Skip to main content

5 saker du kanske inte visste om våra midsommartraditioner!

 

Tillbaka

På fredag firas midsommar – Sveriges stora sommarfest, runt om i landet. Midsommarstången kläs, vi binder kransar, dricker nubbe och dansar. Det är en traditionstyngd högtid med flera traditioner som går långt tillbaka i tiden. Här nedan listar vi fem saker du kanske inte visste om våra midsommartraditioner.

1. Midsommarkransen

Tillhör du också skaran som inte tycker att midsommarfirandet är komplett utan en blomsterkrans på huvudet? Traditionen sträcker sig långt bak i tiden – förr hölls kransgillen då man valde ett par, som ifördes kransar och dansade tillsammans. För att visa att man hörde samman kunde flickorna även binda kransar till pojkarna.

2. Små grodorna, små grodorna

Sång- och ringlekar och långdans hör midsommarfirandet till, då liksom nu. ”Små grodorna” nationalsymbolen för vårt svenska midsommarfirande är nästan 100 år gammal och trycktes första gången i Sånglekar från Nääs 1922.

3. Sill, nubbe och nypotatis

Den traditionella midsommarmenyn med sill, nypotatis, nubbe och jordgubbar sträcker sig tillbaka till tidigt 1900-tal. Går vi ännu längre bak i tiden var ”vitgröt” ett vanligt inslag vid festliga tillfällen som midsommar. Gröten kokades på mjölk med vetemjöl eller korngryn.

4. Midsommarstången – Från Tyskland till Sverige

Midsommar är kanske en av våra allra mest svenska traditioner, men dess främsta attribut - midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på medeltiden. I Tyskland och övriga kontinenten restes den vid Första majfirandet. Men det kyligare klimatet i Sverige tros vara anledningen till att majstången här restes vid midsommar istället, när växtligheten hunnit längre och det fanns blad och blommor att smycka stången med.

5. Midsommar-magi

Midsommarnatten har i alla tider omgärdats av en tro på magi, särskilt lämplig för att hitta kärleken. Att sova med sju sorters blommor under kudden för att se vem man ska leva tillsammans med är en tradition som fortfarande lever kvar.

GLAD MIDSOMMAR ÖNSKAR VI PÅ SCANDORAMA!

Sista minuten
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Arlandafrån 10 995:-
1/2Jokkmokks marknad med LAND från Kastrupfrån 10 995:-
3/2Jokkmokks Marknad från Arlandafrån 9 295:-
18/2Andalusien 22 dgr reseledare från Kastrup
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö