Skip to main content

​11 anledningar att resa till Kuba

1 juni 2018

 

Tillbaka

De kritvita paradisstränderna, de karibiska rytmerna, det historiska arvet och den vackra naturen. Anledningarna till att besöka Kuba är många – här listar vi 11 av dem.

Havanna

Färgsprakande Havanna med sitt myllrande gatuliv och historiska arv är ett måste att uppleva om du besöker Kuba. De stora vackra byggnaderna i spansk kolonialstil bär en svunnen stolthet över sig och runt varje gatuhörn väntar nya upplevelser. Havannas gamla stadsdel kom till på 1600-talet under spanjorernas storhetstid och påminner mycket om spanska Sevilla med sina kullerstensgator. På en promenad genom stadens gator möts du av gamla amerikanska bilar i regnbågens alla färger, pastellfärgade byggnader och cigarr-rökande kubaner. När kvällen kommer fylls gatorna med människor och dans, musik och skratt sätter sin prägel på staden.

Paradisstränderna

Kristallklart turkost vatten och ändlösa sandstränder med kritvit, mjuk sand – de kubanska stränderna är bland de vackraste i hela Karibien. Känna sanden mellan tårna på strandparadiset Varadero eller bada i det turkosblå havet på paradisön Cayo Santa Maria.

De latinska rytmerna

Att resa till Kuba är som att resa till en annan tid. Kuba har förvandlats till ett karibiskt paradis sedan landet öppnats upp efter östblockets fall och latinska rytmer och musik hörs i varje bar. Salsan finns i var kubans hjärta och är en viktig del i Kubas kultur. Vill du ta dig en svängom finns med andra ord all världens möjligheter på Kuba.

Den majestätiska naturen

Från turkosblått vatten till höga bergstoppar och grönskande dalar. Kuba bjuder på en underbar natur och magiska vyer. Bananpalmer, tobaksplanteringar och kalkstensberg dominerar landskapet i den frodiga Viñalesdalen. Med gamla ryska arméfordon tar vi oss upp i bergen genom regnskogen i den fantastiska nationalparken Topes de Collantes. Här börjar flera trevliga vandringsleder och vi besöker bland annat Parque Guanayara med sina vackra vattenfall.

Det kubanska köket

Det kubanska köket bjuder på en mix av spanska, afrikanska och karibiska smaker och doftar av chili, kokos, koriander och ingefära. Ris, svarta bönor och sofrito – en varm salsa med tomat och vitlök är grunden i matlagningen. Bland den kubanska husmanskosten finns bland annat rätter som ”Ropa Vieja” ett slags kubanskt pulled pork, ”congrí” röda bönor blandat med ris och ”plátanos maduros” stekta matbananer. Tycker du om sötsaker så har du kommit rätt – ”flan de leche” kubansk créme caramel, ”arroz con leche” krämig risgröt och inlagd papaya med lime i sockerlag är några av efterrätterna du måste prova! Avsluta middagen med en ”cafecito” – en liten kubansk espresso.

De äkta kubanska cigarrerna

Om det är något man förknippar Kuba med så är det cigarrer. På västra Kuba varvas bergstoppar med frodig grönska och här odlas enligt rykten världens bästa tobak, mycket tack vare det speciella mikroklimat som råder här. I Pinar del Río där den bästa tobaken produceras besöker vi en tobaksfabrik och lär oss mer om tillverkningen och ser cigarrerna rullas för hand.

Den rika historian

På Kuba finns mängder av historiska minnesmärken som Bahia de Cochinos – Grisbukten. Bukten blev internationellt uppmärksammad 1961 när de kubanska regeringstrupperna stod emot det amerikanska invasionsförsöket då 1 400 exilkubaner, tränade av CIA, försökte återinta Kuba. Den historiska staden Santa Clara har haft stor betydelse under de många krigen på grund av sin placering mitt i landet. Det var också här, under revolutionen 1958, som det sista slaget i Che Guevaras gerillakrig ägde rum.

Den kubanska romen

Cuba Libre, Mojito eller Canchánchara – tycker du om cocktails och söta likörer har du definitivt kommit rätt. Bacardins hemland bjuder på mängder av läskande cocktails och ingen stans i världen smakar de nog så gott som här. Tips: avnjut din cocktail i Hemingways favoritbar Floridita med skön jazz i bakgrunden och kanske en cigarr i handen.

I Hemingways fotspår

Romen, kvinnorna och nattlivet var några av de sakerna som lockade den legendariske och beryktade författaren Hemingway till Kuba där han spenderade stora delar av sitt liv. På sitt stamställe, den berömda baren Floridita i Havanna, sitter han fortfarande i bardisken i form av en staty. Vi besöker Hemingways hus i San Francisco de Paula som hållits orört precis på samma sätt som han lämnade det och fortsätter till den lilla fiskebyn Cojimar som var hans andra hem. Fiske var ett av Hemingways stora intressen och det sägs vara här som han fick inspiration till sin prisbelönta roman.

De koloniala städerna

Söderns pärla Cienfuegos och konolialstäderna Trinidad och Santa Clara är alla måsten när du besöker Kuba.

Cienfuegos, uppförd av franska nybyggare är en av landets viktigaste hamnstäder och stadens historiska centrum är upptaget som världsarv då det är en av de bäst bevarade städerna från den spanska upplysningstiden.

Kulturella och historiska pärlan Trinidad grundades av spanjorerna i början av 1500-talet och är en av Kubas vackraste städer. En gång i tiden var staden centrum för den kubanska slavhandeln och ett riktigt smugglarnäste. Idag är Trinidad som ett levande museum med stora palats och sockersöta hus i pastellfärger som vittnar om en svunnen storhetstid.

Kolonialstaden Sancti Spiritus grundades 1514 av Diego Velázquez och en av de första städerna som grundades av européer på Kuba. Den har en vacker historisk stadskärna full av färgglada hus som utsetts till nationalmonument. I denna härligt levande stad besöker vi den lokala marknaden, ser den spektakulära bron över Yayabofloden och stadens stolthet kyrkan, belägen i den äldre delen av Sancti Spiritus.

Cabaret Tropicana

Tropicana är Kubas, kanske hela Karibiens, mest kända nattklubb. Här har många legender uppträtt och även om den fortfarande är en fungerande nattklubb är det den spektakulära kabarén som är vida berömd. Här får du uppleva en praktfull show med pampiga och färgglada kostymer och dans i världsklass. 

Läs mer om Scandoramas resor till Kuba här>>

 

Sista minuten
4/10Spansk vinresa från Arlandafrån 9 695:-
4/10Spansk vinresa från Kastrupfrån 9 495:-
6/10Berlin Weekendfrån 3 595:-
6/10Stettin Weekend Radisson Blu Hotel Szczecinfrån 3 595:-
6/10Rom från Arlandafrån 8 095:-
Kontakta oss
Adress:
Scandorama
Box 4012
SE-203 11 Malmö