Skip to main content

6 anledningar att resa till St. Petersburg med Scandorama

29 januari 2020

 

Tillbaka

Det är inte svårt att förstå varför St. Petersburg anses vara en av världens vackraste städer. Med praktfull arkitektur, enastående konstmuseer och en unik blandning av det gamla öst och det nya väst är det en verkligt kosmopolitisk och inspirerande stad. Dessutom är St. Petersburg nu betydligt mer lättillgängligt då nordiska medborgare kan ansöka om e-visum, med andra ord behövs inte längre ett traditionellt visum för att besöka staden. Anledningarna att resa hit är många – här listar vi 6 av dem.

1. Den pampiga arkitekturen

I maktens St. Petersburg finns en mångfald av magnifika byggnader och pampig arkitektur a la sagoslott med tinnar, torn och färgglada kupoler. Här är inte ont om världsberömda sevärdheter - Eremitaget med Vinterpalatset och palatset i Peterhof är några av dem. Vid floden Neva, i den äldsta delen av staden, ligger den berömda Peter-Paul-fästningen. Här finns även en vacker katedral med samma namn i vilken de flesta av Rysslands tsarer ligger begravda, bland annat Peter den store. Peter-Paul-katedralen är med sin 122 meter höga spira stadens näst högsta byggnad och är en av stadens mest intressanta sevärdheter med flera imponerande konstskatter.

 

2. Den spännande historian

Staden med många namn grundades av just Peter den store år 1703 och har en stormig och turbulent historia. Här har både ­tsarer och kejsare regerat. Flertalet krig, två stora revolutioner och en belägring senare möts vi i dag av en spännande stad med stark framåtanda. Den snabba utvecklingen bidrar till en härlig blandning av gammalt och nytt.

 

2. Den rika kulturen

St. Petersburg är Rysslands kulturella centrum och det kommer vi att få uppleva under våra dagar här. Typiska nöjen i staden är teater, opera, balett, cirkus och rysk folkdans.Det är inte svårt att få tiden att gå i St. Petersburg!

Älskar du konst? Då är en av St. Petersburgs absoluta toppattraktioner Eremitaget - ett av världens främsta konstmuseer, ett måste! Här finns över tre miljoner olika konstverk i en storslagen omgivning. Museet består av sex olika byggnader varav det största och mest berömda är Vinterpalatset, det forna tsarpalatset, där tsarfamiljerna bodde i det gamla ryska imperiet.

 
3. Den goda maten
 

 

St. Petersburg bjuder på ett brett kulinariskt utbud med allt från rysk kaviar och kaukasiska specialiteter till ett mer internationellt kök. Är du sugen på en liten munsbit är blinier ett måste – ryska pannkakor toppade med gräddfil och lax eller rom. Skölj ner med en sipp iskall vodka eller bubbel.

 
 
 

4. Det stora shoppingutbudet

Älskar du shopping? Då har du kommit rätt! Nevskij Prospekt är St. Petersburgs paradgata och ett paradis för dig som vill botanisera bland designerbutiker och lyxiga varuhus. Längs den 5 km långa boulevarden finns även mängder av mysiga kaféer och uteserveringar att slå sig ner på.

 

5. Det storslagna palatset Peterhof

Strax utanför staden hittar du palatset i Peterhof, ett av flera överdådiga kungliga sommarpalats utanför St. Petersburg. Palatset uppfördes på order av Peter den store och är i dag ett världsarv. Inredningen är enormt påkostad men mest berömt är de spektakulära fontänerna. Parkanläggningen är imponerande och här finner vi Stora Kaskaden, vattentrappan med 64 fontäner och 37 förgyllda bronsskulpturer.

 
 

Fakta

Scandorama lanserar 2020 en unik bussresa till St. Petersburg

Resans längd: 7 dagar

Pris från: 5.240:-

Avresedatum 2020: 11/4, 2/5, 20/6, 4/7, 25/7, 22/8, 12/9, 19/9, 26/9, 3/10, 24/10

​Läs mer om resan här! 

Sista minuten
9/12Advent på slott i Polenfrån 3 195:-
9/12Julmarknad i Bremenfrån 3 595:-
9/12Julmarknad i Celle 4 dagarfrån 3 595:-
10/12Julmarknad i Lübeckfrån 2 795:-
10/12Julmarknad i Celle 3 dagarfrån 2 895:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö