Alsace, Bourgogne & Champagne - franska vinernas ABC med Hemmets Journal

Alsace, Bourgogne & Champagne - Franska vinernas ABC med Hemmets Journal 

En underbar bussresa för livsnjutare och vinintresserade i Frankrikes klassiska vindistrikt. Vitvinslandskapet Alsace med sin spännande historia, de vita storkarna och vinrankorna längs Route des Vins. Klassiska Bourgogne tar över med en symfoni av kvalitetsviner och robust gastronomi. Därefter njuter vi av lyxiga bubblor i romantiska Champagne med Reimskatedralen och bubblornas Épernay. Det franska språket har samma ord för skål och hälsa. Santé!

 

 

 

Snabba fakta!
 • En njutbar resa i behagligt tempo med historiska städer, idylliska miljöer och goda viner.
 • Vinprovning i 5 vindistrikt: Mosel, Alsace, Bourgogne, Chablis & Champagne
 • Gemytligt boende bland vinrankorna i Alsace. Centralt i Beaune & Reims.
   

2021 - Dagsprogram

Dag 1, lördag: Äntligen på väg

Malmö - Wuppertal: Från Öresundsterminalen åker vi genom Danmark till färjeöverfarten Rödby-Puttgarden. Framåt aftonen nalkas middag på Vienna House Easy Hotel i Wuppertal, ca 72 mil.

Dag 2, söndag: Mosel & Alsace

Wuppertal - Andlau: Resan fortsätter söderut och vi tar sikte på småstadsidyllen Cochem vid Moseldalen för lunch och resans första vinprovning. Därefter åker vi vidare till Alsace och den charmiga orten Andlau, omgiven av vinodlingar, där vi bor på Hotel Kastelberg, ca 48 mil.

Dag 3, måndag: Route des Vins

Alsace: Vi bekantar oss med Alsace och dess spännande historia. Landskapet har bytt nationalitet många gånger och här är det vita viner som gäller! Vår utflykt går idag längs Route des Vins med populära Riquewihr och charmerande Colmar samt vinprovning i Andlau hos familjen Wach med mycket prisvärda kvalitetsviner.

Dag 4, tisdag: Besök i Dijon

Andlau - Beaune: Au revoir till Alsace och mot Bourgogne. På vägen besöker vi Bourgognes vackra huvudstad Dijon. Här kan vi passa på att inhandla den berömda senapen. På eftermiddagen anländer vi till charmanta Beaune där vi checkar in på Brit Hotel au Grand Saint Jean, ca 35 mil. På kvällen går vi på stadspromenad i den mysiga gamla staden och avslutar med middag, en äkta Boeuf Bourguignon i sällskap med det berömda vinet.

Dag 5, onsdag: Gudomliga Bourgogne

Bourgogne: Nu ska vi fördjupa oss i sköna Bourgogne, berömt för sina fantastiska viner från Chablis i norr till Beaujolais i söder. Den burgundiska regionen har ett rikt kulturhistoriskt arv med romanska kloster, hertigslott och charmiga byar. På vår utflykt provar vi vin hos en lokal producent och besöker medeltidsjuvelen Hôtel-Dieus med sin fantastiska arkitektur. Vi befinner oss mitt i Côte d'Or, varifrån merparten av Bourgognes mest kända viner kommer.

Dag 6, torsdag: Klassiska Chablis

Beaune - Reims: Med gommar och smaklökar fyllda av ljuvliga minnen lämnar vi A och B och beger oss mot C. Champagne! Vi gör uppehåll i den hyllade vinbyn Chablis där vi äter lunch och provsmakar det förnäma vinet. Torrt och svalt, men friskt som porlande vårbäckar. På eftermiddagen anländer vi till Ibis Styles Hotel Centre Cathédrale i Reims, där de franska kungarna kröntes i den mäktiga katedralen, ca 33 mil. Vår reseledare tar oss med på en stadspromenad med efterföljande middag under aftonen.

Dag 7, fredag: Bubblor i Champagne

Champagne: Frankrikes nordligaste vinregion och den enda platsen i hela världen där man tillverkar champagne! På vår intressanta utflykt stiftar bekantskap med landskapets spännande historia och njuter av de gudabenådade bubblorna.

Dag 8, lördag: Storhertigdömet Luxemburg

Reims - Beckum: På morgonen lämnar vi Champagne. Det blir intressant guidning under dagen och vi stannar till i Luxemburg för lunch. På kvällen når vi Beckum och Hotel Höxberg där en trevlig middag hägrar, ca 57 mil.

Dag 9, söndag: Mot Sverige

Beckum - Malmö: Efter en tysk hotellfrukost beger vi oss mot Sverige igen. Rika på minnen, upplevelser och med nyfunna vänner stannar vi för lunch i norra Tyskland. Vi tar färjan från Puttgarden över till Danmark och återser efter ett par timmar Öresundsbron. Malmö och Öresundsterminalen når vi ca kl 20.00, ca 65 mil.

2021 - Utflykter

Idylliska Cochem & traktens Moselvin

Alldeles vid den historiska vinodlingsfloden ligger idylliska Cochem. Vi promenerar längs de mysiga gatorna i den välkända staden samt äter en god lunch och passar såklart på att prova traktens Moselvin.

Route des Vins

Vi färdas längs ljuvliga Route des Vins. Under dagen stannar vi till i populära Riquewihr och besöker Colmar, Alsaces eget Lilla Venedig. Vi får uppleva vinodlingarna hos familjen Wach i Andlau där det blir vinprovning. Hög kvalitet och mycket prisvärda Alsaceviner!

Promenad & middag i vinstaden Beaune

Vi går på stadspromenad i den berömda vinstaden med ståtlig 1600-talsarkitektur och berömda Hôtel-Dieu. Medeltida korsvirkeshus, kullerstensgator och blomstrande parker. Beaune är som gjord för promenader. Middagen på restaurangen är givetvis Boeuf Bourguignon i bästa sällskap, ett glas Bourgogne.

Hôtel-Dieu & vinprovning

Vi inleder med ett besök på Hospices de Beaune, mer känt som Hôtel-Dieu. Det gamla sjukhuset är känt för sitt vackra tak och den ursprungliga sjukhusbyggnaden, som nu är museum, är ett av landets ståtligaste exempel på fransk 1400-tals arkitektur. Varje år i november håller man en berömd vinauktion för välgörande ändamål i den stora salen. Ett besök på Hôtel-Dieu är ett måste! Det blir även vinprovning hos en lokal producent.

Vinprovning i Chablis

I norra Bourgogne stannar vi till i berömda Chablis och tar reda på varför den gröna chardonnaydruvan trivs så ypperligt här. Mineralstinna och torra eller smöriga och smakrika? Det är världsklass på de vita vinerna. Vi gör en vinprovning och äter en lättare lunch.

Kungakröningarnas Reims

En guidad stadspromenad i champagnehusens Reims. Här ligger några av regionens stora chateaux; Pommery, Mumm, Tattinger och Veuve Clicquot, den Gula Änkan. Vi beundrar det gotiska mästerverket, Reimskatedralen, där kröningar av franska kungar ägt rum. Vi avrundar med en supé på någon av stadens bistros.

Livets goda i Champagne

Dagen ägnas åt champagne, choklad, historia och vacker natur. Vi besöker champagnens huvudstad Épernay med den glamorösa Avenue de Champagne där Dom Pérignon står staty. Vi besöker en champagnetillverkare där vi lär oss mer om druvorna och den speciella champagnemetoden. Churchill, Napoleon och Marilyn Monroe älskade champagne, och de är i gott sällskap! Naturligtvis ska vi prova champagne och det blir också besök hos en chokladtillverkare.

Information

Allt detta ingår

 • Resa i komfortbuss med Scandoramaguide
 • 8 övernattningar i dubbelrum
 • 8 frukostar (dag 2 - 9)
 • 2 luncher (dag 2 och 6)
 • 6 middagar (dag 1 - 4, 6 och 8)
 • Samtliga utflykter, arrangemang och inträden under rundresan enligt dagsprogram
 • Representant för Hemmets Journal vid fler än 25 bokningar.


Bra att veta

Möjlighet finns att samtidigt som resan boka bussanslutning från Göteborg, Jönköping, Växjö, Kalmar och därom söder liggande orter samt tåganslutning med Snälltåget från Stockholm, Norrköping och Linköping. Möjlighet finns även att boka hotellövernattning i Malmö dagen innan/efter resan där vi hämtar upp/lämnar innan/efter resan. Dessutom erbjuder vi för Hemmets Journals gäster gratis parkering inhägnat vid Öresundsterminalen varifrån resan utgår för de som kör själv.

Enkelrumstillägg från 2 995:-

Följande valuta rekommenderar vi på denna resa:
Euro (EUR)