nya Duvemåla, en replika över Karl-Oskars nya hem, och inte långt därifrån kyrkogården där Moberg begravde Karl-Oskar och Kristina. Det blir också en vacker båttur med hjulångare på St. Croixfloden vid Taylors Falls, som här utgör gränsen mellan delstaterna Minnesota och Wisconsin. En perfekt avslutning på vår resa i utvandrarnas fotspår!

Dag 13: Många upplevelser rikare  

Flyg från Minneapolis: Efter en innehållsrik och minnesvärd rundresa i svenskättlingarnas fotspår är det dags för hemresa. Kanske hinner vi med ytterligare lite shopping innan vi åker till flygplatsen. Vi flyger från Minneapolis med mellanlandning för byte av flyg.  

Dag 14: Tillbaka till verkligheten

Landar i Skandinavien: Vi landar i Skandinavien, fyllda av upplevelser och med minnen för livet. På återseende!

Resenärsbetyg

7 personer ger den här resan medelbetyget 4,6 av 5

★ ★ ★ ★ ★

av

★ ★ ★ ★ ★

En fantastiskt intressant och upplevelserik resa. Riktigt bra hotell under hela resan. Suveräna reseledare som var ordentligt pålästa och väldigt trevliga. Detta är en resa som varmt kan rekommenderas!!

av

★ ★ ★ ★

Bra flygresa via Island , centralt hotell i New York och mycket bra svensk guide där, intressanta guidning i Washington mfl platser, överlag bra hotell med centralt läge. Tyvärr dåligt väder de sista tre dagarna.

av

★ ★ ★ ★

Bra reseledare,fina hotell,toppenväder som ett extra plus! Kan varmt rekommendera denna resa!!

av

★ ★ ★ ★

Innehållsrik,upplevelserik,rolig, lärorik,trevlig.

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastiskt bra välplanerad resa. Kunniga guider. Enda negativa är att vi inte kunde resa från Oslo.14 mil bort utan 40 mil till Arlanda .

av

★ ★ ★ ★ ★

Fantastiska upplevelser Engagerade och kunniga guider. En riktig livsnjutarresa. Härliga medresenärer. Fick med allt jag önskade mig och mer därtill. Toppenresa som varmt rekommenderas.

av

★ ★ ★ ★ ★

Ett snabbt beslut, ledde till en mycket minnesvärd resa, så mycket historia och så många upplevelser . Vi hade förmånen att ha fantastiska guider, Carina och alla de inhemska guiderna var verkligen proffsiga.Resan rekommenderas varmt!

 

Klicka här för att lämna omdöme på din resa »

 

Bra att veta

Visum
Svenska och norska medborgare kan resa till USA som turister under högst 90 dagar med ett förenklat visum, ESTA (Electronic System for Travel Authorization) enligt det så kallade Visa Waiver Programme (VWP). Samtliga resenärer ansöker själva om ESTA - inresetillstånd.

Ansökan görs genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär. För detta betalas en avgift på 14 USD. Du ansöker på internet genom ESTA på adress: https://esta.cbp.dhs.gov. Ansökan kan göras hur tidigt som helst, men senast 72 timmar före avresan till USA. I de flesta fall får man svar inom ett par minuter. Ansökan på ESTA:s webbplats kan göras på svenska. Om du saknar ansökan/tillstånd genom ESTA kan du bli vägrad inresa till USA.

OBS! Amerikanska myndigheter har beslutat att införa speciella regler för dem som besökt Iran, Irak, Syrien, Sudan, Somalia, Jemen och Libyen efter 1 mars 2011 liksom för den som är medborgare i något av dessa länder. Reglerna innebär att man inte längre omfattas av Visa Waiver Programme (VWP) och måste därför ansöka om visum på den amerikanska ambassaden.

Vid oklarheter eller frågor om inresetillstånd eller visum, vänligen kontakta amerikanska ambassaden/konsulatet. USA:s ambassad har telefonnummer 08-783 53 00. Information kan också hämtas på www.usemb.se.

Passet måste vara maskinläsbart och giltigt under hela resans vistelse. Är passet inte maskinläsbart måste ett amerikanskt visum införskaffas före avresa. Resenärer av annan nationalitet än svensk bör kontrollera vad som gäller med amerikanska ambassaden alternativt sin egen myndighet. Vid inresa fotograferas alla och fingeravtryck registreras av immigrationsmyndigheten.

Före avresa måste vi samla in olika delar av dina personuppgifter. API (Advance Passenger Information) är information som krävs av amerikanska myndigheter om samtliga personer som reser till och från landet. Flygbolagen är bundna att enligt lag överföra API/APIS information innan avresa. Denna information skickar du till oss snarast möjligt genom att fylla i online-formuläret scandorama.se/inreseinformation . Det är resenärens ansvar att lämna korrekt information annars kan ombordstigning på planet nekas och det är viktigt att uppgifterna överensstämmer exakt med uppgifterna i passet.

Det är viktigt att man kommer i god tid till flygplatsen men även till avgångsgaten. Passagerare kan bli ombedda att sätta på medtagen elektronisk utrustning vid gaten för att visa att den fungerar normalt. Därför ska surfplattor, datorer och telefoner som ska tas med ha tillräckligt med batteri.

För övriga nationaliteter rekommenderar vi att ta kontakt med det aktuella landets ambassad för att klargöra om visum krävs.

Tips för ESTA-ansökan:
Namn:
Har du flera efternamn ska dessa fyllas i, eftersom flygbokningen är bokad så. Alla efternamn måste stå med i flygbokningen.

Specialtecken: Skriv aldrig in några Å, Ä, Ö i varken namn eller i adress utan ersätt dessa med A eller O.

Flygnummer: Hittar du på din biljett från Scandorama, mellanlandar du räcker det med flygnumret för den sista sträckan som landar i USA.

Adress i USA: Detta gäller endast det första boendet i USA. Adressen till hotellet hittar du på Scandoramas hemsida under beskrivningen av resan.

Om det är någon fråga du inte förstår, tryck på det lilla frågetecknet på höger sida ovanför rutan för närmare förklaring. På vissa frågor räcker det att skriva UNKNOWN.

Betalning: ESTA ska kosta $14, ca 130 SEK. Om det kostar mer har du gått in på en samlingssida. Det finns flera företag på nätet som tar betalt för att lägga in exakt den informationen som står i ESTA ansökan.

Vaccinationer
Ta kontakt med en Vaccinationscentral för rådfrågning om rekommenderad vaccination då detta ändrar sig kontinuerligt.

Mediciner
Nödvändiga mediciner och andra viktiga saker som du inte klarar dig utan skall tas med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Mediciner ska vara i originalförpackning. För vissa mediciner och sprutor krävs intyg, hör med ditt apotek om du är osäker vad som gäller.

Dricks
Det är i många länder kutym att lämna dricks och som resenär förväntas man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricks, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Av praktiska och kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Generellt brukar det rekommenderas 2-4 USD/EUR per dag till chaufför och 3-5 USD/EUR per dag till lokalguide. Våra guider ger utförligare information på respektive resmål. Dricks till chaufför och lokalguide är inte inkluderat i resans pris.

Övrigt
I de fall då det ej ingår lunch eller middag kommer Scandoramaguiden och den engelsktalande lokalguiden att vara behjälpliga och komma med tips och förslag på restauranger.

Tid: Sverige – 6-7 timmar
Valuta: US-Dollar
Kreditkort: Kort accepteras i stor utsträckning
Elektricitet: 110 volt, adapter behövs.

Information

Allt detta ingår

 • Flygresa till New York samt hem från Minneapolis
 • Flygskatter och flygplatsavgifter
 • Flygplansmåltider under långflygningarna
 • Rundresa med Scandoramaguide
 • Engelsktalande lokalguide
 • 12 övernattningar i dubbelrum
 • 10 frukostar (dag 4 - 13)
 • 3 luncher (dag 5, 10 och 12)
 • Arrangemang enligt program


Tillägg

Det finns möjlighet att boka hotellövernattning dagen före/efter din resa i Malmö alternativt vid Arlanda eller Landvetter.

Enkelrumstillägg från 12 495:-

Frukost ingår inte i resans pris i New York. Hotellen erbjuder som regel inte detta.

Kända hotelländringar

Avresa 6/10 bor vi på Fairfield Inn & Suites Hotel Downtown/River North i Chicago dag 8-10.

Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö